procés català

El front antirepressiu es fa sentir al carrer i reclama la formació d'un Govern

Sindicats i entitats demanen l'alliberament dels presos polítics i exigeixen a la Moncloa una solució política i dialogada al conflicte català

L'Espai Democràcia i Convivència també urgeix els dirigents catalans a garantir ja una investidura efectiva que tombi el 155

VÍDEO i FOTOS Les imatges aèries de la manifestació contra la repressió de l'Estat

, Barcelona | 15/04/2018 a les 17:42h
Especial: Nació Destacat
Arxivat a: Política, Espai Democràcia i Convivència, presos polítics, procés català, front antirepressiu, independentisme
Manifestació convocada per l'Espai Democràcia i Convivència per demanar la llibertat dels presos | Adrià Costa
"Quan ens unim en la defensa dels drets i la democràcia som imparables". És el missatge que ha llançat el president del Parlament, Roger Torrent, just abans d'arrencar una mobilització convocada per visualitzar que el clam per a l'alliberament dels presos polítics és ampli i plural. L'Espai Democràcia i Llibertat ha bastit un front antirepressiu que aquest diumenge ha cristal·litzat al carrer i que no s'ha oblidat de posar deures als dirigents polítics: al govern espanyol ha exigit la fi de la judicialització del conflicte i una resolució política i dialogada, mentre que els dirigents catalans els ha demanat que investeixin ja un president i formin Govern, una reivindicació que topa amb l'opció que sospesa Carles Puigdemont d'esgotar els terminis.

Centenars de milers de persones -315.000 segons la Guàrdia Urbana i 750.000 segons els organitzadors- han respost a la convocatòria d'una plataforma que aplega des dels principals sindicats com UGT i CCOO a les entitats independentistes ANC i Òmnium i que ha fet mans i mànigues per teixir una aliança per sobre de les diferències. Més enllà de les discrepàncies polítiques i estratègiques, el nucli promotor ha prioritzat un mínim comú denominador que donés com a resultat una mobilització transversal que ha aplegat tots els accents del sobiranisme català. L'argamassa de tots ha estat la reivindicació de l'alliberament dels dirigents independentistes, la denúncia de la regressió en drets i llibertats i la defensa de la cohesió i de la democràcia.


Tant les entitats com els partits han complert i han deixat de banda les diferències polítiques i estratègiques just ara que es compleixen sis mesos des de l'entrada a la presó dels "Jordis". Les principals cares de JxCat, ERC, CUP i "comuns" hi han assistit amb l'objectiu de situar el focus en el greu balanç de la situació -nou dirigents presos i set d'exiliats- i en la pluralitat de veus que aquest diumenge han sortit al carrer de forma pacífica per denunciar-ho. Els partits sobiranistes hi han participat cedint la primera línia a sindicats i entitats, que han lluït senyeres. Amb tot, l'estelada ha estat de llarg la bandera que més ha onejat a la mobilització. 
 

Capçalera de la manifestació convocada per l'Espai Democràcia i Convivència. Foto: Adrià Costa


Un manifest amb deures per a tothom

Si bé "llibertat presos polítics" i "us volem a casa" han estat les principals proclames de la manifestació, també s'ha tornat a sentir la reivindicació "president Carles Puigdemont". En paral·lel, però, als clams de la ciutadania, l'Espai Democràcia i Convivència ha fet públic un manifest en el qual ha volgut transmetre dos missatges clars. Un d'ells anava adreçat directament a la situació de bloqueig polític a Catalunya i té com a principals destinataris els partits independentistes. "És necessari que de forma urgent, sense ingerències polítiques o jurídiques, s'elegeixi president de la Generalitat de Catalunya", recull el manifest, que també insta a constituir un nou Govern "que pugui exercir de forma plena les seves competències" i restablir el normal funcionament de totes les institucions de la Generalitat, ara arrabassat pel 155.
 
El reclam perquè no s'ajorni més la investidura i la formació de Govern arriba en un moment d'indefinició sobre el pla D, de desacord per quin ha de ser el pròxim presidenciable i amb una pulsió creixent de l'entorn de Puigdemont per esgotar els terminis fins al 22 de maig, data a partir de la qual es convocarien eleccions si no s'ha produït una investidura. L'altra exigència va dirigida al govern de Mariano Rajoy perquè posi fi a la judicialització d'un conflicte d'arrel política i s'assegui a negociar amb Catalunya. "Els conflictes polítics s'han de resoldre políticament, per la via de la negociació i el diàleg. Cal donar una solució democràtica al conflicte i preservar la convivència i la cohesió social", recull el manifest.

El número dos de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, també han fet arribar un prec, en aquest cas, als manifestants i que va en la línia de fer de la unitat i del pacifisme la millor eina per defensar-los just en una setmana en què s'han produït detencions d'activistes dels CDR sota les acusacions de rebel·lió i terrorisme. "Avui tornem a demostrar un cop més la capacitat del poble català d'unir-se en moments difícils", ha dit Cuixart en la missiva llegida per Txell Bonet, la seva dona. Sànchez, per la seva banda, ha carregat contra les "violències inventades" per part de l'estat espanyol però ha demanat no cedir "al xantatge de la por ni a la temptació de la violència" en la missiva que ha estat llegida pel seu fill Oriol. Els dos "Jordis" estan citats aquest dilluns pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.
 

Una dona reivindica que Carles Puigdemont sigui president. Foto: Adrià Costa


Les absències i el lideratge dels sindicats

Les presències han estat valorades per tots els accents del sobiranisme, com també les absències. Si bé independentistes i "comuns" -des d'Ada Colau a Xavier Domènech- han anat de la mà, ha estat sorollosa la plantada del PSC, que ha declinat participar en una manifestació sota el pretext que no se sentia interpel·lat. Els socialistes catalans han aparcat en els darrers dies la seva proposta de govern de concentració, desacreditada de forma reiterada pel PSOE.

Inevitable ha estat que el més actiu dins del front antirepressiu hagi estat l'independentisme, una diagnosi que ja van preveure tant els socialistes com sectors dels sindicats que en els darrers dies s'han rebel·lat en contra de la implicació en la mobilització. Els secretaris generals de la UGT i CCOO a Catalunya, Camil Ros i Javier Pacheco, però, han estat implacables en aquest sentit i han subratllat el seu paper per "bastir ponts", a la vegada que han assenyalat Ciutadans com el principal causant de la divisió. "El més difícil és donar la cara per bastir ponts i no generar blocs", ha dit Ros, que ha lamentat que els sindicats estan "rebent de tots els costats".

De fet, el caràcter plural de la mobilització s'ha recollit en les exigències no cenyint-les només als drets i llibertats dels dirigents independentistes i del seu moviment basat en l'acció no violenta, sinó també d'artistes, sindicalistes i activistes condemnats o investigats en els darrers anys per accions que emmarquen dins de la llibertat d'expressió. L'Espai Convivència i Democràcia ha denunciat també els "atacs violents feixistes" que s'han produït a Catalunya i altres indrets de l'estat espanyol. En aquest sentit cal, ha dit Xavier Domènech just abans d'arrencar la manifestació, una "recció global" davant una regressió que "afecta Catalunya i Espanya". De moment, però, les manifestacions antirepressives multitudinàries no han quallat més enllà de les fronteres catalanes.
 

Els manifestants a plaça Espanya Foto: Albert Alcaide

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

COMENTARIS

No pas
Del Segrià, 15/04/2018 a les 18:11
+30
-3
S'ha demanat l'alliberament dels presos però no he sentit pas demanar tenir govern, tret dels crits de "Puigdemont és el nostre president"
jordi puig.
Anònim, 15/04/2018 a les 18:43
+13
-32
cada dia son menos , ya ni con la ayuda de los "sindicatos de clase alta" llenan las plazas..
És necessari que de forma urgent, sense ingerències polítiques o jurídiques,
Anònim, 15/04/2018 a les 19:06
+23
-8
s'elegeixi president de la Generalitat de Catalunya".

Tot el que no sigui investir Puigdemont serà el resultat d'ingerències polítiques i jurídiques.
Uff
Anònim, 15/04/2018 a les 19:16
+20
-1
De debò, senyora Gonzàlez, que ha sentit algú cridar "volem govern efectiu"? De debò?
Heu estat allà?
Govern efectiu?, 15/04/2018 a les 19:25
+27
-6
Amics de ND, hem podeu passar algun vídeo de la gent reclamant un govern efectiu? Potser hem estat a manifestacions diferents. El crit més semblant a govern ha estat: Puigdemont president! i la cançó infantil alemanya que avui ha triomfat. Ai, que se us veu el llautó...
Ah.......i de la implementació de la República què?
Anònim, 15/04/2018 a les 19:31
+7
-12
Ja sabia jo que ajuntant-se amb sindicats servils espanyols com UGT i CCOO només serveix per anar oblidant objectius(amb el beneplàcit d'ERC i el PDECAT) Això sí anem fent manis guais i tot molt bonic però de la finalitat de l'1-O (independència i república) ja l'hem aigualit. Ara es veu que tot se centra en fer fora Rajoy (com si l'alternativa al PP no fos igual de nacionalista espanyola) i formar un nou govern autonòmic. No era això, companys, no era això.
A "casa"
Antoni Ferret, 15/04/2018 a les 20:06
+9
-23
1) Diu Roger: "Quan ens unim en la defensa dels drets i la democràcia som imparables". Sí, oi? Doncs, per què voleu fer un Govern que sigui "només" independentista?? / 2) Diuen que diu el manifest: "És necessari que de forma urgent, sense ingerències polítiques o jurídiques, s'elegeixi president de la Generalitat de Catalunya", recull el manifest, que també insta a constituir un nou Govern. // 3) Doncs no, companys. NO un Govern qualsevol, no un Govern amb 6 conselleries del PDECat. No es tracta de solucionar una papereta. Hauria de ser un Govern que, tot i adaptant-se als resultats electorals (que, com sabem, no són gaire clars), representés tot Catalunya, els indepes i els que no ho som. I que es dediqués a restituir lo robat als serveis públics i a assegurar la vida a tots els catalans i catalanes. // 4) Als empresonats: "Us volem a casa", però.. a Casa,eh? No pas a les institucions, on heu fet molt de mal.
Guerra de cifras
Masias , 15/04/2018 a les 20:53
+13
-23
Hay que ser justos. Viendo el espacio ocupado, los de la secta de la santísima estelada de los últimos días tienen razón.

Asistentes : 100.000
Personas que han delegado la asistencia : 650.000
Total : 750.000

Si se puede delegar el voto en el Parlament, porque no se puede delegar la asistencia a una manifestación?.
Fracàs de l'operació ERC-Torrent
Ferran López, 15/04/2018 a les 21:59
+17
-4
Ja podeu anar glossant la gran manifestació pretesament "transversal", presumptament grossa mercès a CCOO, UGT i els No Se Puede, que és mentida i ho sabeu: hi han posat els quatre buròcrates de la capçalera i prou. Per exemple, hi havia quadribarrades simples a la capçalera; només a la capçalera. En realitat, ha estat una gran manifestació independentista; manifestament i massivament indepedentista, en crits i en simbologia. I ho sabeu de sobres; ho sap tothom. Perquè les masses les posem els independentistes, que som majoria. La maniobra ERC-Torrent ha fracassat. Visca Catalunya lliure!
Per cert...
Ferran López, 15/04/2018 a les 22:03
+17
-1
... no t'han dit mai que una cosa és esbiaixar la informació al servei del teu medi i una altra de molt diferent inventar-te les notícies? Perquè, com ja et deien més amunt, l'única reclamació popular que s'hi ha sentit i que pot tenir alguna cosa a veure amb el concepte de "formar govern" ha estat "Puigdemont, president!".
Mentida transversal, mentida d'un sol poble
Anònim, 16/04/2018 a les 01:14
+12
-2
Jo a la manifestació només he vist independentistes, de sobiranistes no ha vingut ni el tato, Deixeu d'ensarronar la gent, no volem la vostra mentida transversal. De veritat no hi ha un sol partit patriota per a no veure'm obligat a votar els comunistes de la CUP?
irreal...
Anònim, 16/04/2018 a les 12:28
+4
-0
No sé d'on heu tret que els que ens manifestaven reclamaven una "investidura efectiva que tombi el 155"!, això és wishful thinking totalment irreal, és com dir "exigim investir un president amb permís de l'estat, que acati l'estat i que per tant es "tombi" el 155...perquè ja us l'aplicarem nosaltres". És a dir, just el contrari del que tots els manifestants exigeixen: l'alliberament del país i dels seus ostatges. No hi haurà mai una cosa sense l'altra. Mai no hi tornarà a haver democràcia, estat de dret i alliberament dels ostatges sense activar ja una república independent. I pels que dubteu: ens matxacaran igual tant si ho fem com si no...posats a fer-ho, tirem pel dret que és el que hem decidit majoritàriament.
Ja n'hi ha prou!
Anònim, 16/04/2018 a les 13:56
+7
-0
Ja n'hi ha prou de sentir tota aquesta gent que culpabilitza, més o menys explicitament, els politics que ara estan a la presó o a l'exili de les desgrácies que estem patin!!!!
Recordem que ha sigut la gent la que durant anys ha reclamat independéncia, que els ha votat i tornat a votar, i ells han fet COM HAN POGUT el que la gent els demanava. Que potser han fet errors? Segur que sí. Pero errors, no enganys o mala fe. I s'han trobat amb unes dificultats que ja voldria veure jo tots aquests que ara els critiquen. I no parlo de les critiques dels "unionistes".
I una cosa és fer errors i l'altra fer les coses innombrables que han fet i estan fent Rajoy & C.. La dolenteria que hi posen. Les ganes de sang (metafórica pero no tant).
O sigui que si s'ha de culpar algú que s'afini la punteria, que no ha sigut la gent o les persones que aquesta ha escollit que han portat a Catalunya on ara está. Tinguem mémoria, recordem qué han fet els uns i els altres. Des de fa anys-
Formar Govern? 19:16, 22:03 i altres
Anònim, 17/04/2018 a les 11:33
+0
-0
Que els importa formar govern!
Amb un president ja en tenen prou.
Lideralisme totalitari és al que aspiren aquests convergents.
Anyoren al cabdill Pujol !!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Joan-Lluís Lluís, Irene Solà, Màrius Serra i Llucia Ramis | Adrià Costa
Esteve Plantada
01/01/1970
Joan-Lluís Lluís, Irene Solà, Màrius Serra i Llucia Ramis, quatre dels autors que presenten novetat i amb qui volem reivindicar l'esperit original de la festa de Sant Jordi | "Jo soc aquell que va matar Franco", "Els dics", "Les possessions" i "La novel·la de Sant Jordi" representen la diversitat d'estils, l'exigència i la qualitat d'una diada amb grans obres
Un dels concerts de «Cultura contra la repressió», a Santa Perpètua de Mogoda | Òmnium Cultural
01/01/1970
La jornada festiva d'aquest 22 d'abril a Santa Perpètua de Mogoda ha coincidit amb el 43è aniversari de Jordi Cuixart, actualment a la presó | L'esdeveniment ha servit per reivindicar el fet cultural com "un dels millors instruments per recuperar aquestes llibertats perdudes"
01/01/1970
La formació sosté que "és inacceptable en una democràcia"
The Chanclettes a La Daurada Beach Club
01/01/1970
NacióDigital sorteja quatre entrades dobles per a l'espectacle #DPutuCOOL de The Chanclettes
Una marxa ultra. | José M. Gutiérrez
Aida Morales | 17 comentaris
01/01/1970
La xarxa dels denominats Grups de Defensa i Resistència (GDR) consta d'una desena d'entitats amb una vintena de persones cadascun | La gestualitat neofeixista i d'extrema dreta d'alguns dels seus components ja s'ha fet evident en alguns actes
Mariano Rajoy en una roda de premsa | ACN
Roger Tugas | 8 comentaris
01/01/1970
Els principals arguments per desacreditar el procés i el referèndum es desmunten en tan sols mig any pels informes d'organismes internacionals o del mateix govern espanyol
La nova portaveu d'ERC, Marta Vilalta. | Adrià Costa
01/01/1970
La portaveu republicana fixa com un possible desllorigador l'elecció d'un president temporal mentre s'acaba de tramitar la llei que permeti investir Puigdemont a distància | Assegura que "probablement" la independència s'aconseguirà "de la mà del diàleg, la negociació i l'acord" i no descarta tornar a abordar el referèndum pactat amb l'Estat
Màrius Serra | Adrià Costa
Esteve Plantada
01/01/1970
El popular escriptor i enigmista publica "La novel·la de Sant Jordi", un divertit homenatge al gènere negre que publica al segell Amsterdam, d'Ara Llibres