Entitats i sindicats reivindiquen que no s'ajorni més la investidura d'un president

En el manifest llegit a la manifestació massiva reivindiquen que és "urgent" la formació de Govern i demanen a Rajoy que doni una resolució "política i dialogada" al conflicte polític

Els manifestants omplen els carrers de Barcelona
Els manifestants omplen els carrers de Barcelona | Adrià Costa
15 d'abril del 2018
Actualitzat a les 15:28h
Mentre Carles Puigdemont estudia si esgota o no terminis per a la formació d'un Govern, les entitats i els sindicats que formen part de l'Espai Democràcia i Convivència han exigit que no s'ajorni més la tria d'un president i la formació d'un Govern. "És necessari que de forma urgent, sense ingerències polítiques o jurídiques, s'elegeixi president de la Generalitat de Catalunya com a expressió de la voluntat majoritària dels representants escollits a les eleccions; constituir un nou govern que pugui exercir de forma plena les seves competències i restablir el normal funcionament de totes les institucions de la Generalitat de Catalunya", recull el manifest que han llegit en la manifestació massiva i transversal d'aquest diumenge.

En el manifest, les entitats també recullen un missatge adreçar al govern espanyol i reclamen que els "conflictes polítics s'han de resoldre políticament, per la via de la negociació i del diàleg" i no a través de la judicialització. "Cal donar una solució democràtica al conflicte i preservar la convivència i la cohesió social", asseguren.

L'Espai Democràcia i Convivència també assenyala que la presó preventiva per als dirigents independentistes no fa més que "agreujar" el conflicte i denuncien "l'extrema gravetat" que suposa que es "persegueixi per rebel·lió, terrorisme i sedició" ciutadans i ciutadanes per protestar en accions "no violentes".
 

Manifest de l'Espai Democracia i Convivència by naciodigital on Scribd


 

El clam massiu i transversal per la llibertat dels presos polítics s'ha fet seu el carrer aquest diumenge a Barcelona, quan tot just es compleixen sis mesos de l'entrada dels "Jordis" a la presó acusats per rebel·lió. Milers de persones han respost a la convocatòria de l'Espai Democràcia i Convivència, plataforma que aglutina des de l'ANC i Òmnium a CCOO i UGT per denunciar la repressió de l'estat espanyol i la regressió en drets i llibertats a Catalunya i a Espanya. La manifestació ha arrencat a les 12.30 hores i es concentra entre l'avinguda Paral·lel i la plaça Espanya de la capital catalana.

Prova del caràcter transversal de la marxa és el lema consensuat entre els convocants: "Per la democràcia i la cohesió. Us volem a casa". La primera fila s'ha reservat per als representants de les entitats, que han onejat senyeres, mentre els dirigents polítics dels diferents accents del sobiranisme es manifesten en segona i tercera fila. Per darrere de la capçalera predominen les estelades. El crit majoritari és per exigir la "llibertat dels presos polítics", però combinat amb el de la reivindicació de Carles Puigdemont com a president.
 

Capçalera de la manifestació per reclamar la llibertat dels presos polítics. Foto: Adrià Costa


"Som a una manifestació àmplia i plural on venim a fer ponts i no blocs", ha reivindicat abans de l'inici de la manifestació el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, que després de dies encaixant crítiques de sectors contraris a la presència dels sindicats a la mobilització ha etzibat: "Estem rebent de tots els costats perquè el més difícil és donar la cara".

Les entitats s'han concentrat en subratllar els punt d'unitat en aquesta manifestació. Els representants de l'ANC i Òmnium han destacat la transversalitat de la mobilització amb presència d'entitats “ de tota mena” i han demanat també que el diàleg sigui la via per resoldre el conflicte polític. "Aquesta és una demostració d'unitat davant la regressió en drets i llibertats. Això no va d'idees polítiques sinó de democràcia i cap demòcrata pot restar impassible. Quan som transversals i plurals som imparables", ha assegurat el president del Parlament, Roger Torrent, que el 24 de març va reivindicar que es bastís un front antirepressiu.

 

Els manifestants comencen a omplir els carrers de Barcelona. Foto: Martí Urgell

 

Manifestació al Paral·lel per reclamar la llibertat dels presos polítics. Foto: Adrià Costa


Un front comú no exempt de discrepàncies

El lema escollit per a la manifestació ha estat volgudament inclusiu –i no exempt d'estira-i-arronsa entre els convocants- per encabir-hi totes les organitzacions promotores, que mantenen diferències sobre el rumb independentista, però també per facilitar la participació dels partits de tot l'espectre sobiranista. Hi han asistit dirigents de Junts per Catalunya, el PDECat, ERC, Catalunya en Comú-Podem, Demòcrates de Catalunya i la CUP. 

El PSC, en canvi, ha declinat participar-hi. I és que la implicació d'UGT i CCOO en la convocatòria ha implicat discrepàncies internes dins dels sindicats, ja que hi ha sectors que consideren que la via unilateral de l'independentisme té bona part de responsabilitat en l'actual conflicte. De fet, en el lema ja s'ha evitat parlar de "presos polítics", concepte que no genera unanimitat.

Els socialistes al·leguen que a la manifestació només se sent interpel·lada "una part" de la societat catalana i denuncia que s'està produint una "patrimonialització" del concepte de convivència. Divendres els "comuns" van tornar a interpel·lar els socialistes perquè se sumin al front antirepressiu. "La manifestació es dona en clau democràtica i no hauria de faltar ningú que es defineixi com a força progressista i catalanista", va dir la portaveu dels "comuns", Elisenda Alamany. 

L'Espai Democràcia i Convivència es va presentar el passat 27 de març i, quan va anunciar la mobilització d'aquest diumenge, va apel·lar a la recuperació de "l'esperit" de l'Assemblea de Catalunya i de la manifestació del 10 de juliol del 2010, quan un milió de catalans van desbordar el Passeig de Gràcia de Barcelona per clamar en contra de la sentència de l'Estatut. En aquella ocasió, l'aleshores president José Montilla encapçalava la protesta i el PSC s'hi va implicar de ple, a més de les formacions independentistes o favorables al dret a decidir.