La Moncloa adverteix Torrent que la querella contra Llarena pot ser malversació

El ministre Méndez de Vigo titlla el president Carles Puigdemont i Jordi Sànchez de "candidats impossibles"

13 d'abril del 2018
Actualitzat el 14 d'abril a les 11:21h

Méndez de Vigo aquest divendres. Foto: ACN


Catalunya i Cifuentes han estat els dos temes estrella de la roda de premsa posterior al consell de ministres. Preguntat sobre la decisió de la mesa del parlament de querellar-se contra el jutge Pablo Llarena, el ministre Méndez de Vigo ha afirmat que és una decisió adoptada en contra del criteri dels lletrats de la cambra. "Seria bo que el Parlament s'ajustés al que aconsellen els seus experts jurídics", advertint del risc d'incórrer en malversació i altres possibles delictes. Méndez de Vigo ha subratllat que els lletrats han aconsellat que la querella la presentin les forces polítiques, però no pas el Parlament com a institució.

El ministre ha assegurat sobre la situació del president Puigdemont que "no hi ha hagut una decisió del tribunal alemany i hem d'esperar a veure què passa". Ha definit com a "candidats impossibles" els noms de Jordi Sànchez i Carles Puigdemont, tot recordant que el Suprem ja ha deixat clar que no es pot ser presidenciable per videoconferència. "No hi ha hagut cap canvi des del 21-D", ha dit. Méndez de Vigo ha dit que Roger Torrent té dues possibilitats: "Fer més del mateix o buscar un candidat que compleixi els requisits del Suprem".

"Amenaça i intenta coaccionar" Llarena

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha dit aquest divendres al vespre, que la querella suposa una "amenaça i un intent de coaccionar" l'instructor de la causa contra el Govern Puigdemont. A més, considera que una institució "plural" que representa tots els catalans no pot gastar diners públics en un cas així. A més, Catalá ha dit que la fiscalia espanyola ha donat i donarà més informació i dades a la fiscalia alemanya per aconseguir l'extradició de Carles Puigdemont pel delicte de rebel·lió.

En declaracions a la premsa, el ministre ha dit que les decisions judicials es poden recórrer judicialment però presentar una querella contra el jutge "s'apropa a les amenaces i als intents de coacció", "és impropi d'una societat democràtica". Així, creu que els que han pres la decisió al Parlament hauran d'assumir les seves responsabilitats, perquè els lletrats s'han oposat a aquesta decisió. Segons ell, "una minoria s'ha apropiat d'una institució plural" i si es presenta la querella amb recursos públics hi ha "risc de malversació". Per al ministre, aquesta decisió i altres situacions, com els escratxes, les amenaces o les pintades, són "vergonyoses i impròpies del seny català" i suposen una "baixíssima qualitat democràtica".

Cas Cifuentes: pilotes fora

Sobre el cas Cifuentes, Íñigo Méndez de Vigo ha llançat pilotes fora: "Es tracta d'un cas de l'àmbit universitari que està investigant la universitat concernida", ha dit el ministre. Cal esperar a veure el que diu la URJC, ha asseverat, tot afegint que  "és bo que les coses segueixin el seu curs i no actuar amb el cap calent". No ha volgut concretar resposta a la pregunta de si la presidenta madrilenya hauria de ddimitir. Ha recordat que a la Comunitat hi ha un acord de legislatura amb Cs i que són els partits els qui hauran d'adoptar una decisió. Ha rebutjat que s'hagi demostrat res concloent sobre Cifuentes, ja que la universitat encara ho està investigant.