L'Audiència Nacional decideix el futur de la detinguda dels CDR per terrorisme

Tamara Carrasco declara davant del jutge que haurà de determinar si la deixa en llibertat o l'envia a presó preventiva

La detinguda a Viladecans per part de la Guàrdia Civil
La detinguda a Viladecans per part de la Guàrdia Civil | ACN
12 d'abril del 2018
Actualitzat a la 13:57h
La integrant dels CDR detinguda a Viladecans (el Baix Llobregat), Tamara Carrasco, declara aquest matí a l'Audiència Nacional. Acusada pels delictes de terrorisme i de rebel·lió, el jutge Diego de Egea haurà de decidir si la deixa en llibertat o bé l'envia a presó provisional. Si es donés aquest segon escenari, seria la primera ciutadana sense responsabilitat política o associativa que és privada de llibertat. Tot, per un àudio enviat i difós per les xarxes socials en el qual explicava l'acció d'obrir barreres de peatges, així com l'ocupació de Mercabarna o del port.

Carrasco ha estat traslladada poc abans de les deu del matí a l'Audiència, però no ha passat a disposició judicial fins passades quatre hores. Membres dels CDR i dirigents dels partits independentistes s'han concentrat aquest dijous a les portes de l'Audiència per donar suport a la detinguda, que va ser arrestada per la Guàrdia Civil a casa seva a primera hora del dimarts per ordre del jutjat central d'instrucció 6 pels delictes de terrorisme i rebel·lió. Se la considera "coordinadora" dels Comitès de Defensa de la República, malgrat que es tracta d'un moviment que no té líders formals ni cúpula.

La seva detenció ha indignat els CDR, que reivindiquen el caràcter "no violent" de les seves accions. El mateix dimarts es van mobilitzar a les places i aquesta mateixa tarda el col·lectiu En peu de pau ha convocat una concentració a la plaça del Rei de Barcelona. Els membres dels comitès consultats entenen que l'objectiu de les detencions és inculcar "por" per desincentivar la mobilització. Amb tot, insisteixen que seguiran fent accions hi hagi o no més arrestos.

Les proves: captures de Google Maps, permís per a una activitat i tiquets de begudes

La Guàrdia Civil va traslladar Carrasco fins a Madrid el mateix dimarts i l'ha tingut detinguda a la comandància de Tres Cantos. Segons han explicat els CDR en un comunicat, Carrasco no ha estat incomunicada. No se li ha aplicat la llei antiterrorista perquè el seu advocat s'ha pogut entrevistar amb ella. La detinguda s'ha acollit fins ara al seu dret a no declarar. 

A més de l'àudio, els CDR han explicat en un comunicat que les proves que la policia té contra la dona detinguda són una captura de pantalla d'un recorregut de Google Maps, un permís per fer una activitat lúdica i materials d'aquesta activitat, com ara tiquets de begudes o cartellets d'organització.

En la mateixa operació en la qual va ser detinguda Carrasco, l'ordre del jutge demanava a la policia la detenció d'un altre home a Esplugues de Llobregat, però la Guàrdia Civil no el va localitzar. L'Audiència Nacional els investiga a tots dos per "activitats de direcció i coordinació en els actes de sabotatge" que haurien tingut lloc durant Setmana Santa després de la detenció a alemanya del president destituït, Carles Puigdemont. Segons el jutge, podrien haver comès delictes de terrorisme i rebel·lió.