L'Arxiu Pitarra passarà a formar part de la col·lecció patrimonial de l'Ateneu

La documentació preservada conté primeres edicions, manuscrits, cartes i dibuixos de Frederic Soler, en risc després de conèixer que l'històric establiment es podria transformar en un bar

Façana del Restaurant Pitarra
Façana del Restaurant Pitarra | Albert Alcaide
Redacció
10 d'abril del 2018
Actualitzat a les 19:21h
Després de la polèmica generada per l'anunci que la històrica rebotiga del Pitarra acabaria sent un pub irlandès en els propers dies –tal i com explicava Dani Cortijo a NacióDigital, l'Ateneu Barcelonès ha anunciat que salva l'arxiu de l'històric establiment. La documentació preservada conté primeres edicions, manuscrits, cartes i dibuixos de Frederic Soler –més conegut literàriament amb el pseudònim de Serafí Pitarra–, que seran incorporades a l’arxiu de l’entitat.

D’aquesta manera, l’Ateneu salva un "patrimoni valuosíssim" d’una de les grans icones fundacionals del teatre català. Com es fa habitualment, l'entitat barcelonina farà el processament, restauració i digitalització de tots els materials, que seran posats a l’abast de tots els ciutadans, gràcies a la col·laboració d’Abertis, tal i com expliquen fonts de l'entitat.

Pitarra, un local amb gran "valor patrimonial"

En aquest ordre de coses, l'Ajuntament de Barcelona ha informat que aquest dilluns ha rebut la notificació de l'adquisició per uns nous propietaris del restaurant Pitarra. Com que l'immoble conté "béns immobles amb valor patrimonial", el consistori ha acordat amb la nova propietat "mantenir una entrevista en els propers dies per conèixer el projecte exacte d’obres, la seva voluntat respecte els materials literaris i artístics del local, i el seu projecte d’activitat que haurà d’estar d’acord amb la llicència de restaurant de què disposa".

L'ajuntament assegura que "vetllarà per la conservació del material i, en el cas que correspongui, prendrà les mesures oportunes per garantir la bona conservació d’aquests elements en el marc que permet la normativa municipal". Pel que fa a "objectes i documents", també afirma que des del Museu d’Història de Barcelona s’ha iniciat un primer contacte a nivell tècnic "per conèixer l’abast del patrimoni i conèixer el contingut exacte dels elements existents".

ERC reclama a Colau que preservi el restaurant

ERC ha explicat que demanarà a les comissions de l'Ajuntament de la setmana vinent que el govern municipal emprengui "totes les accions necessàries" per preservar el Restaurant Pitarra. Els republicans reclamen fer tot el que calgui per conservar aquest establiment i han posat de manifest que "és incomprensible que fos exclòs del catàleg d'establiments emblemàtics i es quedés sense cap tipus de protecció".
Arxivat a