Els tòtems de l'empresariat aborden el procés en un dinar amb Felip VI

El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, el del Cercle d'Economia, Juan José Brugera, i el de la Cambra de Comerç, Miquel Valls, entre d'altres, seuen a la taula del rei | La gran absència va ser el comte de Godó

Felip VI en l'acte d'entrega dels despatxos judicials.
Felip VI en l'acte d'entrega dels despatxos judicials. | Josep M. Montaner
09 d'abril del 2018
Actualitzat el 10 d'abril a les 12:19h
Aprofitant l'estada a Barcelona per presidir el lliurament de despatxos als nous jutges, Felip VI ha congregat a dinar al Palauet Albéniz alguns representants de l'empresariat català. Ha estat una iniciativa de la Casa Reial per prendre el pols de l'estament econòmic en un moment molt delicat. La investidura de nou president de la Generalitat encara es troba en l'aire i el titular, Carles Puigdemont, es troba a Alemanya, pendent de la petició d'extradició del jutge Pablo Llarena.

Hi eren, entre d'altres, Francesc Reynés, el president de Gas Natural, que recentment va substituir Isidre Fainé a l'empresa gasística; Joaquim Gay de Montellà, el president de Foment del Treball; el president de Banc Sabadell, Josep Oliu; Josep Crehueras, de Planeta; Juan José Brugera, president d'Inmobiliaria Colonial i actual president del Cercle d'Economia; Luca de Meo, de Seat; Salvador Alemany, d'Abertis; i Josep Maria Serra, de Catalana Occidente entre d'altres. No hi era un habitual de les cites amb la monarquia, Javier de Godó, conde de Godó i editor de La Vanguardia. La gran majoria de les empreses representades van deixar de tenir seu social a Catalunya a la tardor per la incertesa que els creava el procés sobiranista.

Segons ha pogut saber NacióDigital, el dinar ha escenificat la gravetat de l'actual moment polític. El rei ha parlat poc. És el que acostuma a fer en aquest tipus d'encontres. Sobre la taula, el plat més degustat ha estat la necessitat d'aconseguir estabilitat política i que es formi un govern a Catalunya el més aviat possible. Des del costat empresarial, només s'han elevat desitjos suaus sobre la necessitat de trobar una sortida dialogada al conflicte que es viu entre Catalunya i l'Estat. El neguit creix en l'alt empresariat per un horitzó polític que no dona mostres de sortir de l'atzucac.