El rebuig a l'extradició de Puigdemont dona impuls al «lobby» català al Parlament Europeu

El 20 d'abril, es presentarà a Barcelona la Plataforma de Diàleg Unió Europea-Catalunya, formada per prop de 40 eurodiputats

09 d'abril del 2018
Actualitzat a la 13:24h

Eurodiputats de diversos grups de l'eurocambra protesten contra la política de Rajoy a Catalunya. Foto: www.eurocatplatform.eu


Els jutges de l'Audiència Territorial de Schleswig-Holstein han canviat el terreny de joc. La seva decisió de deixar en llibertat el president Carles Puigdemont i donar un "no" rotund a l'acusació de rebel·lió que li atribuïa el jutge Pablo Llarena dona molts arguments a tots aquells que, des del rovell de l'ou de les institucions comunitàries, reclamen una sortida política al conflicte entre Catalunya i l'estat espanyol. És el cas de la Plataforma de Diàleg Unió Europea-Catalunya.

La plataforma és el "lobby" d'eurodiputats que es va crear el novembre passat al Parlament Europeu, fruit del treball dut a terme pels parlamentaris Ramon Tremosa (PDECat), Josep Maria Terricabras i Jordi Solé (ERC). L'impacte de la repressió policial de l'1-O va ser el detonant que va convertir el cas català en un afer de política europea. Des del Parlament Europeu van començar a brollar veus que exigien un gir en la política del govern espanyol respecte a Catalunya i la fi de la persecució dels dirigents sobiranistes.

El novembre passat es va presentar la plataforma a Brussel·les. El proper 20 d'abril es presentarà a Barcelona. En aquests sis mesos des de l'1-O, els eurodiputats catalans han percebut un canvi en l'actitud envers Catalunya dins mateix de les institucions de la UE. Cada dia que passa, la línia seguida per l'executiu de Mariano Rajoy troba menys comprensió. Ho explicava l'eurodiputat Josep Maria Terricabras en una entrevista a Nació Digital el passat cap de setmana.

Verds, liberals, socialistes

De la trentena llarga de diputats europeus que formen part del grup destaquen alguns noms. La plataforma està presidida per l'eslovè Ivo Vajgl, que va ser el primer ministre d'Exteriors de l'Eslovènia independent i és membre del Grup Liberal de l'eurocambra. Vajgl ha estat un dels més destacats parlamentaris que s'ha pronunciat en favor del dret de Catalunya a ser escoltada i en una posició molt crítica amb l'executiu de Rajoy. Fa uns dies, va visitar Carles Puigdemont quan encara estava a la presó de Neumünster.

De tots els integrants del grup, Barbara Spinelli (Grup d'Esquerra Unitària) n'és un dels noms més rellevants. Aquesta periodista italiana va ser una de les fundadores del prestigiós rotatiu La Repubblica i és la filla d'Altiero Spinelli, considerat un dels impulsors de la Unió Europea i combatent antifeixista a Itàlia.

També en són membres actius el sindicalista francès José Bové, els diputats irlandesos del Sinn Fein Matt Carthy i Martina Anderson, i la socialdemòcrata eslovena Tanja Fanjon, la presència de la qual s'ha de destacar ja que pertany a un dels dos grups majoritaris, el Socialista. Poc a poc, les declaracions crítiques amb Madrid s'obren pas en els rengles de la socialdemocràcia europea. Les paraules de la portuguesa Ana Gomes van ser molt clares en aquesta línia.

El portuguès António Marinho (Partit Democràtic Republicà, del Grup Liberal) i els nacionalistes flamencs Helga Stevens i Mark Demesmaeker (Conservadors i Reformistes Europeus) completen el ventall pel centre dreta.

Descontent amb Tajani

La decisió de la justícia alemanya ha donat força als qui, des de Brussel·les, mostren estupor davant l'autisme polític de Madrid per encarar el dossier de Catalunya. Fins ara, l'aliat més vehement de la posició espanyola ha estat precisament el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, l'actitud del qual ha generat irritació en els sectors més progressistes de l'eurocambra, que recorden que va fer la seva carrera política a l'ombra de Silvio Berlusconi. La plataforma d'eurodiputats que encapçala Vajgl ja ha demanat ser rebuda per Tajani, però fins ara no ha estat possible.