Altres Barcelones: crònica

Realment la rebotiga de Pitarra acabarà convertida en un pub irlandès?

Perill de desaparició imminent del bressol del teatre català per transformar-se en un bar

| 07/04/2018 a les 09:49h
Especial: Les cròniques de NacióDigital
Arxivat a: Cultura, comerç, crònica, Altres Barcelones, història, teatre, Pitarra, pub irlandès, Barcelona, rebotiga de Pitarra, restaurant
Façana del Restaurant Pitarra | Albert Alcaide
La febre de la despersonalització de Barcelona i l'afany per mostrar-nos objecte de desig del turisme sembla que es cobrarà una nova víctima. Si ens pensàvem que, veient convertir-se la Llibreria Canuda en un Mango o la Catalònia en un McDonald's ja ho havíem vist tot, anàvem errats.

El dia 14 d'abril, d'aquí a no res, la rebotiga de la rellotgeria on Serafí Pitarra muntava tertúlies, iniciarà les obres per convertir-se en un pub irlandès, segons informacions de David Domènech. Domènech és bibliotecari de la Biblioteca Pública Arús i està preparant un llibre sobre les tertúlies que feia Pitarra.


Frederic Soler, més conegut pel seu pseudònim de Serafí Pitarra, fou sense cap mena de dubte un dels pares del teatre català modern.

La història de Pitarra és la d'un jove del segle XIX que, dotat d'un gran carisma i creativitat, va aconseguir reunir i dinamitzar al seu voltant una increïble colla de gent que va engrandir l'humorisme i la dramatúrgia catalana des del seu vessant més popular, aconseguint difondre l'entusiasme per la cultura entre les capes més humils de la societat.

Pitarra va engrandir al segle XIX l'humorisme i la dramatúrgia catalana des del seu vessant més popular

Quedant-se orfe de mare en el part de la seva germana i amb un pare mort de jove, va passar a ser mantingut pels seus oncles, que el van iniciar en l'ofici de rellotger. El seu pare s'havia cuidat molt de fer-lo anar a escola, on va aprendre a llegir i escriure i va fer bones amistats que li van perdurar tota la vida.

El jove Frederic, que feia de mestre rellotger, aviat va començar a freqüentar i actuar a les representacions de "sala i alcova", que es feien a pisos particulars barcelonins i també a envoltar-se dels personatges més àcids de la sàtira a la Ciutat Comtal.

Aviat la rebotiga de la seva rellotgeria de l'actual carrer Avinyó 56 (que aleshores era un tram del carrer Escudellers) es va convertir en un cau de creativitat sense límits. Al voltant de la taula es reunien els dibuixants, poetes, dramaturgs i polítics més avançats del moment. Entre ells cal destacar Padró, Pellicer, Conrad Roure, Valentí Almirall, Josep Anselm Clavé, Víctor Balaguer o José Zorrilla, que hi fou acollit un temps.

A les tertúlies es reunien els artistes i polítics més avançats, com Valentí Almirall, Josep Anselm Clavé i Víctor Balaguer

L'amor de Pitarra pels felins va dur a la colla d'amics a crear la companyia La Gata, que representava les seves gatades, que van tenir gran èxit al teatre Odeón fins al punt que aquest escenari es va quedar petit i van fundar el Teatre Romea, que dirigí el mateix Pitarra durant un temps. De La Gata va sorgir la companyia Teatre Català. L'obra L'Esquella de la Torratxa, paròdia de la coetània La campana de la almudiana va tenir un èxit espectacular.

A part de la Faràndula, la rebotiga fou prolífica en ser bressol de publicacions satíriques. Des dels Singlots poètics del mateix Serafí Pitarra passant per El noy de la mare o El Xanguet.
 

El Restaurant Pitarra al carrer Avinyó de Barcelona. Foto: Albert Alcaide


La colla d'en Pitarra, desvergonyida, informal i que escrivia en "el català qu'ara es parla", xocava frontalment amb l'estil dels "floralers", els escriptors formals i estirats que es movien a l'entorn dels "Jochs Florals" i feien contundents crítiques a tot allò que es gestava a la rebotiga d'en Pitarra.

Tampoc el Diario de Barcelona es va prendre gaire bé que Pitarra i els seus publiquessin una paròdia del mateix diari però en clau humorística, farcida del que ara en diríem fake news...

Malgrat les crítiques, ells sempre s'ho van prendre en broma, com hauria de ser si no?

La rebotiga d'en Pitarra ha anat canviant de mans, i els germans Roig van recuperar-ne l'estructura original

Les crítiques dels "floralistes" es van acabar de cop quan Pitarra va presentar-se als Jocs Florals i va aconseguir ser nomenat Mestre en Gai Saber i dos premis accèssits, demostrant així, que la poesia i la literatura popular no estava renyida amb l'alta cultura.

L'antiga rebotiga d'en Pitarra, ha anat canviant de mans al llarg de la història. Durant el temps que fou gestionada pels germans Jaume i Marc Roig, es va recuperar l'estructura original, inclòs l'escriptori i fins ara el que actualment és encara el Restaurant Pitarra ha fet honor al llegat que aquesta petita rellotgeria i la seva rebotiga han deixat a la cultura catalana, amb un museu-biblioteca dedicat al prolífic autor satíric.

L'actual propietari, que ni tan sols viu a Barcelona sinó a Irlanda, té previst convertir a partir del dia 14 d'aquest mes i mitjançant una important remodelació faraònica, l'antiga rebotiga de Pitarra en un pub irlandès.

El nou propietari, que viu a Irlanda, començarà una remodelació faraònica del local a partir del 14 d'abril

Incomprensiblement, segons indagacions del mateix David Domènech, malgrat la medalla d'Or que l'Ajuntament va concedir a Jaume Roig per mantenir la memòria del local, aquest no apareix al catàleg de protecció d'establiments emblemàtics de Barcelona, com sí que ho estan les finques adjacents, una de les quals volia ser unida al Restaurant Pitarra per l'actual propietari en les noves obres.

Potser ara ja no serem a temps d'aturar les obres. Però qui sap, no és la primera vegada que s'aconsegueix parar una atrocitat contra el patrimoni a darrera hora... Per si de cas, l'estàtua de Pitarra, a la Rambla, segueix d'esquena a la seva rebotiga. Si tot plegat ha de tenir un desenllaç fatal millor que no ho vegi, pobre Pitarra.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

COMENTARIS

Per això no hi ha quartos...
Anònim, 07/04/2018 a les 10:02
+21
-21
...molta fireta i pandereta amb els polítics empresonats, però el patrimoni cultural que es foti.

On està Òmnium quan es perden les arrels de la cultura catalana?
Pitarra
C.Plumer, 07/04/2018 a les 19:55
+15
-1
Estoy muy triste, más aún por tener una medalla "Pitarra" para recordarme a muy buenas comidas y un trato exepcional.
Era catalana
Anònim, 07/04/2018 a les 20:31
+13
-5
La rebotiga era de la Barcelona catalana. El pub serà de la cosmopolita i Colauera.
de casa nostra ens treuen
anònim, 08/04/2018 a les 15:12
+6
-2
No us voleu adonar que els qui trenquen el país tant els fot que perdem la cultura, és el que volen, ensorrar-nos a tots i sense haver de fer la feina, no els agradava la política a Madrid? no s'haguessin dedicat a la política per després fugir. Senyor irlandés faci el que li peti que aquí només ens entretenim barallant-nos.
Vergonya
Ànavem sovint, 08/04/2018 a les 16:06
+5
-0
Podriem fer una carta oberta i fem que la firmi tothom que passi per davant i enviar-la a la Colau
Pitarra
Gloria Azaña , 08/04/2018 a les 16:20
+8
-0
Can Pitarra es part del patrimoni de la nostra ciutat de la nostra cultura i s’hauria de preservar.
Un pas més cap una Barcelona anodina
Conrad Roure, 08/04/2018 a les 17:10
+7
-1
Una molt mala notícia, un lloc emblemàtic que ens feia connectar amb la nostra tradició cultural i literària. Un atemptat a la memòria històrica que només es pot produir en una ciutat venuda a l’especulació inla frivolitat.
SALVEM EL PATRIMONI
Teresa de la Torre, 08/04/2018 a les 17:27
+4
-0
No deixem que es destrueixi el patrimoni que va quedant, que ja es poc. No venem el pais i els simbols culturals que l'han construït al millor postor. Els diners no haurien de poder comprar-ho tot. Quedarà algun vestigi genuinament català per mostrar als nostres fills d'on venim?
Quina pena!
Neus Labajos Pascual, 08/04/2018 a les 19:03
+5
-0
Hem de lluitar tots plegats perquè això no sigui possible.
Una veritable vergonya
Anònim, 08/04/2018 a les 19:06
+4
-0
Barcelona ,una vegada més, perd un element que forma part de la seva història i de la seva identitat.
Qué fan els partits presents a l'ajuntament i l'actual equip de govern?
Qué fa la sra colau.
Prou prou prou!!!
Elisenda Font, 08/04/2018 a les 19:44
+5
-0
Sóc veïna d'aquest barri, visc aquí des de fa 25 anys. I tot això és penòs Què podem fer per evitar-ho ???
Llàstima
Anònim, 08/04/2018 a les 21:56
+5
-0
Quina pena, és un sense sentit no mantenir el nostre patrimoni històric, cal aturar-ho
On estas Colau.....?
TAGA, 08/04/2018 a les 22:41
+5
-0
Prou especulacio i destruccio de locals historics. On es l, ajuntament i tots els seus modernets....?
Salvem el patrimoni!
Teresa Casadellà, 09/04/2018 a les 09:30
+8
-0
Una ciutat que perd els seus referents històtics, socials i culturals, es torna una ciutat banal i buida.
salvem el patrimoni
Antonio perez, 09/04/2018 a les 10:25
+4
-0
Bacelona , si es pert la historia no serà Barcelona.
Pitarra
Anònim, 09/04/2018 a les 11:11
+2
-1
Els amics d'en Soler (Pitarra) eren maçons, com ell. Progres del XIX.
PITARRA
Laura Roger, 09/04/2018 a les 11:51
+5
-0
Es molt vergonyos q la nostra ciutat no tingui qui la protegeixi. Que podem fer?? Obrir alguna denuncia. Fer un Change?? Q opineu?
Com és possible?.
Anònim, 09/04/2018 a les 15:04
+3
-0
Com és possible que un espai tan rellevant del nostre patrimoni cultural, no estigui protegit de l'especulació.
PITARRA
Anònim, 09/04/2018 a les 15:18
+3
-0
El Restaurant Pitarra es una part molt important de l'historia de Barcelona. L'hem de conservar com sempre respectant el patrimoni.
On és l'Omnium
Anònim, 09/04/2018 a les 15:19
+2
-1
Ningú no defensa els espais històrics... on ets Colau.... passa com amb les cantonades de l'eixample, fins que no es va aturar a Nuñez y N... ja havia desaparegut un munt d'elles
Ens hem begut el enteniment
Anònim, 09/04/2018 a les 16:14
+3
-0
Amb el desitg de una ràpida recollida de beneficis, hem convertit Barcelona amb un parc temàtic per el turisme. I lo més trist es que només hem aconseguit que uns quants s’enriqueixin I que tots els altres patim una inflació galopant per poder viure dins.
Sra. Colau, deixis de postureixos i procuri per els habitants que vivim dins tota
la vida, i no per especuladors.
Trist
Henry, 09/04/2018 a les 16:31
+4
-0
No deixem q és perdi un lloc tant emblemàtic.
Pitarra
JoanaPi, 09/04/2018 a les 18:34
+3
-0
Si no preservem el patrimoni,Barcelona acabarà sent un aparador,només pensat de cara als turistes i no la reconeixarem.
Otro que desaparece
Anònim, 09/04/2018 a les 21:30
+2
-0
Si seguimos así, lo más histórico que nos quedará en Barcelona será El Corte Inglés.
Dels pocs del barri
Anònim, 09/04/2018 a les 21:59
+1
-0
Penso que és una llàstima que es deixi perdre un restaurant amb tanta història i dels pocs establiments que encara queden al barri amb un segell tant nostre.
gran Pitarra
Anònim, 10/04/2018 a les 01:07
+3
-0
no se puede permitir.
BCN parc tematic
Margarida Cambra, 10/04/2018 a les 07:12
+2
-0
La cobdicia global ho destrueix tot
No pot ser
Serafí, 10/04/2018 a les 07:34
+2
-0
Tanta dedicación de los hermanos Roig a la figura de Pitarra y ahora se lo venden al mejor postor para que haga lo que le de la gana? No lo entiendo, al final el dinero pasa por encima de la historia y de cualquier cosa, patético.
Pitarra
Carmen Aguilera, 10/04/2018 a les 09:01
+1
-1
Els diners són els que conten, patrimoni cultural adeu!
Pitarra
Anònim, 10/04/2018 a les 09:10
+1
-0
Es una vergonya q la manca de sensibilitat historica, la incultura i el materialisme puguin derruir la nostre riquesse modernista.
al amic Jaume
Amadeu, 10/04/2018 a les 10:07
+2
-0
Tota la dedicació que hi vas posar Jaume desapareix, pero el record de la teva amabilitat la recordaré sempre que passi per devant. Vas conservar una petita part d Barcelona que está desapareixent.
Gran Pitarra
Anònim, 10/04/2018 a les 10:35
+1
-0
No es pot permetre que locals tant emblemàtics de la ciutat desapareguin
Pitarra
Rossie bcn, 10/04/2018 a les 13:56
+1
-0
Jo no soc del barri per em sap molt de greu que botigues emblemàtiques es deixen perdre.
Cada vegada passejo menys pel centre, el Born o el Raval perquè aquestes botigues de tota la vida amb encant s'han deixat perdre i en el seu lloc s'hi han instal•lat franquícies.
Als turistes també els agrada veure botigues diferents jo al menys quan viatjo és una de les coses de les què em fixo.
S'havia de trobar un equilibri entre el llogater i el qui lloga.
No pardem les nostres identitats
CaminantCel, 10/04/2018 a les 15:52
+0
-0
La nostre Barcelona, artistica, escriptora, humil, humana, acollidora, orgullosa de les seves qualitats i desperta pels quatre costats, no permatem mes destruccins historiques, que a la fi és el que buscan, tots els que no estiment la Ciutat Comtal ! Som els guardians de les nostres histories!
Pitarra
Anònim, 10/04/2018 a les 16:20
+0
-0
Cada cop ens desfant la historia i la cultura..ESTIC TRISTA..ES MENJABA BE..ECONOMIC EL MENU..I..EXÇELENT SERVEI ALS CLIENS..

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Una captura del vídeo en què tres membres d'ETA comunicaven el cessament definitiu de la lluita armada, el 20 d'octubre del 2011. | ACN
01/01/1970
L'organització envia una carta als diaris “Gara” i “Berria” després de fer-se públic que es dissoldrà el primer cap de setmana de maig
01/01/1970
El jutjat d'instrucció número 13 investiga els preparatius del referèndum
01/01/1970
Valtonyc, Quimi Portet, Roba Estesa, La iaia, Projecte Mut i Gertrudis, alguns dels protagonistes de la penúltima setmana del festival gironí, els dies 20 i 21 d'abril
Nacho Campillo, ex líder dels Tam Tam Go! | Festival Íntims
01/01/1970
NacióDigital sorteja una entrada doble per assistir al sopar i concert del proper 5 de maig amb una proposta d'alta gastronomia i concert acústic de l'alma mater dels Tam Tam Go!
La nova portaveu d'ERC, Marta Vilalta. | Adrià Costa
01/01/1970
La portaveu republicana fixa com un possible desllorigador l'elecció d'un president temporal mentre s'acaba de tramitar la llei que permeti investir Puigdemont a distància | Assegura que "probablement" la independència s'aconseguirà "de la mà del diàleg, la negociació i l'acord" i no descarta tornar a abordar el referèndum pactat amb l'Estat
El restaurant Pitarra, tancat | Albert Alcaide
Toni Vall | 6 comentaris
01/01/1970
«No pot ser que Barcelona tracti tan malament la història, la seva història, el seu patrimoni material i immaterial, el seu llegat físic i emocional. No pot ser aquest campi qui pugui»
Pep Martí | 1 comentari
01/01/1970
La junta d'Ignacio García-Nieto ha encarregat un informe jurídic per aclarir si disposa de tots els permisos
Pep Martí | 9 comentaris
01/01/1970
La formació taronja espera que s'aclareixi l'escenari polític a Catalunya per decidir la seva estratègia de cara a les municipals