Alemanya allibera Puigdemont i desmunta l'acusació de rebel·lió de Llarena

El jutge de Schleswig-Holstein imposa una fiança de 75.000 euros al president a l'exili mentre estudia l'extradició per malversació després de considerar "inadmissible" el delicte de rebel·lió | La decisió esperona l'independentisme i erosiona el relat del Suprem, basat en un alçament "violent" que la justícia alemanya rebutja del tot

05 d'abril del 2018
Actualitzat el 06 d'abril a les 7:14h

Els candidats de Junts pel Sí, sota la figura virtual de Carles Puigdemont Foto: Adrià Costa


Pocs minuts abans de les set de la tarda transcendia una última hora des d'Alemanya que pot marcar un punt d'inflexió en el procés judicial contra la cúpula política i civil del sobiranisme. L'audiència territorial del land d'Schleswig-Holstein, en nom de la justícia germànica, havia decidit deixar en llibertat Carles Puigdemont -previ pagament d'una fiança de 75.000 euros- després de descartar el delicte de rebel·lió per absència de violència en els fets que en justificaven el processament. Les autoritats judicials alemanyes continuen estudiant el procés d'extradició a Espanya del president a l'exili, però el moviment d'aquest dijous té conseqüències rellevants, perquè erosiona seriosament el relat del jutge Pablo Llarena i afebleix les imputacions a dirigents ja empresonats.

Des dels fets d'octubre, l'independentisme s'ha resignat a conviure amb les interferències dels tribunals. Amb l'aval del mateix Puigdemont i Jordi Turull, aquest matí Junts per Catalunya (JxCat) havia recuperat la candidatura de Jordi Sànchez a la presidència de la Generalitat, reforçada amb cartes des d'Alemanya, Soto del Real i Estremera. La formació, amb el suport d'ERC, entenia que la resolució de l'ONU justificava la insistència en la via de Sànchez, a l'espera de concretar un pla D abans de Sant Jordi si l'actual no acabava fructificant. El dia es tanca, però, amb la investidura altre cop sacsejada, fins al punt que sectors del grup parlamentari de Puigdemont no descarten que torni a aflorar com a candidat mentre la CUP ja demana obertament recuperar aquesta opció.

El comunicat del tribunal encarregat d'analitzar el cas Puigdemont -que considera "inadmissible" el delicte de rebel·lió- ha alterat tant els moviments de l'independentisme com la tranquil·litat de la Moncloa, que s'ha limitat a apuntar que "respecta" la decisió mentre ja analitza el nou escenari. El més immediat, la reaparició pública de Puigdemont fora de la presó de Neumünster, que s'espera per aquest divendres, tal com ha comunicat el propi president a l'exili i han apuntat fonts del centre penitenciari. Estava empresonat des de diumenge de la setmana passada.

La justícia germànica li exigeix que estigui localitzable -haurà de presentar-se cada setmana davant de les autoritats policials mentre duri el procés d'anàlisi de la petició d'extradició-, fet pel qual no pot tornar a Bèlgica, on residia abans de la detenció. Això implica que ha de disposar d'una residència coneguda a Neumünster i avisar el ministeri fiscal si decideix moure's per territori alemany. Puigdemont ja havia rebut l'escalf de diputats de Die Linke, que li havien ofert allotjament en cas de ser alliberat.
 

Carles Puigdemont, en el debat sobre l'autodeterminació a Ginebra. Foto: ACN


Satisfacció a l'independentisme

Les mesures preses per l'audiència territorial del land d'Schleswig-Holstein i l'argumentari que ha conduït a l'imminent alliberament del president a l'exili han estat rebuts amb satisfacció tant per l'entorn del president i la seva defensa com pels portaveus de l'independentisme polític i civil. L'advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, s'ha mostrat satisfet per la decisió del tribunal i ha reiterat la "plena confiança en la justícia alemanya" mentre, en la successió de reaccions, dirigents polítics i civils han argumentat que el moviment deixa en evidència la justícia espanyola.

La no acceptació del delicte de rebel·lió en el procés d'extradició suposa reconèixer que a Catalunya no s'ha produït un alçament "violent i públic". Així ho han interpretat les veus del sobiranisme que s'han pronunciat, com el president del Parlament, Roger Torrent, avui principal autoritat del país, que ha subratllat que el "delicte de rebel·lió és totalment infundat". Representants de JxCat, PDECat, ERC i la CUP, així com de l'ANC i Òmnium, s'han expressat en la mateixa línia, i també han celebrat que, a Brussel·les, Toni Comín, Lluís Puig i Meritxell Serret hagin quedat en llibertat sense necessitat d'abonar una fiança.

L'extradició, una incògnita

La decisió sobre l'extradició de Puigdemont no està resolta. De fet, s'haurà de prendre en un termini màxim de 60 dies -amb un període ampliat de 30 més-, i només es tramitarà pel delicte de malversació de fons, de menor gravetat que el de rebel·lió. Aquest escenari ja havia condicionat decisions anteriors del Tribunal Suprem en relació a la tramitació de l'euroordre de detenció del president i els consellers a l'exili. En qualsevol cas, la decisió final es podrà recórrer. L'advocat alemany de Puigdemont, Wolfgang Schomburg, ja va avisar que estudiava portar la causa al Constitucional.

Schomburg ha celebrat la decisió coneguda aquest dijous i, des del bufet que condueix el cas del president a l'exili, s'ha reiterat que l'acusació de rebel·lió era "vergonyosa" i que ha estat rebutjada perquè "no tenia base". La defensa també ha informat que el jutge alemany vol disposar de més informació sobre les acusacions per malversació de fons abans de decidir com procedir en els propers dies. "Respectem aquesta decisió del tribunal", ha volgut subratllar l'equip de lletrats, que es prepara per nous moviments. Comença un nou episodi de la judicialització del procés, amb l'estratègia espanyola afeblida i Puigdemont altre cop amb capacitat per pronunciar-se en públic.

- Totes les notícies relacionades amb la posada en llibertat de Puigdemont al minut a minut de NacióDigital
Arxivat a