​La CONFAVC proposa un «acord de mínims» per desencallar el tramvia de Barcelona

La confederació d'entitats veïnals ha presentat una proposta que es limita a donar suport al pas del tramvia per superfície per la Diagonal i poder tirar endavant els estudis de l'ATM

Redacció
05 d'abril del 2018
Actualitzat a les 16:32h

Tramvia Foto: Josep Maria Montaner


El pròxim dimarts 10 d'abril se celebra el ple en què es votarà el projecte del tramvia i el govern de Colau segueix sense una majoria clara per tirar endavant la construcció d'aquesta nova infraestructura. Davant d'aquesta falta d'acord, des de la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya (CONFAVC) proposen ara "un acord de mínims", tal com ha definit el president Jordi Giró, en què els grups polítics tan sols haurien de posicionar-se sobre si estan a favor o no del tramvia per la Diagonal.

Aquest document exclouria el model de gestió, els calendaris d'obres, qui hauria de finançar el projecte i d'altres "sensibilitats" que allunyen a les formacions polítiques de l'acord. Segons Giró, aquest acord permetria que l'Autoritat de Transport Metropolitana (ATM) podrien "començar a treballar" en les tramitacions necessàries per a la construcció del tramvia.

De tota manera, Giró creu que una vegada aprovat l'acord la resta de grups es podrien posar a treballar conjuntament per decidir la resta de factors que no s'inclouen en la proposta de la CONFAVC.

El president assegura que després de reunions amb diferents actors, l'ATM els ha donat "aquesta escletxa" per impulsar l'estudi després de "moltes consultes a tècnics" per trobar la manera de "desencallar" el tramvia.

De fet, Giró assegura que si bé hi ha consens polític per tirar endavant el tramvia troben un "despropòsit portar un acord finalista" que enterri aquesta infraestructura durant aquest mandat i per això veuen aquest "acord de mínims" com un "element unificador".

Obligatoria a canviar l'ordre del dia del ple de dimarts

Aquest acord proposat per la CONFAVC obligaria a canviar el punt de l'ordre del dia de cara al proper dimarts, en cas en què el govern optés per aquesta via. De fet, el document que s'ha de votar el dimarts és un protocol que fixa les bases del futur conveni entre l'Ajuntament de Barcelona i l'ATM.

En cas que s'aprovés la proposta presentada per la confederació, Giró deixa en mans de l'ATM si l'estudi engloba la construcció del tramvia per tota la Diagonal o es limita només al tram Glòries-Verdaguer, com proposava el govern local.

Després que Alfred Bosch anunciés el vot en contra d'aquest protocol, la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, va proposar un acord polític al marge de la votació del plenari, que seria un document similar al que s'ha elaborat ara per la CONFAVC, però ERC va mantenir el seu posicionament en contra.

ERC no es mou del "no" al projecte del tramvia

De moment, la proposta ja l'han enviat a l'equip de govern, a ERC, al PSC, la CUP i al regidor no adscrit Gerard Ardanuy. Fonts d'Esquerra Republicana ja han anunciat que, tot i agrair les aportacions, ja han fixat el seu posicionament.
 

Jordi Giró (CONFAVC) a la roda sobre el tramvia. Foto: ACN

Arxivat a