JxCat torna a proposar oficialment Sànchez com a candidat

El número dos de la candidatura accepta l'encàrrec després que Turull renunciï provisionalment en una carta enviada des de la presó a Roger Torrent | Puigdemont insta a aprofitar l'oportunitat de la resolució de les Nacions Unides sobre l'expresident de l'ANC per garantir els seus drets polítics

05 d'abril del 2018
Actualitzat a les 12:52h

Jordi Sànchez, en un míting de Junts per Catalunya Foto: Junts per Catalunya


Jordi Sànchez torna a ser el candidat a la presidència de la Generalitat de Junts per Catalunya (JxCat). El moviment arriba després d'un matí intens de lectura de cartes a la reunió de grup de la candidatura encapçalada per Carles Puigdemont: primer la del president a l'exili, després la de Jordi Turull i, finalment, la de Sànchez. En aquesta última, l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) es posa a disposició per sotmetre's al debat d'investidura un cop Turull ha renunciat "provisionalment".

"Vull agrair especialment i posar en valor la generositat del diputat i amic Jordi Turull, també injustament empresonat. Va tenir el coratge de presentar la seva investidura en un moment crític políticament i personalment, i va entrar a la presó sense haver completat la segona part del debat. Va fer-ho amb una gran dignitat: el poden posar entre reixes, però mai no podran empresonar les seves idees, la seva honorabilitat i el seu compromís", ha recalcat el número dos de JxCat en la missiva. La tanca amb aquestes paraules: "Us comunico oficialment la meva plena disposició a afrontar el debat d’investidura, si així ho considera oportú la majoria del grup parlamentari".

La proposta de Sànchez és el pas previ, com ha avançat NacióDigital, per tal que es posi damunt la taula un "pla D" efectiu que permeti formar Govern. JxCat s'ha compromès amb ERC a fixar-lo abans de Sant Jordi per tal que la investidura efectiva es resolgui en les properes setmanes. 

Els arguments de Puigdemont i Turull

Puigdemont ha reclamat aprofitar "l'oportunitat" que ha brindat el comitè de Drets Humans de les Nacions Unides per tornar a provar la investidura de Jordi Sànchez. Així s'expressa Puigdemont en una carta que s'ha llegit en la reunió del grup parlamentari de JxCat. Cal recordar que una resolució d'aquest òrgan de l'ONU va instar l'Estat a garantir els drets polítics de l'expresident de l'ANC.

"El meu debat d'investidura, com és sabut, va quedar interromput en contra de la voluntat de la cambra i només se'n va poder celebrar la primera sessió. La segona part, per tant, queda pendent, però estic convençut que la situació política i jurídica sorgida de la decisió del comitè de Drets Humans de les Nacions Unides aconsella deixar-la en suspens i procedir a la investidura del diputat Jordi Sánchez. És un acte de justícia", argumenta Turull en la missiva que ha enviat al grup parlamentari.
 

Carta Jordi Sànchez by naciodigital on Scribd


 

Jordi Turull renuncia a la investidura by naciodigital on Scribd

Carta de Carles Puigdemont by naciodigital on Scribd