L'habitatge al 22@ i l'entorn de l'hotel Rec Comtal, les preguntes de Colau per a la multiconsulta

El ple ha de votar la setmana que ve sobre les qüestions que se sotmetran al parer dels barcelonins, però cau la del Gimnàs Sant Pau per manca de signatures vàlides

Redacció
04 d'abril del 2018
Actualitzat a les 14:03h

Obres de l'Hotel Rec Comtal de Nuñez i Navarro. Foto: Mariona Batllé


L'Ajuntament de Barcelona encara la recta final per decidir quines preguntes se sotmetran a parer dels barcelonins en la multiconsulta que el govern d'Ada Colau vol celebrar abans de l'estiu. El ple municipal extraordinari del pròxim dimarts abordarà les preguntes: dues que proposa Colau –una sobre el 22@ i una altra sobre el solar de l'hotel Rec Comtal- i les d'iniciativa ciutadana, de les quals finalment no ha prosperat la que demanava adquirir l'edifici del Gimnàs Sant Pau per falta de signatures vàlides.

Aquesta pregunta no podrà incloure's perquè fedataris van oblidar signar alguns plecs i "la comprovació de les signatures és molt estricta", ha explicat la regidora de Participació, Gala Pin, en declaracions als mitjans després que hagi anunciat els canvis el líder municipal del PP, Alberto Fernández, en una roda de premsa prèvia.

Pin ha recordat que preguntar sobre els usos de l'entorn de l'hotel Rec Comtal formava part de l'acord amb ERC perquè donés suport al Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (Peuat), ja que està previst destinar l'espai a habitatges socials, però el projecte compta amb el rebuig de part dels veïns.

Ha detallat que plantegen preguntar si el solar es manté per a habitatges públics o si s'opta per canviar el planejament per destinar-lo a zona verda o equipaments, fet que preveuen consultar a tots els barcelonins, encara que aquest aspecte s'està acabant de tancar.

La pregunta sobre el 22@ ha estat promoguda pel Districte de Sant Martí i, si reuneix els suports suficients en el ple, només es votarà en aquesta zona. Es plantejarà si es manté que el 70% de l'espai es destini a activitat econòmica i la resta a habitatge, equipaments i zona verda, o si s'opta perquè l'habitatge públic augmenti fins al 30% a les àrees en les quals encara no s'ha desenvolupat aquesta previsió.

Així, el ple del dimarts vinent votarà previsiblement aquestes preguntes d'iniciativa municipal i les dues d'iniciativa ciutadana que finalment han reunit les signatures necessàries: una sobre la gestió pública de l'aigua, i una altra sobre canviar el nom de la plaça Antonio López pel del jove que va morir després del seu ingrés al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) Idrissa Diallo.

Crítiques del PP i Ciutadans

El líder municipal popular ha criticat que en la multiconsulta es preveuen qüestions que "només es pregunten els amics de Colau, i no es pregunta pel que es pregunten els barcelonins", com la instal·lació de carrils bici i la unió del tramvia per l'avinguda Diagonal, ha assegurat.

Fernández ha recordat que el seu grup va portar al ple de març una proposta per consultar aquestes i altres preguntes, però el ple es va suspendre per la detenció de líders sobiranistes i finalment se celebrarà també dimarts vinent, però després de l'extraordinari que abordarà ja les preguntes de la multiconsulta.

La líder de Cs a l'Ajuntament, Carina Mejías, ha sostingut que el govern municipal intenta usar la multiconsulta com un "instrument d'aval d'aquelles polítiques que no ha estat capaç de dur a terme" i per abordar qüestions ideològiques, segons ella, i ha assegurat que han sol·licitat un informe sobre la seva legalitat.

Ha defensat que un organisme independent com la Junta Electoral hauria de regular la multiconsulta per vetllar per la seva legalitat i que tant la Generalitat com l'Estat han d'autoritzar les consultes. "La multiconsulta no ha de celebrar-se", ha sentenciat, i ha advertit que la pregunta sobre l'aigua va més enllà de les competències municipals.
Arxivat a