L'unionisme usa els CDR per vincular l'independentisme i la violència

PP, PSOE i Cs s'abonen a la tesi de la kale borroka per justificar una suposada violència en el moviment independentista | L'ofensiva de l'espanyolisme, secundada ràpidament per la Fiscalia, arriba quan el delicte de rebel·lió està en qüestió tant a l'estat espanyol com a Alemanya

Els Mossos han desallotjat manifestants a l'AP-7 durant una de les últimes mobilitzacions dels CDR
Els Mossos han desallotjat manifestants a l'AP-7 durant una de les últimes mobilitzacions dels CDR | Martí Albesa
02 d'abril del 2018
Actualitzat el 03 d'abril a les 16:08h
"Els CDR són feixisme. Feixisme 'indepe' però feixisme". Aquesta frase és de Joan López Alegre durant la tertúlia d'El Món a Rac1 d'aquest dilluns. L'unionisme ha trobat en els Comitès de Defensa de la República un nou objectiu per tal de criminalitzar l'independentisme i intentar qualificar-lo de moviment violent. Aquests últims dies, des que el Tribunal Suprem va enviar de nou a presó els consellers del Govern, els CDR han reaparegut amb força i han dut a terme diverses accions. Les últimes, durant l'operació tornada de Setmana Santa aixecant barreres de peatges o amb marxes lentes en diversos punts del país. La Fiscalia, ràpidament, ja ha anunciat que estudia accions penals per un possible delicte de rebel·lió.

L'unionisme, des dels partits fins als mitjans, han apuntat contra aquest nou actor, nascut amb el referèndum d'ara fa sis mesos, i les mobilitzacions que impulsen (allunyades de l'estil festiu de les de l'ANC i Òmnium). Malgrat ser manifestacions no violentes (i malgrat les constants crides dels dirigents independentistes a "mantenir la calma" i el caràcter pacífic del moviment), partits com Ciutadans, el PP o el PSOE han carregat amb duresa contra els CDR i no han faltat expressions com "kale borroka" per definir aquestes plataformes i la situació que es viu a Catalunya. I han aprofitat també per responsabilitzar els partits polítics independentistes i els seus dirigents. 

En aquesta línia, el secretari d'organització del PSOE, José Luís Ábalos, va qualificar els CDR com "el germen de la kale borroka" i va comparar les seves accions amb les dels grups que exercien violència al carrer a Euskadi o en les revolucions de Cuba, Nicaragua o Veneçuela. Entre els objectius dels CDR, segons Ábalos, hi ha la "intimidació" i "el control de la població i la informació". "Són els que vigilen la quadra", reblava el socialista. També Miquel Iceta, en una entrevista a La Razón advertia que "la via insurreccional" podia derivar en un "conflicte civil". Una opinió que ha refermat aquest dilluns el secretari d'Organització socialista, Salvador Illa, que ha condemnat les accions dels CDR i les ha qualificat d'"accions insurreccionals".  

S'ha apuntat aquesta tesi el vicesecretari de Política Social i Sectorial del PP, Javier Maroto. El dirigent popular ha afirmat aquest dilluns en una entrevista a RNE que el procés ha deixat com a herència els CDR, "grupuscles de semiviolència o aldarulls que sonen una mica a la kale borroka". Maroto ha anat una mica més enllà i ha aprofitat també per acusar els Mossos que, segons ell, no han fet res per impedir l'acció d'aquests grups independentistes. Al Parlament, el líder del PP, Xavier García Albiol, va assenyalar Junts per Catalunya i ERC i els va acusar d'"avalar" la "violència" dels CDR. 

També el secretari general de Ciutadans, José María Villegas, ha criticat aquest matí les mobilitzacions independentistes. En declaracions a El programa de Ana Rosa, Villegas ha lamentat que els ciutadans de Catalunya "depenguin de grups antisistema per poder anar a treballar o tornar a casa després de les vacances". "La violència que s'està donant als carrers de Catalunya és una conseqüència lògica d'allò que els separatistes anomenen el 'procés'", ha afirmat el dirigent nacionalista, i ha apuntat contra els dirigents independentistes: "Quan ells mateixos es vanten de no complir la llei o no comparèixer davant del jutge quan se'ls crida, els qui se senten més còmodes són els antisistema".  
Arxivat a