El front polític contra la repressió de l'Estat pren cos al Parlament

JxCat, ERC, CUP i Catalunya en Comú-Podem reclamen l'alliberament dels presos polítics i tomben l'intent de Ciutadans de fer dimitir Roger Torrent

Eduard Pujol, portaveu parlamentari adjunt de JxCat, en un moment de votació al ple
Eduard Pujol, portaveu parlamentari adjunt de JxCat, en un moment de votació al ple | Josep Maria Montaner
R. Tugas / J. Serra Carné / S. González / O. March
28 de març del 2018
Actualitzat el 29 de març a les 10:55h
L'empresonament de cinc dirigents independentistes i la detenció de Carles Puigdemont a Alemanya han dut el president del Parlament, Roger Torrent, a promoure un front comú per la democràcia i contra la repressió. Es va posar en contacte amb els grups parlamentaris i n'hi va haver quatre -Junts per Catalunya (JxCat), ERC, CUP i Catalunya en Comú Podem- que immediatament li van fer costat. La foto de dissabte passat, amb Torrent al centre flanquejat pels portaveus d'aquests grups i per quatre expresidents del Parlament i de la Generalitat, s'ha articulat en el ple extraordinari celebrat aquest dimecres. JxCat, ERC, CUP i Catalunya en Comú-Podem, malgrat les divergències de fons sobre el rumb de la legislatura i els termes de la formació del futur Govern, han votat units per demanar l'alliberament del nou presos polítics que hi ha a l'Estat.

Els "comuns", això sí, s'han desmarcat dels punts de les resolucions conjuntes -i ja aprovades- de l'independentisme que reclamen "garantir" els drets polítics de Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull, els tres candidats que JxCat ha proposat a la presidència de la Generalitat i que no han pogut fructificar per l'acció de la justícia espanyola. El grup parlamentari del president a l'exili, pendent del procés d'extradició obert a Alemanya, i la CUP han fet pinya per demanar-ne la investidura. "No hi renunciarem", ha proclamat Gemma Geis, cap de llista de JxCat per Girona, que debutava avui a la cambra. "Només exercint sobirania retornarà l'autogovern", ha indicat Carles Riera, cap de files dels anticapitalistes.

La nova presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, ha visitat el Parlament per primera vegada des que ocupa el càrrec i ha defensat que es busqui la manera d'investir Puigdemont. "Està bé que s'aprovi una resolució recordant que el president a l'exili, Turull i Sànchez tenen els seus drets intactes. Però si això es queda en paraules estarem molt decebuts. El Parlament ha de fer un acte de sobirania investint Puigdemont", ha destacat Paluzie. La primera proposta de resolució aprovada aquest dimecres recorda el reconeixement simbòlic que es va dedicar al líder de JxCat i en el qual es constatava que té la majoria necessària per ser escollit.
 
Arxivat a