«Els jutges no són la solució»: el que pensava Llarena abans d'assumir la causa contra el procés

En unes declaracions al diari "El Mundo" l'any 2012, el magistrat del Tribunal Suprem advocava per una sortida política al conflicte català

Missatges en contra de la repressió, en una manifestació a Barcelona
Missatges en contra de la repressió, en una manifestació a Barcelona | Adrià Costa
28 de març del 2018
Actualitzat el 29 de març a la 13:59h
El jutge Pablo Llarena ha esdevingut la figura més determinant de la resposta repressiva de l'Estat contra el procés sobiranista i els seus dirigents. En aquests moments, ningú encarna millor que Llarena el que s'ha anomenat la judicialització de la política. Alineat amb l'ala més conservadora i intransigent del poder judicial, Llarena lidera la iniciativa de l'Estat contra l'independentisme. El processament per rebel·lió de tretze dirigents independentistes ha consolidat la imatge com a braç executor del poder de l'Estat. Però no sempre ha estat així.

Quan era president de l'Audiència Provincial de Barcelona, Llarena era considerat un jurista sensible a la realitat catalana. Moderat, potser conservador, però obert i comprensiu. I molt reticent a la implicació dels jutges en el procés. Ho va expressar en unes declaracions al diari El Mundo el 21 d'octubre del 2012, en què va verbalitzar "perles" com aquestes:  

- "El que no es pot pretendre és que tota la qüestió relativa a atribuir un espai significatiu a la individualitat catalana i tota aquesta qüestió relativa a la integració de Catalunya a Espanya es resoldrà judicialment, perquè no ha de ser així".

- "La resposta dels tribunals a la qüestió concreta de la identitat catalana i de la integritat de l'estat espanyol no té una resposta judicial sinó política".

- "Els jutges no tenen cap capacitat ni cap instrument de solució".

- "Els qui han de buscar camins d'equilibri i solució són els qui porten la gestió política a Catalunya i a l'Estat".

- "Tranquils. Això no és l'Audiència Nacional". Aquesta última frase la va dir Llarena el 12 de novembre del 2017 durant la declaració de l'aleshores presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la mesa que van ser cridats a declarar. Feia pocs dies que l'Audiència Nacional havia enviat a presó vuit membres del Govern català i Llarena va voler expressar que ell actuava de manera diferent. L'alegria, però, va durar poc.  
 

El magistrat del Suprem ha canviat molt de criteri sobre Catalunya. Foto: Europa Press

Arxivat a