La fiscalia espanyola fa «intenses gestions» amb l'alemanya per a l'extradició de Puigdemont

La Moncloa confirma la detenció del president a l'exili, que li ha estat comunicada per les autoritats alemanyes

Carles Puigdemont atén els mitjans a Hèlsinki
Carles Puigdemont atén els mitjans a Hèlsinki | ACN
25 de març del 2018
Actualitzat a les 14:27h

Carles Puigdemont, durant el col·loqui a Ginebra Foto: ACN


Carles Puigdemont està detingut per la policia a Alemanya, segons ha explicat el seu advocat, Jaume Alonso-Cuevillas, a l'ACN. Les autoritats alemanyes l'han aturat prop de la frontera amb Dinamarca mentre anava en cotxe cap a Bèlgica. En un primer moment es deia que Puigdemont es trobava "retingut" però mitjans locals, la policia alemanya i la Guàrdia Civil ha matisat després que es troba "detingut". TAra, la Fiscalia espanyola es troba fent "intenses gestions" amb l'alemanya per a l'extradició del president català.

La Moncloa ha confirmat la detenció i que li ha estat comunicada per alemanya i ha informat que inicia tràmits extradició. En aquest moment hi ha una euroordre cursada, és a dir, un procés d'extradició simplificat entre països de la Unió Europea. Previsiblement, l'entrega de Puigdemont a Espanya no serà en qüestió d'hores perquè el procés no es pot accelerar. En qualsevol cas, la defensa de Puigdemont podrà recórrer la decisió de la justícia alemanya. 

Alonso-Cuevillas ha explicat que havia pogut parlar amb Puigdemont per telèfon i que li havia explicat que estava rebent un bon tracte per part de la policia alemanya.La rebel·lió implica violència, també a Alemanya

La Fiscalia General de l’Estat ha fet púbic un comunicat on anuncia que en motiu de la detenció de Carles Puigdemont "està fent intenses gestions amb la Fiscalia d’Alemanya i Eurojust". Segons aquest comunicat, aquests contactes tenen com a objectiu “posar a la seva disposició tota la documentació i material que es precisi per fer efectiva l’euroordre”. Espanya té bona relació amb el govern alemany i és poc probable un conflicte diplomàtic entre els dos països.

Segons mitjans locals, els serveis secrets espanyols feia temps que seguien Puigdemont, ja abans que es reactivés l'euroordre. A Alemanya, el codi penal és més dur que a Bèlgica. El delicte equivalent a la rebel·lió s'anomena alta traïció: segons el codi penal alemany, perquè existeixi aquest delicte cal que hi hagi violència i està castigat amb una pena de 10 anys de presó fins a cadena perpètua. En cas que no hi hagi violència, el delicte està penat des 1 a 10 anys de presó.  

El fet que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ja hagi redactat el processament, que acusa Puigdemont dels delictes de rebel·lió, sedició i malversació, podria complicar la situació del president al país germànic.
Finlàndia no sabia on era Puigdemont

Les darreres notícies fins ara indicaven que la policia de Finlàndia ja havia rebut tota la informació addicional que havia requerit a Espanya sobre l'ordre europea de detenció contra Puigdemont i havia activat el "procés normal" del mecanisme, que implica que sigui localitzat i posat a disposició judicial per considerar si és o no extradit. En un comunicat, però, la policia finlandesa admetia que les autoritats desconeixen on era el també líder de Junts per Catalunya.

"Finlàndia ha rebut una Ordre Europea de Detenció per un ciutadà espanyol que visitava Finlàndia. Espanya ha ofert la informació addicional requerida dissabte a la tarda", afegia el comunicat. "En aquests moments, la policia no sap on es troba aquesta persona", precisava el text. Cal recordar que l'ordre de detenció estava escrita només en espanyol i Finlàndia n'ha reclamat la traducció.

Un cop rebuda una euroordre per part d'un estat membre, com Finlàndia, les autoritats d'aquest país han de localitzar la persona que l'Estat vol extradir, en aquest cas, Carles Puigdemont.

L'advocat assegura que el president cooperarà

En el cas de la seva primera euroordre, a Bèlgica, Puigdemont es va personar davant de la policia per comparèixer davant del jutge de guàrdia, que després el va deixar en llibertat amb mesures cautelars: no abandonar el país sense permís, estar localitzable i tenir una residència fixa a Bèlgica.

Al cap d'uns dies, el jutge el va citar per declarar, i quan havia de prendre una decisió final, el Tribunal Suprem va decidir abandonar la petició d'extradició, de manera que el líder de JxCat podia moure's a partir de llavors lliurement per tota la UE –excepte Espanya.L'advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, ha dit que el seu client cooperarà amb les autoritats del país on sigui quan rebi un requeriment.