L'aigua serà pública a Terrassa a partir del 10 de desembre

El ple municipal de Terrassa aprova definitivament el canvi de gestió de l'aigua amb l'oposició de Cs i PP

22 de març del 2018
Actualitzat a les 19:30h

Ple municipal de Terrassa Foto: Ajuntament de Terrassa


La gestió de l'aigua de Terrassa serà pública a partir del 10 de desembre després que el ple de març ha aprovat aquest dijous de manera definitiva el canvi de gestió del servei d'abastiment amb els vots favorables del PSC, TeC, ERC-Mes i CUP, l'abstenció del PDECat i els vots en contra de C's i del PP. Coincidint casualment amb el Dia Mundial de l'Aigua, Terrassa es converteix així en la primera gran ciutat de Catalunya i gairebé d'Espanya, després de Valladolid, en remunicipalitzar el servei d'aigua. 

Una aprovació que ha estat aplaudida pels membres de la Taula de l'Aigua que han assistit al ple per ser presents en un dia que l'alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, ha qualificat d'històric per Terrassa. "Amb aquesta aprovació hem enfortit la sobirania municipal i el control públic d'un dret de la ciutadania", ha expressat Vega. 

No obstant això s'ha hagut d'aprovar una quarta prórroga forçosa per assegurar la continuïtat del servei, ja que la posada en marxa mitjançant la creació de l’Entitat Pública Empresarial Local (EPEL), Terrassa cicle de l'aigua no serà efectiva fins el mes de desembre. Una prórroga que ha comptat amb  els vots favorables del PSC, TeC, ERC-Mes, CUP i PDECat i els vots en contra de C's i del PP i que servirà per la preparació del nou servei, l’adequació de les noves oficines i les eines informàtiques necessàries, i la incorporació a l’Entitat Pública de les persones que actualment treballen al servei de l’aigua a Terrassa. La pròrroga és de 6 mesos de manera que serà efectiva fins al 9 de desembre de 2018.

Després de 75 anys de gestió privada per part de MINA Aigües de Terrassa, a partir del 2015 amb el nou govern municipal i la finalització del contracte de concessió es va fer una revisió en el model de gestió del subministrament de l'aigua que després de l'aprovació inicial el passat 7 de setembre conclou avui amb l'aprovació definitiva. 

Amb tot però, avui mateix l'Autoritat Catalana de la Competència de la Generalitat ha enviat un requeriment a l'Ajuntament de Terrassa per advertir-lo que necessita un informe preceptiu perquè la municipalització del servei d'abastament d'aigua tingui totes les garanties. Un requeriment que des de l'equip de govern s'ha tractat com una al·legació i que es donarà resposta ara que ja ha estat aprovat el canvi de model de gestió de l'aigua de Terrassa.