Enèsim intent de Jordi Sànchez per demanar la llibertat al Suprem

El número 2 de Junts per Catalunya defensarà sortir de Soto del Real per assistir als plens del Parlament

Es sobiranisme demana la llibertat dels presos polítics.
Es sobiranisme demana la llibertat dels presos polítics. | Adrià Costa
20 de març del 2018
Actualitzat a les 7:17h
Jordi Sànchez farà aquest dimarts l'enèsim intent per poder ser present als plens del Parlament. Aquest dimarts, el candidat a la presidència de la Generalitat de Junts per Catalunya torna al Tribunal Suprem per defensar el recurs interposat contra la decisió del jutge Pablo Llarena de no deixar-lo en llibertat per assistir als plens de la cambra catalana perquè hi havia risc de reiteració delictiva. No és la primera vegada que el jutge del Suprem fa aquest avís: durant el mes de gener, a petició del vicepresident, Oriol Junqueras, va voler deixar clar que no ho permetria.

En tots els casos, Llarena ha afirmat que els delictes que està investigant i que fan referència a Sànchez es van desplegar precisament des d'actuacions legislatives i executives "clarament il·legals, i desatenent de manera flagrant els controls constitucionals, judicials i institucionals" de l'ordenament jurídic espanyol. Per això, el seu retorn al Parlament -segons la visió de Llarena- podria comportar un abús, de facto, del càrrec, en favor dels objectius polítics que la cambra catalana persegueix.

La decisió del jutge de deixar Sànchez en llibertat es produirà després d'una vista en la qual la seva defensa -dirigida pel despatx barceloní Molins & Silva- justificarà el recurs d'apel·lació presentat el 6 de febrer. En aquest cas, tal i com va succeir quan Junqueras va demanar el mateix, és possible que Sànchez pugui intervenir breument i explicar els motius de la seva petició als magistrats de la sala. Es tracta de Miguel Colmenero, Alberto Jorge Barreiro i Francisco Monterde.

Pendent el recurs pel ple d'investidura

Sànchez, doncs, podrà sortir temporalment de Soto del Real -on hi està empresonat de manera provisional des del 16 d'octubre- per respondre l'auto de Llarena. Per altra banda, el número dos de Junts per Catalunya podria tornar a comparèixer properament davant de la sala, aquesta vegada pel recurs presentat després que el magistrat instructor tampoc li permetés assistir al debat d'investidura

El ple per triar nou màxim dirigent de la Generalitat ja s'ha ajornat dues vegades en els últims dos mesos. De fet, el president del Parlament, Roger Torrent, va fer mans i mànigues per evitar la celebració de la sessió d'investidura de Sànchez, a l'espera que es resolgui el recurs presentat i que, actualment, encara està en tramitació. No obstant això, el PDECat i ERC ja encaren un pla C alternatiu a la presidència de l'exlíder de l'ANC, donada la urgència per conformar govern i la manca d'expectatives.

Vista per resoldre el recurs de Forn

La vista per resoldre el recurs de Sànchez serà a les 10.30 hores, mentre que mitja hora abans, la mateixa sala debatrà el recurs presentat pel conseller d'Interior, Joaquim Forn, que ha declinat sortir de la presó d'Estremera per assistir presencialment a la vista. En el seu cas, Forn sol·licitarà la seva posada en llibertat, negada anteriorment en una interlocutòria del jutge el 2 de febrer, malgrat haver renunciat a l'acta de diputat.

En les dues compareixences prendrà la paraula la Fiscalia, l'advocacia de l'Estat, l'acusació popular que exerceix Vox i l'advocat de la defensa. Pel que fa al partit ultraespanyolista, ja ha avançat que demanarà que es mantingui la presó provisional dels dos acusats i, en el cas de Forn, ha recordat que va tenir un "paper rellevant" en el "control polític" dels Mossos durant l'1 d'octubre.
 

Joaquim Forn, al Pati dels Tarongers en la legislatura passada Foto: Adrià Costa