JxCat descarta noves eleccions i manté Sànchez com a candidat

El grup parlamentari de Puigdemont garanteix que hi haurà Govern i que aquest executiu "farà República" per complir amb el mandat del 21-D i de l'1-O | Eduard Pujol, portaveu adjunt de JxCat, assegura que el president a l'exili no renunciarà a l'acta com a diputat

14 de març del 2018
Actualitzat el 15 de març a les 12:15h

Eduard Pujol compareix davant dels mitjans després de la reunió de JxCat a Brussel·les Foto: Junts per Catalunya


Descartar eleccions, mantenir Jordi Sànchez com a candidat a la presidència de la Generalitat malgrat les traves del Tribunal Suprem i guanyar temps. Aquests són els tres missatges principals que surten de la reunió que ha mantingut el grup parlamentari de Junts per Catalunya (Jxcat) a Brussel·les, en la qual hi han participat tots els diputats menys aquells que tenen mesures cautelars imposades per la justícia espanyola -Jordi Turull, Josep Rull i Lluís Guinó-. Eduard Pujol, portaveu adjunt de JxCat a la cambra catalana, ha comparegut a mitja reunió per "garantir" que hi hauria Govern i que la feina d'aquest executiu seria la de desplegar la República.

Per què mantenir Sànchez com a candidat, malgrat que la negativa del Tribunal Suprem a deixar-lo en llibertat impacten en la viabilitat de la investidura? "Estem en temps i forma d'aconseguir-ho", ha resumit Pujol. La possibilitat d'un pla C ha sobrevolat la reunió, i alguns dels substituts independents que sonen en l'entorn nacionalista -Francesc de Dalmases, Quim Torra i Laura Borràs- hi han participat. Carles Puigdemont, cap de cartell de JxCat, ha volgut enviar un missatge nítid als diputats: cal fer el possible per evitar noves eleccions. Fa només uns dies, però, deia que no seria "cap tragèdia". Els comicis són mal vistos per a ERC i, també, al PDECat.

Puigdemont trasllada als diputats que el més recomanable és evitar la celebració de noves eleccions, tot i que mai les ha descartat

A la direcció nacionalista indiquen que el nom de Sànchez només es manté "públicament", i que en privat ja es debat una alternativa. "Fins i tot la CUP n'està pendent", sosté una font coneixedora consultada per NacióDigital.  El nom de Jordi Turull sempre apareix en totes les travesses, malgrat que les mateixes fonts indiquen que ha "perdut pes" en els últims dies. Sectors del PDECat assenyalen, però, que Turull suposaria una bona aposta malgrat la situació processal que arrossega: "Se'l jutjaria com a president, i això seria un missatge contundent", sostenen.

La demanda a ERC i a la CUP

Pujol, mentrestant, ha apel·lat novament al "compromís" i a la "responsabilitat" a tots els que participen en la negociació, en referència a ERC i a la CUP. "Ens hem mogut els cops que ha calgut. Calen esforços per part de tothom. Farem Govern i garantirem República", ha ressaltat el dirigent independentista. "Sense Govern no hi pot haver República, i només treballant per la República es garanteix un Govern", ha indicat reiteradament. No s'ha estat de recordar que el 30 de gener els diputats de Puigdemont estaven disposats a investir-lo, fent referència a l'ajornament del ple que va promoure Roger Torrent, president de la cambra, fins que el Tribunal Constitucional (TC) no aclarís l'abast de les mesures cautelars imposades fa un mes i mig.

"De la reunió en surt un convenciment: hi haurà Govern a Catalunya, hi haurà Govern amb presència de JxCat, i aquest Govern farà allò que es van demanar els electors el 21-D, que és ser un mirall de l'1-O", ha apuntat Pujol. "Hem decidit que hi haurà executiu i que respondrà a la voluntat popular, i al missatge nítid del nou país", ha recalcat el portaveu adjunt de la candidatura, que ha indicat que en cap moment s'ha parlat de la voluntat dels independents de la llista -prop d'una vintena- de formar una associació pròpia per diferenciar-se dels diputats del PDECat.

Pujol ha recalcat que Puigdemont -avui acompanyat de Lluís Puig, conseller de Cultura, en la trobada amb els diputats- no pensa renunciar a l'acta com a diputat en cas que la CUP segueixi enrocada en l'abstenció a la candidatura de Sànchez. Seria "alterar" les regles del joc, ha ressaltat. Tampoc Toni Comín, d'ERC, té intenció -almenys de moment- de renunciar a l'escó per facilitar la investidura de l'expresident de l'ANC. 

La CUP vol posar data

El gruix dels representants independentistes s'ha desplaçat aquest matí amb avió cap a la capital comunitària, prop de la qual resideix Carles Puigdemont, i un autocar els ha traslladat cap a l'hotel on se celebra aquesta cita, decisiva perquè ha d'abordar el desbloqueig de la legislatura i l'estat de les negociacions amb la CUP. Els anticapitalistes exigeixen posar data al procés constituent i conferir-li caràcter vinculant, i sostenen que proposar un candidat del PDECat posaria les coses "més difícils". 

La CUP reclama posar data i dotar de caràcter vinculant el procés constituent, i sosté que un candidat del PDECat posa les coses difícils

La pressió a Puigdemont també ve d'ERC, que espera resoldre aquesta mateixa setmana el debat sobre la investidura. El pacte al qual han arribat els republicans i Puigdemont és que no posaran "traves" al nom que proposi el president a l'exili, segons fonts de la negociació, i en aquests termes s'ha volgut expressar aquest dimarts la secretària genera del partit, Marta Rovira. No especularem amb el candidat. Ja hem dit que el nom no serà un obstacle. És a JxCat a qui li toca fer aquesta proposta, respectarem els seus processos interns perquè la facin", va indicar Rovira després de reunir-se amb Javier Pacheco, secretari general de CCOO a Catalunya.
 

Marta Rovira i Javier Pacheco, a la seu de CCOO Foto: ACN