El bloqueig de la investidura i l'escenari electoral obren les tensions a JxCat

Diputats independents de la llista de Puigdemont constituiran una associació mentre el PDECat es reivindica i recorda que sense ell no existiria Junts per Catalunya

Reunió dels diputats de Junts per Catalunya a Vilafranca del Penedès
Reunió dels diputats de Junts per Catalunya a Vilafranca del Penedès | Junts per Catalunya
12 de març del 2018
Actualitzat el 13 de març a les 14:16h
Als fronts externs s'hi sumen, ara, els fronts interns. El bloqueig de la investidura de Jordi Sànchez arran del veto del Tribunal Suprem i la possibilitat que la paràlisi desemboqui en unes noves eleccions al Parlament han fet emergir les tensions internes dins de Junts per Catalunya (JxCat), una candidatura heterogènia que el 21-D va tenir Carles Puigdemont com a gran argument davant la ciutadania. "La convivència no és senzilla", ressalta un alt dirigent consultat en privat. "No és un grup que tingui unes dinàmiques clàssiques, perquè hi ha gent molt diversa", manté un altre pes pesant. Al llarg dels últims dies hi ha hagut tres moviments que, encadenats, s'entenen millor.

El primer va arribar dissabte, quan Puigdemont va reclamar convertir ja JxCat en un "moviment polític" estable. Ho va fer en una reunió del grup parlamentari a Vilafranca del Penedès, en la qual va apostar per "l'eclosió" de les sigles pensant en el futur més immediat. "Ha arribat el moment de fer un pas endavant. JxCat no és només un grup parlamentari, sinó que recull una esperança que recorre Catalunya demanant que la política estigui a l'alçada de la ciutadania", va considerar el president a l'exili. Les seves paraules no van agradar gens al PDECat, que aquest dilluns ha reunit l'executiva i ha volgut llançar un missatge clar: "Sense nosaltres no es podria haver fet JxCat".

El PDECat posarà noves condicions per reeditar JxCat en cas que hi hagi noves eleccions arran del bloqueig de la investidura

En aquests termes s'ha expressat la coordinadora general del partit, Marta Pascal, en la roda de premsa posterior a la cita de la direcció. Davant la possibilitat creixent de repetir les eleccions -un escenari que Puigdemont sempre ha tingut moderadament obert i el qual no consideraria una "tragèdia"-, el PDECat prefereix anar abonant el terreny per a un repartiment de poder diferent al del 21-D. Com resumeix un alt dirigent consultat, en aquella convocatòria es va optar per un "xec en blanc" al president a l'exili, que va triar bona part dels noms de la llista, sobretot els independents.

En cas que es repeteixi una fórmula similar, ha indicat Pascal, caldrà que sigui validada pel consell nacional. En les eleccions del desembre, el màxim òrgan del PDECat entre congressos va aprovar deixar les mans lliures a Puigdemont, però en aquest cas seria diferent. El partit, això sí, va guardar-se un as en la màniga: el nom de JxCat el tenen ells registrat -es va fer en el congrés fundacional, perquè és una de les marques que va votar la militància-, i també disposa dels drets electorals i econòmics. Si els independents volen fer una associació, assenyalen fonts nacionalistes, ho hauran de fer "sense drets electorals i sense les subvencions del grup parlamentari".

Cohabitació interna

La iniciativa d'alguns dels independents de JxCat tindrà uns estatuts, segons ha avançat l'agència Efe, que impedirà que es seus membres militin en cap partit. No tots els 18 integrants del grup parlamentari ho veuen amb bons ulls, però: n'hi ha que, en privat, ho consideren un "error" perquè pot enterbolir les dinàmiques internes. En alguns dels moments tensos de la legislatura, quan s'han posat noms d'alternatives a Puigdemont sobre la taula per presidir la Generalitat, alts dirigents del PDECat han advertit que "no combregarien" amb qualsevol proposta. Especialment si l'alternativa era Elsa Artadi, que es va donar de baixa del partit fa uns mesos. El grup parlamentari abordarà dimecres la situació en una nova reunió a Brussel·les.

Sectors de JxCat promouen que sigui un independent qui assumeixi el rol de candidat en cas que es faci impossible la investidura de Sànchez

La tria d'un substitut de Sànchez, en cas que la seva investidura sigui definitivament tombada pel Tribunal Suprem -aquest dilluns s'ha presentat un recurs a la sala segona d'aquest organisme-, caldrà abordar amb rapidesa un tercer nom. El de Jordi Turull, conseller de la Presidència, apareix sempre en les travesses, però hi ha sectors de la candidatura que treballen perquè sigui un independent qui assumeixi les regnes de la Generalitat autonòmica. El PDECat, en cas que s'opti per un candidat sense càrregues judicials al darrere, es veu amb bons ulls el nom de Marc Solsona, alcalde de Mollerussa i un dels principals dirigents amb carnet integrants dins del grup parlamentari.

En tot cas, però, la formació que lideren Neus Munté i Marta Pascal vol evitar "de totes totes" unes noves eleccions. És per això que han urgit de nou tot l'independentisme -inclòs JxCat- a ser "generós com el PDECat" per no anar un cop més a les urnes. La clau, en bona mesura, la segueix tenint la CUP, que fins aquest dissabte no es posicionarà sobre el document que els de Puigdemont i ERC els van fer arribar la setmana passada i que defineix el procés constituent. Els republicans, per cert, demanen celeritat a JxCat per resoldre la investidura. Una investidura que, juntament amb l'escenari electoral, han obert les tensions dins del grup del president a l'exili.
 

Reunió dels diputats de Junts per Catalunya Foto: Junts per Catalunya

Arxivat a