Entrevista

Joan Majó: «La UE està disposada a perdonar els errors de Rajoy, però no els de Catalunya»

L'exministre d'Indústria, que ha abandonat el PSC per haver donat suport al 155, aconsella realisme: "Si volem trobar comprensió a Europa, hem d'oblidar-nos de la unilateralitat"

"El futur govern de Catalunya no pot dependre de la decisió d'un jutge", assegura l'exdirigent socialista

| 10/03/2018 a les 20:06h
Especial: Les entrevistes de NacióDigital
Arxivat a: Política, Joan Majó, entrevista, UE, PSC, procés català

Joan Majó. Foto: Adrià Costa


Joan Majó (Mataró, 1939) és enginyer. Ha estat alcalde de Mataró (1979-83) i ministre d'Indústria del govern de Felipe González (1985-86). Va arribar a la política des de l'empresa privada, després de conèixer Josep Pallach, el líder malaguanyat del socialisme català, mort el 1977. Durant el tripartit, va ser director general de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió. Després de dècades de militància al PSC, va abandonar el partit quan va donar suport a l'aplicació del 155.


Majó no ha estat mai un home d'aparell i ha compaginat la vida política amb la seva carrera professional. Expresident d'Olivetti Espanya, va treballar a prop de Jacques Delors a la Comissió Europea. Acaba de rebre la medalla d'or d'Ametic, l'associació de les empreses de telecomunicacions, per la seva trajectòria tant empresarial com política en el món de l'electrònica. Defensor d'una esquerra realista i oberta al mercat, aconsella als seus amics socialdemòcrates que no confonguin mercat lliure amb desregulació.  

- Li va costar prendre la decisió d'abandonar el PSC?

- Home, he estat quasi bé 40 anys al PSC. I d'aquests, puc dir que durant prop de 35 m'hi he sentit còmode. Des del final de l'etapa de Pasqual Maragall ja no vaig veure clares algunes coses. Però vaja, la decisió definitiva va ser en veure que el PSC no deia que "no" a la decisió del PSOE de donar suport al 155. El PSC ha comès un error històric donant suport al 155. S'hi havia d'haver oposat.

"El PSC ha comès un error històric donant suport al 155"

- Com han quedat les seves relacions amb Miquel Iceta?

- Molt bé, no hi tinc cap problema personal. A la direcció del partit -en què no hi he tingut mai cap càrrec orgànic- crec que entenen les meves raons.

Joan Majó va entrar en política després de conèixer Josep Pallach. Foto: Adrià Costa


- S'ha confessat desconcertat davant del que ha succeït els darrers mesos.

- Va ser un error extraordinari no convocar eleccions i, en lloc d'això, fer la declaració simbòlica d'independència. Els vam donar al govern de Madrid l'excusa que volien. Però hi ha un element positiu d'aquests darrers dies: des del sobiranisme ja hi ha veus que diuen que s'ha d'intentar parlar amb els "comuns" i amb el PSC.

- Les declaracions de Joan Tardà.

- Exacte. Fa tres mesos, hi havia dos blocs: els independentistes i els unionistes, i els "comuns" al mig. És un error plantejar la política catalana entorn dos blocs. Ara hi ha el bloc que representen els "comuns" i també hi ha el PSC, que està en l'altre bloc però que no hi està de la mateixa manera que el PP i Ciutadans. Crec que a Catalunya li convindria que aquest espai intermedi tingués la clau. La bipolarització no li convé al sobiranisme.

- El reforçament d'un tercer espai li pot anar bé a l'independentisme?

- Jo crec que sí. Hi ha molta gent que creu que les relacions entre Catalunya i Espanya han de canviar. I n'hi ha també dins de l'independentisme que no creuen en la unilateralitat.    

"A pinxos, els espanyols sempre ens guanyaran: tenen més eines i ho són més de pinxos"

- Què és el que el sobiranisme no va saber veure?

- Hi ha dues coses que no he entès com és que no es veien. Una és que pensar que amb els actuals dirigents espanyols es pot assolir la independència a la valenta ho trobo incomprensible. A pinxos, els espanyols sempre ens guanyaran: tenen més eines i ho són més de pinxos. I després, a Europa, que no tenen cap interès en la independència, ens veien amb simpatia. A partir del moment que nosaltres ho fem malament, ja tenen l'excusa per donar suport al govern espanyol. Pensem una cosa: la UE està disposada a perdonar els errors de Rajoy, però no els de Catalunya. Si volem trobar comprensió a Europa, hem d'oblidar-nos de la unilateralitat.    

Majó ha estat pioner en el món tecnològic. Una empresa seva va fabricar el primer ordinador de l'estat espanyol. Foto: Adrià Costa


- Vista la resposta de l'Estat, hi ha coses que es van fer malament a la Transició?

- La Transició, en general, crec que es va fer bé i era el que es podia fer. Però a partir dels anys d'Aznar, vam anar enrere. La majoria de polítics catalans creia que s'evolucionaria cap a un model federal. Ara estem en un procés claríssim de recentralització.    

"Durant la Transició, es va reconvertir l'exèrcit, però no es va reconvertir la justícia"

- Creia que veuria polítics i dirigents socials catalans a la presó?

- Tenim unes persones que no hi ha cap raó perquè estiguin a la presó, i menys en presó preventiva. Aquí s'ha de dir una cosa: així com en els anys dels governs socialistes es va aconseguir reconvertir l'exèrcit, no s'ha reconvertit la justícia. La majoria de jutges són independents. Però la Transició es va oblidar del poder judicial.
 
- Què en pensa que Carles Puigdemont o Jordi Sànchez no tinguin autorització per anar a la investidura?

- Traspassar a un jutge les decisions que corresponen als polítics és un error. El que passi aquests dies al Parlament acabarà depenent d'un jutge. I amb un jutge no hi ha negociació possible. El futur govern de Catalunya no pot dependre de la decisió d'un jutge.  

- Vostè va entrar en política venint de l'empresa privada.

- Tinc una doble cara: la de l'empresa i la del sector públic. Però en política m'he sentit sempre un servidor públic abans que res. És a dir, a mi m'agrada gestionar. No em podria passar quatre anys al Parlament de Catalunya fent discursos.

Joan Majó en un moment de la conversa amb NacióDigital. Foto: Adrià Costa


- Ha conclòs na nova edició del MWC. Coneix el sector. Va ser president de l'empresa tecnològica Telesincro, que va fabricar els primers ordinadors de l'estat espanyol.

- Jo sóc enginyer. Vaig estudiar a l'Escola d'Enginyers quan encara no existia la Universitat Politècnica. Després vaig treballar a la Companyia General d'Automatisme de París. Al tornar, amb un altre enginyer i un comercial vam crear Telesincro, una empresa que ara en diríem una start up. Hi vam posar 200.000 pessetes cadascú, que a mi me les va deixar el meu pare. I ens vam dedicar a l'automatisme, a automatitzar coses que no ho estaven. Vam programar màquines pels fabricants de telers que eren en el fons uns petits ordinadors. Vam crear uns mecanismes perquè tots els ascensors d'un edifici estiguessin connectats i quan n'avisaves un, vingués el que estava més a prop. Telesincro va fabricar el primer ordinador a Espanya, el Factor P. -inspirat en un sistema que vaig conèixer a Holanda-, i el primer que es va dissenyar aquí.     

- Vostè ha estat pioner.

- En els darrers anys del franquisme, en el mercat vam ser els qui vam vendre més ordinadors a Espanya. La resta eren estrangers: Phillips, Olivetti, Nixdorf. Aquesta va ser la primera etapa, la industrial.

- I com va passar del sector de les telecomunicacions a la militància socialdemòcrata?

- Des del primer moment, em va semblar que a partir de l'electrònica i la digitalització, hi hauria un canvi social molt important com a conseqüència d'aquestes noves oportunitats que apareixien. En el règim en què vivíem, hi havia un perill enorme que aquestes noves oportunitats que oferien les transformacions tecnològiques contribuïssin a fer una societat més desigual. Quan no hi ha moltes eines noves, qui no les té o no disposa de diners pot sortir perdent. Que les noves eines estiguin a l'abast de la immensa majoria només es podia aconseguir a través de la política, tot i que no es podia exercir per vies democràtiques. I vaig entrar al PSC-Reagrupament de Josep Pallach. Després de pensar-ho molt perquè tenia amics al PSC-Congrés de Joan Reventós, i també a CDC, que s'acabava de fundar, i coneixia molt en Jordi Pujol.     

"Pallach reunia tres condicions: acceptava una economia de mercat, defensava una distribució i era catalanista"

- I com és que va decantar per Pallach?

- Vag descartar Convergència perquè el veia massa escorat al centre dreta. I respecte a Pallach, m'hi vaig sentir més identificat. El PSC-Congrés era molt universitari i, per tant, tenia un discurs més radical, amb un programa de nacionalitzacions. En canvi, Pallach reunia tres condicions: acceptava una economia de mercat, però alhora amb una regulació profunda i una distribució fiscal, i en tercer lloc era catalanista.

Majó mostra una fotografia de quan era directiu empresarial. Foto: Adrià Costa


- Pallach és qui li ha deixat més petjada?

- Potser no perquè vam tenir contacte intens però breu. L'última conversa que vaig tenir va ser el dia abans de la seva mort, quan acabava de ser reelegit secretari del PSC-Reagrupament. Em va demanar que l'acompanyés la setmana següent a Bonn, a reunir-se amb dirigents socialdemòcrates alemanys. I em va demanar que hi anés. L'endemà va morir. 

- Què l'atreia de Pallach?

- Tenia una llarga trajectòria. Era un home que havia estat molt radical de jove, militant al POUM, i estava vacunat de molts sectarismes. Havia pres una posició equilibrada, d'una esquerra democràtica. Després, era un gran pedagog -era mestre- i a més, era una bona persona.   

- Les coses haguessin anat diferents d'haver viscut més anys?

- Si la fusió dels tres partits, el PSC-Congrés, el PSC-Reagrupament i la Federació Catalana del PSOE en el nou PSC s'hagués fet amb Pallach viu, estic segur que els del Reagrupament hauríem tingut molt més pes. I després, hagués estat més potent la sensibilitat catalanista del partit.  

- Ha treballat amb líders molt potents: Pallach, però també Felipe González, Pasqual Maragall...

- La veritat és que he tingut molta sort. Vaig ser elegit alcalde de Mataró en les primeres eleccions municipals, el 1979. Em vaig trobar amb un ajuntament que no és que estigués malament, és que estava quasi bé en suspensió de pagaments. Duia dos anys sense alcalde. Vaig haver de fer el que a mi m'agrada, que no és fer discursos, sinó gestionar, i vaig posar en marxa l'ajuntament. Després vaig anar a Madrid a col·laborar amb "el govern del canvi", quan va guanyar Felipe González. Vaig ser director general al ministeri d'Indústria, tancant empreses que ja no funcionaven i creant-ne de noves. Eren moments de refundació.  
 

Segons l'exministre socialista, la socialdemocràcia no havia d'haver fet cas a Tony Blair. Foto: Adrià Costa


- Com eren els consells de ministres de Felipe González?

- Com els consells d'administració que havia vist. Aquells primers governs de González trobo que aplegaven figures interessants: un Fernández Ordóñez, un Miguel Boyer, un Carlos Solchaga. I es van prendre decisions dures. Recordo que, sent director general, estava dinant amb el president del Banc de Bilbao, Sánchez Asiaín, discutint sobre el pla electrònic nacional, que va ser molt important perquè d'aquí van sortir moltes de les empreses d'electrònica que després han liderat el sector. Mentre parlàvem, li van passar una trucada, surt i torna dient-me: "Joan, acabáis de expropiar Rumasa. ¡Esto es mandar!".

- I després va anar a Brussel·les.

- Exacte. Vaig ser sis anys treballant com a responsable d'electrònica, telecomunicacions i informàtica de la Comissió Europea durant l'etapa de Jacques Delors. Sent jo ministre d'Indústria, Espanya va entrar a la Unió i vaig conèixer els qui formaven part de l'equip de Delors. Van ser ells els qui em van proposar per anar a Brussel·les.

- Com era Delors?

- Tenia coses de Pallach. Era un home que creia en el mercat lliure, però clarament socialdemòcrata. Amb una empenta de nassos. Diria que era un president de la Comissió que anava molt per davant dels caps dels governs de la Unió. Una cosa que no s'ha repetit després. Quan va plegar Delors, ja es van buscar figures de menys personalitat. S'ha de dir que van ser uns anys en què Mitterrand, Kohl i també González van donar marge a Delors. Va ser l'època en què es va impulsar Maastricht i l'inici de l'euro.

- Quina figura internacional li ha fascinat més?

- No empraria el terme fascinar. Delors és una personalitat atraient.
 
- I algun l'ha sobtat?

- Sí, però no exactament de l'àrea política. Dues persones que em van sorprendre van ser Silvio Berlusconi i Rupert Murdoch. Era els anys noranta, quan negociava temes de televisió des de Brussel·les i vaig tractar-los com a dirigents empresarials. Amb tots dos tenia el mateix problema: defensaven els seus imperis i deien que si ja existien les televisions privades, no tenien raó de ser les públiques. La regulació depenia de nosaltres i vam tenir les nostres discussions. Eren dos homes acostumats a manar.          
 

Majó ha posat fi a dècades de militància al PSC. Foto: Adrià Costa


- Heu estat en els ventres de la UE. Què li falta al projecte europeu?

- Pateix de moltes coses. Al no aprovar-se la Constitució europea -que hagués suposat deixar de ser un tractat d'estats-, calia anar més amb compte a l'hora de fer l'ampliació als països de l'est. Després, la idea d'una Europa de les dues velocitats és fruit d'un error de diagnòstic. No som 27 estats que volen arribar al mateix lloc a ritme diferent, sinó que no tots volen arribar al mateix lloc. Caldria parlar de l'Europa dels dos objectius, centre i perifèria. Hi ha uns estats que tenen una unió política. Després de la unió monetària ha d'haver una unió fiscal. Com a conseqüència de tot això, les institucions europees no tenen un funcionament democràtic. Per tant, la gent ho veu llunyà. A això s'afegeix la manca de serietat de molts governs, que aproven una cosa a Brussel·les, tornen a casa i si no són populars, diuen que Brussel·les els obliga a una cosa o l'altra.  

- I com es pot combatre aquesta llunyania?

- La UE ha representat grans avantatges, però els ciutadans no en tenen consciència. Molts d'aquests avantatges han estat indirectes. Les coses populars se les apunten els estats i les dolentes s'atribueixen a la UE. Crec que la zona euro hauria de tenir un pressupost que permetés visualitzar el que fa. Molta gent no sap que els dipòsits bancaris estan garantits per la UE. Hi hauria d'haver una assegurança d'atur europea. Es podria traslladar l'impost de societats a la Unió. S'acabarien moltes martingales fiscals. Miri, fins fa poc funcionava el G-7, ara hi ha el G-20. En poc temps només hi haurà el G-2, els Estats Units i la Xina. Si els europeus volguéssim, hi hauria un G-3. Però si no fem coses, no.

- Rússia no serà en aquest G restringit?

- Té un problema molt greu. El muscle financer rus ve del petroli i el gas. Si de debò fem una transició energètica, Rússia perdrà una part molt important de la seva economia. La Xina, en canvi, té un potencial industrial molt important.   

"La gran equivocació de la socialdemocràcia va ser la Tercera Via de Blair"

- Si mirem el mapa polític europeu, veiem un govern de dretes a Àustria amb presència de l'extrema dreta, i també a Hongria, i a Polònia. Un govern a Alemanya on l'SPD és soci subordinat de la CDU, i a Itàlia el triomf del M5E. La socialdemocràcia tradicional ha quedat encaixonada entre l'statu quo i els populismes?

- La socialdemocràcia va cometre fa vint anys la gran equivocació de la Tercera Via de Blair. Que és entendre que l'enfonsament del comunisme donava raó a les tesis del mercat lliure, que fins aquí és veritat, però confonent-lo amb el mercat desregulat. La socialdemocràcia no ha estat capaç de veure-ho. El mercat desregulat ha portat a un increment enorme de les desigualtats. Aquí es va arribar a dir que baixar els impostos és d'esquerres. Les reformes fiscals que s'han fet han estat regressives. S'ha eliminat l'impost de patrimoni, el que fa difícil controlar les rendes d'aquest patrimoni, que només es veu quan et mors. Doncs fora l'impost de successions! I s'ha apujat l'IVA, que vol dir que si és el 20% i tu et gastes tot el teu sou perquè tens un salari baix, pagues un 20%, però si només te'n gastes una quarta part per viure, aleshores només pagues un 5%. Collonut! Després diuen: han augmentat les desigualtats. Home, és clar.
 

Joan Majó va treballar a prop de Jacques Delors i creu que la UE s'ha de reformar. Foto: Adrià Costa


- La socialdemocràcia ha comprat la idea que els mercats s'autoregularien sols.

- Ha estat un altre error. S'ha demostrat que això no era cert. El sistema financer no només no s'ha autoregulat sinó que l'hem hagut de rescatar. És lògic que la gent estigui emprenyada.     

- Ha estat director general de la Corporació i va sortir en la seva defensa davant dels atacs que va començar a patir. N'està satisfet del model de televisió pública catalana?

- Jo defenso que les televisions públiques, totes, no són un òrgan al servei del govern. Són un servei públic. Han de ser objectius en la informació i equilibrats en l'opinió. Hi ha algunes televisions a l'Estat que semblen el contrari i crec que no hi ha cap que compleixi aquests requisits del tot. En el cas català, basc i gallec, hi ha un element més en favor d'una televisió pròpia: preservar la llengua.

"TV3 és més objectiva que moltes televisions espanyoles. M'agradaria que ho fos més, però ara potser no se li pot demanar"

- Troba que TV3 és prou objectiva?

- Ara és molt difícil de valorar-ho perquè ens trobem en un context de manca d'objectivitat per totes bandes. Jo crec que és de les més objectives. És més objectiva que moltes televisions espanyoles. M'agradaria que ho fos encara més, però potser no se li pot demanar en aquests moments.

- Quants polítics el van trucar intentant pressionar-lo?

- Pasqual Maragall em va cridar per dirigir la Corporació perquè havia estat president durant un temps de l'Institut Europeu de Mitjans, amb seu a Düsseldorf. Li vaig dir que sí però amb la condició de no rebre instruccions polítiques. Hi va haver alguna trucada al principi, però de seguida es van acabar perquè jo no les responia. Jo deia que només parlava amb el president, que no em va trucar mai per això.
 

Joan Majó. Foto: Adrià Costa

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

La unió ECONOMICA europea vol cobrar el deute, o part d'ella
Vilatá, 10/03/2018 a les 21:16
+57
-17
El deute del Reino de España, si marxem a la brave, ells no veuen ni un euro, i el que queda es un greu problema per europa. Però aurien de mesurar molt bé que la nostre paciencia te un limit, i ja sembla que el got es ple.
Oblidar-nos de la unilateralitat...
Anònim, 10/03/2018 a les 21:18
+59
-12
... vol dir oblidar-nos de la independència.

Qui encara pensi que Espanya acceptarà negociar la independència, que s'ho faci mirar.
Europa es un club d' estats
Anònim, 10/03/2018 a les 21:41
+35
-17
Suposo que a no ser que els mandataris d' un país del club europeu es tornessin bojos, el que passi a cada país es un assumpte intern, de tal forma cada govern de cada país té la paella pel mànec per fer i desfer dins de les fronteres d' un país.
L' unic que no toleraria Europa seria que els interesos que tenen cada país (empreses multinacionals) siguin maltractades per la bojeria d' uns quants.
En definitiva Europa es, també, una democràcia imperfecta. Això pot dur a dictadures si els mandataris dessin servir la política com fa el govern xinés, una manera de perpetuar un govern i uns interesos d' uns quants.
Adéu Espanya, adéu Europa.
Fes que voli
Anònim, 10/03/2018 a les 22:40
+36
-25
D'Europa només m'interessa una cosa, la seva voladura, ja no soc euroescèptic, soc eurohostil.
Qui vol estar a aquesta Europa...
Independitzem-nos d'Europa!, 10/03/2018 a les 22:40
+50
-20
No vull ser-hi dins la Unió Europea!..Els catalans tenim més sentit de la democràcia fa centenars d'anys.
Topem amb la realitat.
Anònim, 10/03/2018 a les 22:57
+24
-6
En fot una de freda i una de calenta,fidel reflexe de la societat,de la que no sap on navega.
Poble que mereix ser lliure, el que no li donen, s'ho pren
Anònim, 11/03/2018 a les 07:54
+20
-13
Ja poden dir misa els teus veins. Si CAT no vol arriscar, no vol ser lliure, doncs serà una regio mediocre d'un estat mediocre dins una europa encara mes mediocre. Em temo, però, que el problema es la invasio demografica (hi ha poc catala) ....
Ni amb Espanya ni amb Europa adeusiau
Anònim, 11/03/2018 a les 08:38
+26
-7
Ni amb Espanya ni amb Europa visca Catalunya lliure
La llibertat no es demana ,s,agafa
Anònim, 11/03/2018 a les 09:07
+24
-8
La llibertat no es demana , s,agafa visca Catalunya lliure sense Espanya ni Europa
Errors de la UE
Picassoques, 11/03/2018 a les 10:10
+26
-9
Nosaltres, els indepemdentistes, no estem disposats a acceptar els errors de la UE i d'Espanya.
Al Anònim, 11/03/2018 a les 09:07
Pere Planes, 11/03/2018 a les 11:45
+13
-29
Cuando piense en coger su Llibertad, piense que los demócratas tenemos a Mossos, Policia Nacional Y Guardia Civil, que le recordaran que Catalunya es parte de España y usted si no emigra, será Español y Català hasta el fin de sus días.

Estamos artos de ustedes, la paciencia tiene un limite, se lo aseguro.
Catalunya ja era lliure quan espanya ni existia.
Anònim, 11/03/2018 a les 12:56
+19
-6
Tot va començar l’any 985, quan el Comte de Barcelona-Girona-Osona Borrell II no va renovar el pacte d’obediència vassallàtica al rei de França, Hug Capet, la qual cosa equivalia a la independència de fet dels estats barcelonins del rei dels francs. Gairebé un segle abans, l’avi de Borrell II, Guifré I el Pelós, havia estat l’últim comte barceloní nomenat pels reis francs i havia iniciat la successió hereditària dels comtes de Barcelona-Girona-Osona, Cerdanya i Urgell.
No us rendirem lluitarem fins la República Catalana
Anònim, 11/03/2018 a les 14:30
+24
-6
Espanya té un problema amb Catalunya que no vol resoldre i li esplotara també a Europa
No ens rendirem lluitarem fins la república Catalana
Si, a Europa tampoc no li va agradar la unilateralitat de Eslovènia, però com que anava en serio...
Anònim, 11/03/2018 a les 22:54
+5
-2
La van acabar acceptant. Sempre és així. Proclamar la independència simbòlicament no serveix de res. S'ha de proclamar de veritat, i llavors si volen i poden, que enviïn a l'exèrcit. Espanya està arruïnada, és qüestió només que Europa vegi que Catalunya és realment un problema per ells.

Ni un pas enrere doncs.

Sobre lo de sentir-se còmode 35 anys al PSC, no en faré cap comentari.
2018
Anònim, 12/03/2018 a les 08:20
+2
-5
De momento, Vilatá, la deuda de la Generalitat está siendo rescatada por España. Una Cataluña independiente nacería quebrada. La mitad de su Pib depende de España y de la UE. Es la realidad, vuestra triste realidad.

A 22:40, decirle que, sobretodo, el parlament medieval de Cataluña era un modelo de democracia. Es decir, un parlament representado por la nobleza, el clero y la burguesía. Ninguno de ellos elegidos por el pueblo. Presumir de la Cataluña de los señores feudales ya me parece el colmo.

Para 12:56: España existe siglos antes de Jesucristo:

“Tarsis [España] era cliente tuya, por la abundancia de toda riqueza: plata, hierro, estaño y plomo daba por tus mercancías” (Ezequiel. 27, 12).

Y también en tiempos de Jesucristo:

"cuando me dirija a España... Pues espero veros al pasar, y ser encaminado por vosotros hacia allá, después de haber disfrutado un poco de vuestra compañía. (Romanos 15, 24)"

"Así que, una vez terminado este asunto, y entregado oficialmente el fruto de la colecta, partiré para España, pasando por vosotros. (Romanos 15, 28)"

Barcelona (Barcino) y Tarragona (Tarraco) existían más d 15 siglos antes que Cataluña. Tarraco llegó a ser capital de la Hispania (España) citerior. Es por eso que, con todo rigor, promueven que Tabarnia sea una comunidad autónoma española independiente de la Cataluña rural (más parecida al estado medieval).

Por último:

Tratado de la Unión Europea
Artículo 4
2. La Unión respetará la igualdad de los Estados miembros ante los Tratados, así como su identidad nacional, inherente a las estructuras fundamentales políticas y constitucionales de éstos, también en lo referente a la autonomía local y regional. Respetará las funciones esenciales del Estado, especialmente las que tienen por objeto garantizar su integridad territorial, mantener el orden público y salvaguardar la seguridad nacional. En particular, la seguridad nacional seguirá siendo responsabilidad exclusiva de cada Estado miembro.

Si, ya se que les cuesta mucho reflexionar por si mismos. Pero, no estaría mal en que se esforzaran. Des esta forma no serán engañados por las sectas políticas y toda su perniciosa doctrina para el pueblo.

A 2018
Anònim, 12/03/2018 a les 11:02
+2
-0
Sí y el antiguo testamento dice: construirás el arca en los astilleros españoles que no estén en quiebra... jajajajajajajaja.
Vd. fue al colegio con Esperanza Aguirre y su teoría de que España tiene más de 3.000 años? Vuelve al cole, hijo, vuelve al cole!
2018
Anònim, 12/03/2018 a les 13:06
+0
-1
No. Esa teoría de los 3.000 años la tiene el Cucú en su historia particular de Cataluña.

Aquí no hablo de religión sino de documentos históricos que mencionan Hispania.

¿Y Cataluña? Me lo explica.
Un mon de fantasia.
Anònim, 12/03/2018 a les 14:55
+1
-0
I la cal viva no el va fer marxar del psc?
Que el psoe va reformar lexércit? va afegirhi ub,altra capa fina de democràcia ires més.

3000 anys
Anònim, 12/03/2018 a les 15:34
+3
-0
Espanya 3000 anys.......es que em desco**ono
Son tan embusteroa que son capaços de dir que en el Big Bang ja existia Espanya
Crec sincerament que hi sobra un zero. 300 potser si 3000 ni de broma
¿Cataluña ha cometido algún error???
Anònim, 12/03/2018 a les 19:21
+1
-0
Yo que sepa todo lo que ha hecho el independentismo ha sido perfecto y por el bien de todos...

Por eso no hay nada que perdonar.

Un saludo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
JxCat i ERC volen accelerar els terminis per investir el conseller de la Presidència la setmana vinent, però fins llavors encara han de resoldre alguns flancs oberts per garantir els suports i l'estabilitat
01/01/1970
El vicepresident català aposta en una entrevista a TV3 per centrar-se en la defensa dels drets civils i avisa la CUP que "el camí més ràpid per tornar a l'autonomisme és el de perdre la centralitat i tornar a ser una minoria sorollosa"
Sara González | 3 comentaris
01/01/1970
Un jutjat d'instrucció de Barcelona tomba la querella de la Fiscalia basant-se en la doctrina del Tribunal Europeu de Drets Humans per protegir la llibertat d'expressió
David Minoves, entrevistat per Nació Digital | Adrià Costa
Sara González | 16 comentaris
01/01/1970
El president del CIEMEN i membre del secretariat de l'ANC considera que Paluzie té tota la "legitimitat" per ser la nova presidenta de l'entitat independentista | Minoves reivindica que cal una "refundació" de l'Assemblea perquè sigui capaç de fixar una "estratègia" que permeti avançar cap a l'"hegemonia" del sobiranisme
Celia Cánovas | Adrià Costa
Joan Serra Carné | 1 comentari
01/01/1970
La senadora i aspirant a la secretaria general de Podem Catalunya sosté que la cúpula estatal del partit "no està respectant la seva imparcialitat" a les primàries | Cánovas admet que a Podem li ha "faltat" deslligar-se de Madrid per bastir un "projecte polític per a Catalunya"
Noe Bail és una de les tres aspirants a liderar Podem Catalunya | Adrià Costa
Sara González
01/01/1970
L'exsecretària de coordinació interna vol liderar el partit per "construir una organització forta i cohesionada" a partir del territori | "Com pot Domènech fer un Podem fort si ja lidera una altre partit?", planteja l'aspirant a la secretaria general
Un sense sostre dormint al centre de Barcelona | Adrià Costa
Sergi Ambudio | 11 comentaris
01/01/1970
La intervenció de la Generalitat i el cessament del Govern impossibilita tirar endavant aspectes clau com el reglament de la llei i la comissió de seguiment al Parlament | La tramitació d'expedients avança, però aquells elements que requereixen iniciativa política estan embarrancats
Lucía Caram en un moment de l'entrevista. | Josep M. Montaner
Pep Martí | 21 comentaris
01/01/1970
La monja dominica denuncia que l'aplicació del 155 ha afectat els més febles: "Les inversions i els programes socials estan aturats des de la intervenció de la Generalitat" | La religiosa explica que "veure jugar Messi a futbol al Camp Nou és com trobar-se amb Déu"
Un llaç groc en un escó durant el ple del Parlament de l'1 de març | Albert Alemany
01/01/1970
L'independentisme, que aspira a no malaguanyar la victòria electoral, debat el rumb estratègic mentre intenta formar un Govern que aixequi la intervenció de l'autonomia
Rajoy necessita el PNB per desencallar els pressupostos | EP
Roger Pi de Cabanyes | 4 comentaris
01/01/1970
El president espanyol confia que els nacionalistes bascos li aplanin el final de legislatura tot i el 155 | Uns comptes aprovats forçarien Rivera a retornar a la casella de la governabilitat i donarien un nou impuls al PP per encarar les eleccions autonòmiques i locals
Pep Martí | 9 comentaris
01/01/1970
El president de la Conferència Episcopal, Ricardo Blázquez, es posiciona a favor de les famílies de les víctimes enterrades a Cuelgamuros
Albert Botran a la plaça de Sant Felip Neri de Barcelona amb les ferides del bombardeig de gener del 38 | Adrià Costa Rifà
Ferran Casas | 7 comentaris
01/01/1970
El dirigent de la CUP afirma que el focus ara no cal posar-lo tant sobre la força que és té sinó en "com s'usa" la que es té | Admet que la unilateralitat pot "no agradar en abstracte" però ha fet avançar el republicanisme i per això "no es qüestiona l'1-O" | L'exdiputat creu que per avançar "cal el conflicte obert" i que la negociació només arribarà "després de donar molts maldecaps" a l'Estat
L'exdiputada i dirigent de MES Magda Casamitjana. | Adrià Costa
Roger Tugas | 25 comentaris
01/01/1970
L'exdiputada de MES defensa que no es pot abandonar el president i el conseller, però demana investir un candidat alternatiu a Sànchez sense dependre de la CUP | La membre de la candidatura d'ERC reclama ampliar la base social i avisa que desobeint només es fa "mal als presos, els exiliats i la mateixa gent de Catalunya"