L'Estat insta a buscar un altre candidat: «No es pot enganyar successivament als catalans»

Méndez de Vigo respecta la decisió del Suprem i reclama triar "una persona que sigui capaç de dur a terme les responsabilitats que suposa ser president del Govern"

Reunió del consell de ministres d'aquest divendres.
Reunió del consell de ministres d'aquest divendres. | @desdelamoncloa
09 de març del 2018
Actualitzat a les 15:38h
El govern espanyol ha mostrat "respecte a les decisions dels jutges" en relació a la denegació del permís al diputat de JxCat Jordi Sànchez per assistir dilluns a la seva investidura, però no ha amagat la seva satisfacció pel fre a un candidat que aquest executiu ja havia afirmat que no era idoni. "No es pot enganyar successivament als catalans", ha asseverat el seu portaveu, Íñigo Méndez de Vigo.

El també ministre d'Educació, per tant, ha reclamat a les formacions independentistes que "han de buscar una persona que sigui capaç de dur a terme les responsabilitats que suposa ser president del Govern". "Millor ens aniria si tots practiquéssim el respecte i l'acatament", ha afirmat en la mateixa roda de premsa en què ha avisat que l'Estat intervindrà si s'investeix qualsevol candidat que vulgui implementar el full de ruta pactat per JxCat i ERC.

En una línia similar, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha avisat que "no té sentit mantenir el ple" d'investidura previst per dilluns una vegada coneguda la decisió de no concedir un permís a Sànchez per acudir-hi. El dirigent popular ha considerat "molt evident" que el ple de la cambra no pot celebrar-se, perquè creu que ja està del tot clar que el candidat no estarà a l'hemicicle.

En tot cas, preguntat per quines decisions ha de prendre ara el president del Parlament, Roger Torrent, una vegada coneguda la decisió del magistrat Pablo Llarena, ha respost: "No li direm a Torrent el que ha de fer. Ell ja ho sap". Millo ha expressat el seu respecte per les decisions del poder judicial "siguin quines siguin", i ha dit que això és la base de l'estat de dret i de la separació de poders que garanteix que la justícia a Espanya és independent, ha conclòs.

El full de ruta de JxCat-ERC

El govern espanyol no veu amb bons ulls el full de ruta enviat per Junts per Catalunya i ERC a la CUP per aconseguir el seu suport a la investidura, el qual inclou una "multiconsulta" per validar el procés constituent. "Es contradiu de forma palmària amb les bones paraules i l'acatament del marc legal expressats davant del jutge per tots els que han declarat al Suprem [en el marc del judici contra l'1-O]", ha etzibat Méndez de Vigo.

Preguntat per aquesta qüestió després del consell de ministres, ha lamentat que "és un engany més de la farsa" del procés i inclou unes mesures que "van en la mala direcció, no van en la línia de restablir l'ordre i la seguretat i d'ocupar-se dels problemes la gent". Igualment, ha burxat en què, tot i que dirigents com Artur Mas han apostat per convertir Catalunya en la Dinamarca del sud d'Europa, aquest document i preveuen "processos constituents que s'assimilen al model bolivià".

Un programa per a la CUP

I és que, segons ha asseverat el també ministre d'Educació, el full de ruta s'ha redactat "a major glòria dels antisistema i radicals de la CUP" i ha reclamat a les forces independentistes que el Govern "ha de continuar en la normalitat en què està ara gràcies a l'article 155", "no en la farsa d'enganyar a la gent sinó ocupant-se dels seus problemes". En aquest sentit, ha destacat alguns punts inclosos en la proposta, com la fixació del Parlament com "l'àgora del debat republicà", que es parli d'una visió disruptiva del règim autonòmic" o que s'aposti per l'apoderament de la ciutadania són mostres d'una "èpica de fonètica" allunyada "de la realitat de les coses".

Preguntat sobre si el govern espanyol actuaria en cas que un candidat fos investit amb aquest programa de govern, ha avisat que tothom coneix "quin és el seu deure, complir amb el marc legal constitucional i estatutari" i, per tant, "el complirà en el futur si s'investeix un president amb un programa incompatible amb ell". "Aquest govern no permetrà que es trenqui l'ordre constitucional i estatutari", ha insistit, tot i que després ha matisat que s'actuaria en cas que el programa es traduís en mesures de govern.