Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR
8 de març: vaga feminista

La vaga arrenca amb problemes per accedir a Barcelona per carretera i tren

FGC decideix tallar durant una estona algunes estacions del Vallès per evitar aglomeracions | Grups de dones tallen la C-55 a Manresa, la N-II a Premià i vies principals de la capital catalana

per Redacció, 8 de març de 2018 a les 07:11 |
Tall a la Meridiana de Barcelona | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de març de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Diversos incidents puntuals estan alterant la xarxa pública de transport i les carreters catalanes durant les primeres hores de la vaga feminista. Pel que fa a la xarxa de metro i de bus a Barcelona, hi ha menys gent de l'habitual, i s'han produït alguns retards i aglomeracions, segons Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i l'Àrea Metropolitana (AMB). La xarxa de tren de Rodalies també funciona sense problemes, però hi ha hagut durant una estona estacions tallades a la xarxa de FGC a la línia del Vallès. A la xarxa viària no hi ha hagut retencions molt importants, però s'ha tallat la C-55 a Manresa i durant uns minuts la N-II a Premià de Dalt.

Els principals problemes s'han concentrat als accessos per carretera a Barcelona. Un dels punts on hi ha algunes retencions és a la Meridiana, on un grup de persones ha tallat la via a les 7 del matí, a l'alçada de Fabra i Puig. El carrer s'ha reobert uns minuts abans de les 8.  També s'ha tallat la Diagonal a la zona universitària i el lateral de la Gran Via de Barcelona, a les Glòries i a l'alçada de la Campana, i a la Gran Via a l'alçada del carrer Urgell. En alguns casos han intervingut els Mossos d'Esquadra per desallotjar les manifestants, i els desviaments han provocat algunes cues.


Desallotjament a la Gran Via de Barcelona

A la Gran Via, a l'altura del carrer Urgell, s'hi han concentrat amb actitud festiva un centenar de dones, que vestien peces de color violeta i duien adhesius reivindicatius, i que mostraven pancartes amb missatges com "8-M Juntes més fortes". Fins allí s'han desplaçat quatre furgons dels Mossos d'Esquadra que han actuat per apartar a les manifestants i obrir el tràfic, així com patrulles de la Guàrdia Urbana.

Algunes de les vaguistes han explicat que els agents antidisturbis les han empès i les han apartat de "mala manera", fins i tot quan ja estaven en la vorera i el tràfic s'havia reobert. Posteriorment s'han quedat concentrades i tallant un lateral de la Gran Via, fins que al voltant de les 10.00 h han començat una cercavila que preveu recórrer el barri de l'Esquerra de l'Eixample.
A Manresa, un grup de vaguistes ha tallat la C-55, segons informa Pere Fontanals, mentre que a l'N-II la circulació ha estat interrompuda uns deu minuts, passades les nou, a l'altura de Premià de Dalt. I a Bellaterra s'han produït escenes de tensió perquè els Mossos han evitat que unes estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) accedeixin a l'autopista AP-7 per tallar-la. Una vintena d'agents i vuit furgonetes antiavalots els han barrat el pas amb les seves defenses, i s'han viscut moments de tibantor fins que les estudiants han desistit.

  La circulació de trens s'ha reprès al voltant de les nou del matí després que a primera hora s'hagin produït talls al llarg del recorregut entre Barcelona i Sabadell i Terrassa, fins que el servei ha quedat del tot interromput. Un cop reprès, els trens de les línies S1 (Terrassa) i S2 (Sabadell) s'aturen a totes les estacions, mentre que l'L6 ha quedat suprimida i l'L7 té unes freqüències de pas de 12 minuts. D'altra banda, mentre el servei ha quedat interromput parcialment o totalment, la companyia ha tancat els accessos d'algunes estacions per evitar aglomeracions.

Pel que fa als transports de la capital catalana, el bus de TMB ha funcionat al 96% del servei durant aquestes primeres hores de vaga. Alguns talls puntuals de carrers han causat retards i petits desviaments dels diferents serveis d'autobusos. La incidència ha estat menor a l'Aerobús, que connecta la ciutat amb l'aeroport, si bé s'ha vist afectat pels talls i desviaments puntuals. El metro, amb un 50% de serveis mínims, funciona al 67% del servei. Des de l'AMB s'indica que alguns dels trens estan sortint amb retard, i a primera hora s'han aplicat regulacions intermitents de passatge en punts com la Sagrera i la Sagrada Família per la diferència entre l'oferta de metro i la demanda. Serveis mínims als transports

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha decretat els serveis mínims que hi haurà a Catalunya de cara a la vaga general feminista d'avui 8 de març. Pel que fa al transport de viatgers urbà i interurbà, el servei de Rodalies i Regionals de Catalunya operat per Renfe serà del 33% durant tot el dia. Els serveis mínims del metro i del bus de l'àrea metropolitana operat per Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), així com el Tram, serà del 50% en hores punta (des de les 06.30 h a les 09.30 h i des de les 17.00 h a les 20.00 h) i del 25% en hores vall.

La resta de transports de viatgers urbans i interurbans i el servei d'autobús que uneix Barcelona amb el seu aeroport tindran un servei mínim del 50% del servei habitual. Els trens de Llarga Distància convencional i d'Alta Velocitat tindran un servei mínim del 72%. Pel que fa als Avant, els serveis essencials són del 65%.

El servei de transport de persones amb disminució i el transport escolar per accedir a centres d'infantil i primària que no tenen transport públic alternatiu disposaran del servei habitual. El mateix passarà amb serveis essencials com la seguretat i extinció d'incendis en fàbriques i dipòsits d'explosius, centrals nuclears i tèrmiques i altres centres de producció d'energia.

Pel que fa a les autopistes, el personal de manteniment, comunicacions i seguretat, centre d'operacions i assistència a l'usuari tindrà uns serveis mínims d'un terç del personal habitual. El mateix passarà amb el servei de grues per la retirada dels vehicles que obstaculitzin la circulació viària, els vehicles estacionats en passos de vianants i els que ocupin les places d'aparcament reservades a les persones amb discapacitat.

Pel que fa a les funcions d'atenció telefònica de tot tipus d'urgències i emergències: prestació del 85% del servei per atendre únicament les comunicacions d'urgències i emergències que s'hagin de gestionar sense demora (com les sanitàries, d'ordre públic, de violència de gènere, de protecció civil, de bombers, de salvament marítim, d'avaries de gas, aigua i electricitat, d'informació de trànsit i altres d'anàlogues). Per a la resta de serveis que presta el sector d'atenció multicanal no s'estableixen serveis mínims.

La radio i la televisió públiques tindran uns serveis del 50% dels continguts habituals dels seus canals, emissores i portals pel que fa a la producció i emissió de programació informativa. D'altra banda, els serveis del personal d'empreses que realitzen funcions d'assistència i serveis socials seran els mateixos que en cap de setmana en el cas del servei de menjadors socials, les residències de persones amb disminució o per a gent gran.

Atenció sanitària

En els centres i establiments sanitaris de la Xarxa Sanitària d'Utilització Pública (XSUP) es garanteix el normal funcionament del servei d'urgències, tant l'atenció de malalts externs com l'atenció dels malalts ingressats a les unitats d'observació d'urgències, a criteri del metge encarregat del malalt.

També s'assegura el normal funcionament de les unitats especials: unitats de cures intensives, unitats de vigilància intensiva, unitats coronàries, unitats d'hemodiàlisi, neonatologia, parts i tractaments de radioteràpia i quimioteràpia, així com totes aquelles altres que puguin tenir la consideració d'unitats especials d'urgència vital.

Centres d'ensenyament

En els centres docents públics i privats no universitaris i llars d'infants hi haurà una persona de l'equip directiu per centre de treball, entenent-se com a tal la persona titular de la direcció, del cap d'estudis, de la secretaria o de la coordinació pedagògica del centre. A més del personal esmentat, per a l'ensenyament infantil i primària (de 3 a 12 anys) es requereix 1 docent per cada 6 aules.

Per als centres d'educació especial (de 3 a 16 anys), caldrà 1 docent per cada 4 aules. Per garantir la seguretat en l'horari de menjador i activitats complementàries es decreta un terç del personal de serveis mínims. Per a llars d'infants, es garanteix un terç de la plantilla. El decret ha estat signat per la ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

 

Participació