8 de març

Els homes hi participen? Quant dura?...: tot el que cal saber de la primera vaga feminista

L'aturada no és només laboral, sinó que també és estudiantil, de consum i de cures, i els homes haurien de responsabilitzar-se de totes les feines perquè les dones es puguin mobilitzar

A banda de les reivindicacions feministes, el manifest oficial denuncia la repressió de l'Estat durant l'1-O, els presos polítics o l'aplicació del 155

| 07/03/2018 a les 06:00h
Especial: 8 de març: vaga feminista
Arxivat a: Societat, 8 de març, vaga feminista, feminisme
Acció de la vaga del 8-M | Anna Mira
Aquest dijous tindrà lloc la primera gran vaga feminista a Catalunya. Una aturada que, com a novetat, tindrà la reivindicació dels drets de les dones com a nucli central. El ressò i suports aconseguits els darrers dies fan preveure que pot aspirar a tenir un èxit notable, però també és cert que la novetat fa que sorgeixin dubtes sobre com s'hi pot participar. Al cap i a la fi, la majoria de vagues s'han centrat fins ara en aturades al lloc de treball amb objectius laborals, amb les jornades del 3 d'octubre i 8 de novembre com a excepció, ja que nombrosos col·lectius van sumar-hi protestes vinculades al procés.

Els interrogants poden anar a qüestions tan elementals com a qui hi està convocat. Una pregunta, de fet, sobre la qual tampoc no hi ha una resposta clara, però sí algunes indicacions i guies. Així mateix, alguns sindicats estan cridant a aturar l'activitat durant tot el dia i, en canvi, els majoritaris tan sols aposten per vagues parcials de dues hores. I què ocorre amb les dones de la llar que no tenen contractes laborals? I es pot aprofitar el dia per fer compres...? Mirem de respondre aquestes preguntes en deu punts.


1. Què és la vaga feminista?

És una convocatòria de vaga general que tindrà lloc a Catalunya i al conjunt de l'estat espanyol el dijous, 8 de març. La crida la va impulsar la Comissió 8 de març, formada per un conjunt de col·lectius feministes, però els sindicats hi van haver de donar suport per gestionar el preavís de vaga i donar-li cobertura legal. 

El manifest de la jornada justifica la mobilització per protestar contra el patriarcat i pel conjunt de discriminacions que pateix la dona, tals com les violències masclistes, la concentració de les tasques de la llar en les dones, i la bretxa salarial i altres penúries laborals. També per reivindicar el dret a les pensions, l'acollida de dones migrades i el tancament dels centres d'internament d'estrangers, la despenalització de l'avortament, la formació afectivo-sexual als nens, la fi dels concerts a les escoles que segreguen per sexe, o la separació d'Església i estat.

2. Però la vaga és de dues hores o de tot el dia?

Els principals sindicats combatius del país com la CGT, la IAC (que inclou la USTEC), la Intersindical-CSC, la CNT i la COS han convocat vaga general per a tot el dia, a partir de la mitjanit de dimecres a dijous. Aquesta és la convocatòria secundada per la Comissió 8 de març, però, en canvi, CCOO i UGT consideren que és excessiva, en tractar-se de la primera experiència d'aquest tipus, i tan sols criden a fer aturades de dues hores (en la jornada de matí o de tarda). Sigui com sigui, si es decideix prendre part en alguna d'aquestes convocatòries, cal informar-se dels serveis mínims que cal complir, si es treballa en algun servei públic o imprescindible per a la comunitat.

3. És només una vaga laboral?

No, està convocada formalment com a vaga laboral perquè absentar-se del lloc de treball requereix d'una cobertura legal, però l'aturada també es concep com a vaga estudiantil (no anant a classe o estudiant), de consum (no gastant, ni comprant en comerços ni consumint en bars o restaurants) i, molt especialment, de cures i de treball domèstic.

En aquest sentit, com que aquesta darrera tasca recau sovint en les dones, la convocatòria insta a que aquest dijous elles no s'encarreguin de dur els nens a classe, de fer les feines de la llar, de cuinar per a altres persones, o de cuidar familiars dependents o néts, per tal d'evidenciar com és de necessària la feina quotidiana no remunerada de les dones.

4. Què han de fer aquelles persones que no tenen contracte?

Com que moltes treballadores de la llar no tenen regularitzada la seva relació laboral, no tenen el dret legal de fer vaga. Per això, les convocants insten a que, en aquesta casos, es facin veure penjant davantals dels balcons i finestres, per visibilitzar-se i mostrar la seva adhesió a la protesta. De fet, aquesta acció de penjar a fora alguna eina de treball serà segurament generalitzada, ja sigui amb un davantal o amb bolquers, olles o fregones.

Així mateix, en el cas que una dona no pugui deixar de cuidar algunes persones dependents perquè no hi ha cap home que se'n pugui encarregar, les indicacions són que intenti sortir amb elles al carrer, amb un cartellet penjat on hi digui "Serveis mínims VagaFeminista8M". Si no poden sortir, poden penjar al Twitter una foto amb la persona a qui es cuida i amb el hashtag de la jornada, #8MJoFaigVaga, per deixar constància de l'adhesió, tot i la impossibilitat de fer efectiva l'aturada.
 

Una pintada crida a la vaga feminista del proper 8 de març. Foto: Adrià Costa


5. I els homes què hem de fer?

No hi ha indicacions clares sobre si la convocatòria de vaga també es fa extensiva als homes que donen suport a les seves reivindicacions o només són les dones les qui estan cridades secundar-la. La convocatòria formal dels sindicats no pot fer distincions per sexe, ja que seria il·legal, però algunes portaveus de la Comissió 8 de març han demanat als homes que s'abstinguin de fer-ne ús per no buidar de contingut la protesta. En canvi, alguns fulls informatius oficials sí que deixen la porta oberta a que també facin vaga.

En tot cas, el que està clar és que les protagonistes han de ser elles i, per això, on sí que hi ha consens és que, en aquelles feines on hi ha serveis mínims, els homes haurien d'oferir-se a cobrir-los perquè les dones puguin no treballar, així com ells també haurien d'encarregar-se durant tot el dia de fer les tasques de cures de les dones del seu voltant perquè puguin participar de les accions i mobilitzacions. És a dir, ells haurien de fer tota la feina laboral, de cures i de la llar que elles farien de forma quotidiana, perquè es poguessin centrar en les protestes durant la vaga. Si, garantit això, opten per treballar o no, ja depèn de cadascú.

6. Hi haurà mobilitzacions?

Una de les opcions per les que poden optar els homes és participar de les accions al carrer en el marc de la vaga, especialment les mobilitzacions organitzades el vespre. La principal manifestació es preveu a Barcelona i sortirà de la cruïlla d'avinguda Diagonal amb passeig de Gràcia, a les 18.30. Tindrà una capçalera només amb dones representants del moviment feminista, amb un carril lent al costat per a dones amb cotxets, bastons o cadires de rodes, i darrere, hi haurà un espai mixt (hi podran anar homes) per a la ciutadania i representants de partits, sindicats i societat civil. Al final, hi haurà un acte amb actuacions i cultura popular a la plaça de Catalunya, entre les 20h i les 22h.

La jornada, però, tindrà altres convocatòries, com un esmorzar feminista a Poble Nou, a les 10h, manifestacions a les 19h que sortiran de la plaça del Vi de Girona i de la plaça Imperial Tarraco de Tarragona, o concentracions a municipis com Vilafranca, Reus o Valls. Així mateix, a les 8 del matí sortiran de les quatre capitals catalanes el que es coneix com a bicipiquets, una forma de protesta que consisteix en que un grup de ciclistes pedali a poca velocitat per a visibilitzar la vaga a les principals vies, en hores punta. Es recomana anar-hi amb armilles reflectants per fer-se veure i xiulets, botzines o timbres de bicicleta per fer soroll.

7. Serà una protesta que no té a veure amb el procés?

No, ja que el manifest de la Comissió 8 de març inclou una referència als atacs que viu el país per part de l'Estat. El text denuncia que Catalunya pateix "una escalada de la repressió" que va prendre forma, per exemple, en "càrregues policials l'1-O amb denúncies d'agressions sexuals". Així, afegeix que les feministes estan "compromeses també en la defensa de la democràcia i de les llibertats" al país i entenen "que la criminalització i/o la judicialització de formes pacífiques de protesta social i reivindicació política també són formes de violència institucional" que cal denunciar. "Per això, denunciem l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola i exigim la seva immediata suspensió", afegeix.

De fet, com que aquest apartat va tenir cert ressò a l'Estat, la Comissió 8 de març estatal va referir-s'hi subratllant que respectava el dret de les plataformes territorials a ampliar el manifest comú i afegint reivindicacions particulars. Les feministes espanyoles, per tant, van avalar que les catalanes incloguessin la repressió estatal com un dels motius per secundar la vaga.

8. Què en diuen els polítics?

A banda dels col·lectius feministes i els sindicats, aquesta vaga ha rebut el suport dels partits d'esquerres. Així, ERC, el PSC, Catalunya en Comú Podem i la CUP s'hi han adherit i els seus representants la secundaran a nivell català, mentre que el PSOE i Units Podem també ho han fet a nivell estatal. En tot cas, a nivell laboral, els socialistes catalans i espanyols tan sols avalen l'aturada de dues hores de CCOO i UGT, mentre que els altres partits criden a la vaga general.

En canvi, el PP i Cs la refusen, mentre que JxCat o el PDECat no s'hi han referit. De fet, van ser molt comentats a les xarxes els arguments de la líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, per no secundar la convocatòria, ja que lamentava que s'hi barregessin "reivindicacions contra el sistema capitalista", tot i reconèixer que no s'havia llegit el manifest.
 
9. Hi ha precedents?

A Catalunya i a l'Estat no hi ha precedents d'una vaga d'aquestes característiques, tot i sí que hi ha referents internacionals. El primer lloc on es va fer va ser a Islàndia, el 1975, quan les dones del país van secundar una aturada similar, tant a la feina com a la llar, amb un seguiment que els col·lectius feministes van situar en el 90%. El 8 de març de l'any passat, alguns països van intentar coordinar-se per repetir-ho a nivell global, però el seguiment va ser desigual, sobretot alt a l'Amèrica Llatina però sense repercussió a Catalunya. Aquest cop s'espera que la protesta s'estengui per uns 177 estats.

10. On puc informar-me?

Pel que fa a les convocatòries, els detalls de les reivindicacions o el seguiment de la jornada, el web oficial de la Comissió 8 de març és vagafeminista.cat, i el hashtag per estar a la última a les xarxes socials és #8MJoFaigVaga. Ara bé, pel que fa als detalls concrets dels drets i deures dels participants a la vaga laboral, els serveis mínims, les possibles vulneracions per part de l'empresa o altres aspectes a tenir en compte, val la pena adreçar-se a algun dels sindicats convocants o, en cas de disposar-ne, al comitè d'empresa o delegats de personal del lloc de treball.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Pausa musical
JAJO, 07/03/2018 a les 18:15
+3
-2
A la vaga, companyes
no aneu a treballar
deixeu quieta l'eina
que és l'hora de lluitar.

A la vaga deu, a la vaga cent,
a la vaga, mare, jo vaig també,
a la vaga cent, a la vaga mil,
jo per elles, mare, i elles per mi.

Contra el govern de l’home
ens anem a aixecar
totes les treballadores
colze a colze paritat

A la vaga deu, a la vaga cent,
a la vaga, mare, jo vaig també,
a la vaga cent, a la vaga mil,
jo per elles, mare, i elles per mi.

Des del pou i la vessana
des del torn i el teler
criden les dones del poble
a la vaga general .

A la vaga deu, a la vaga cent,
a la vaga, mare, jo vaig també,
a la vaga cent, a la vaga mil,
jo per elles, mare, i elles per mi.

Tots els pobles del món
la mà se’n donaran
per retornar a la femella
la ignorada llibertat.

A la vaga deu, a la vaga cent,
a la vaga, mare, jo vaig també,
a la vaga cent, a la vaga mil,
jo per elles, mare, i elles per mi.
Mai havia vist una vaga amb tant de suport mediatic
Aquesta es una vaga patronal, 07/03/2018 a les 18:42
+1
-1
Mai havia vist una vaga amb tant de suport mediatic. Quin interes hi tenen els que la financen?
Els homes hi participen? Quant dura?
Masias , 08/03/2018 a les 11:08
+0
-2
Solucion :
Lo que dura, dura

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Manifestació per protesta dels presos polítics | Adrià Costa
01/01/1970
L'empresonament de Turull, Rull, Romeva, Forcadell i Bassa constata la determinació del Suprem per decapitar la cúpula de l'independentisme, processada per rebel·lió, malversació i desobediència | Els dirigents sobiranistes denuncien davant Llarena que se'ls criminalitza per les seves idees, un missatge difós també per Marta Rovira des de l'exili
01/01/1970
El jutge Llarena podria enviar a la presó Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Marta Rovira, Carme Forcadell i Dolors Bassa
 21:38 
 21:38 
 21:33 La plaça de Vic es bolca amb Marta Rovira i els consellers empresonats. Més de 15.000 persones es concentren el nucli de la capital d'Osona. Informa Carles Fiter.
 21:35 Reunió d'urgència del Govern a l'exili pels nous empresonaments. Puigdemont convoca els consellers per avaluar l'escenari obert després de la privació de llibertat de Turull, Forcadell, Romeva, Bassa i Rull.
 21:27 Cinc manifestants han resultat ferits lleus durant les càrregues dels Mossos d'Esquadra a la zona de la delegació del govern espanyol a Catalunya, segons el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).
 21:23 Tarragona diu prou a la "repressió indecent i injusta de l'estat espanyol". Més de 4.000 persones s'han concentrat davant la subdelegació per exigir l'alliberament dels "ostatges polítics". Vídeos i fotos de Jonathan Oca.
 21:19 El Baix Montseny torna a sortir al carrer per reclamar la llibertat dels presos polítics. Les places dels pobles han tornat a ser l'escenari de concentracions de l'independentisme. Informa Jordi Purtí.
 21:13 
 21:10 ÚLTIMA HORA Carme Forcadell i Dolors Bassa ingressen a la presó d'Alcalà-Meco.
 21:08 Els agents dels Mossos impedeixen l'arribada fins a la delegació del govern espanyol d'una nombrosa quantitat de manifestants que criden "volem passar!"
 21:07 300 persones clamen per la llibertat dels presos polítics a Sitges. Representants del govern municipal, CUP, ICV, PSC, ANC i Ómnium han llegit un manifest "de condemna" per l'empresonament de Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa, Carme Forcadell i Raül Romeva. Informa Aleix Ramírez.
 21:06 Centenars de terrassencs exigeixen la llibertat dels presos polítics i els exiliats. Els manifestants han cridat contra el PSC i l'alcalde Alfredo Vega. Informa Anna Mira.
 21:04 
 21:04 
 21:03 VÍDEO El brutal discurs de l'exalcalde de Sabadell Juli Fernàndez després de l'empresonament de cinc nous diputats del Parlament: «Ens hem de cuidar, avançar i persistir fins la victòria!» . Informa Albert Hernández.
 21:02 Berga omple de nou la plaça Sant Pere per reclamar la llibertat dels presos polítics. El regidor Ivan Sànchez hi assegura que "a l'estat espanyol no li importarà traspassar cap línia fins que no li plantem cara" i l'ANC titlla "de feixista" l'actitud del govern del PP. Informa Pilar Màrquez Ambròs.
 20:56 "Els carrers seran sempre nostres!". Els manifestants recuperen el mític de les mobilitzacions pel referèndum, aquest cop davant dels agents dels Mossos que conformen el cordó policial.
 20:51 ÚLTIMA HORA Tallen la frontera a Puigcerdà en protesta pels empresonaments. Diversos participants a la manifestació s'han dirigit cap a la carretera que porta cap a la Catalunya Nord.
 20:46 Josep Mayoral: "És una nit negra". L'alcalde de Granollers (PSC) insisteix amb la idea que els problemes polítics no s'han de resoldre amb presó, sinó amb política. Mayoral ha contrastat el negre de la jornada amb el color rosa que ha de protagonitzar la jornada comercial "Open Night" que es viu aquest divendres a la ciutat.  
 20:45 El nombre total de manifestants a la concentració dels CDR a Barcelona s'eleva a 10.000, segons fonts municipals.
 20:41 PRIMÍCIA Torrent es decanta per desconvocar el ple d'investidura de Turull. Ciutadans, PSC i PP demanen al president de la cambra que no segueixi endavant amb la segona votació, prevista per aquest dissabte a les 11:30 hores. L'independentisme sospesa la celebració d'un acte de protesta pels empresonaments a la mateixa hora.
 20:39 Milers de persones reclamen l'alliberament dels presos polítics a Sabadell: sentiment de neguit i indignació en una ciutat on hi viuen dos dels empresonats, Carme Forcadell i Jordi Cuixart.
 20:36 «Units contra la repressió:» l'independentisme torna a les places i als carrers per denunciar els empresonaments.
 20:35 El PSC assenyala que els exiliats han facilitat l'entrada a presó de dirigents independentistes. Els socialistes consideren "desproporcionada" la privació de llibertat dels encausats però demanen que s'acatin les decisions judicials.
 20:30 Tallada la Gran Via de Barcelona perquè els manifestants han desbordat la Plaça Catalunya.
 20:26 
 20:25 VÍDEO Càrregues dels Mossos contra els manifestants a Barcelona. Tensió entre la policia catalana, que ha acordonat la zona, i les persones que s'han aplegat al carrer Mallorca cridats pels CDR.
 20:24 Granollers torna a sortir al carrer per reclamar la llibertat dels presos polítics. La plaça de la Porxada es torna a omplir amb crits en contra de la justícia espanyola.
 20:21 Sílvia Bel, encarregada de llegir el manifest a la protesta de Plaça Catalunya, proclama: "Inquisidors i botxins, us mirem als ulls i us diem que no ens vencereu!", informa Pep Martí.
 20:17 L'independentisme es manifesta en contra dels empresonaments. Milers de persones surten al carrer a Barcelona per denunciar la privació de llibertat dels cinc dirigents independentistes.
 20:15 
 20:13 
 20:03 
 19:52 
 19:43 El sobiranisme fa pinya i l'unionisme dispara: allau de reaccions davant els empresonaments. Les forces independentistes i els "comuns" condemnen la decisió del jutge Llarena mentre els constitucionalistes justifiquen l'ordre de presó contra els cinc dirigents sobiranistes. Informa Pep Martí.
 19:39 ÚLTIMA HORA Llarena ordena la detenció de Puigdemont, Rovira, Comín, Serret, Puig i Ponsatí. Tots ells estan processats pel delicte de rebel·lió com els cinc dirigents que el jutge ha enviat a la presó.
 19:36 
 19:33 Turull demana que el Parlament el voti com a president malgrat l'ingrés a presó. El PP demana per carta a Roger Torrent, màxim dirigent de la cambra, per tal que desconvoqui la segona votació sobre el candidat, prevista per demà dissabte. Catalunya en Comú Podem no veu les "condicions" per celebrar el ple.
 19:33 «Ho hem aconseguit!»: Vox es vanagloria de la decisió del jutge Llarena d'empresonar Turull, Rull, Romeva, Forcadell i Bassa.
 19:29 ERC crida a manifestar-se «de forma pacífica, democràtica, massiva i transversal»; informa Roger Tugas. Pere Aragonès es compromet a "continuar sumant voluntats per la proposta republicana, des de la voluntat de diàleg però des de la més ferma de les conviccions".
 19:25 
 19:24 
 19:18 De moment, Llarena no reactiva les euroordres de detenció ni dicta ordre de cerca i captura internacional contra Marta Rovira, com demanava la fiscalia. Caldrà veure si ho fa en els pròxims dies.
 19:17 Els CDR tallen la Diagonal en protesta pels nous empresonaments. Centenars de persones es manifesten a Barcelona després que Jordi Turull, Carme Forcadell, Josep Rull. Ho explica Jordi Bes.
 19:09 Carme Forcadell, poc després que Llarena decreti el seu ingrés a presó: "Consciència tranquil·la i cap molt alt". L'expresidenta del Parlament de Catalunya assegura que el Suprem empresona "físicament" cinc líders sobiranistes, però que, en cap cas, podrà tancar "les nostres idees".
 19:09 
 19:06 
 19:03 La CUP crida a la mobilització i a donar suport a "aquelles accions de denúncia de la repressió judicial espanyola". Els anticapitalistes demanen "no normalitzar" un escenari d'excepció "contra la democràcia i els drets de totes les persones".
 19:01 La CUP-CC mostra el seu "frontal rebuig" per l'empresonament Romeva, Forcadell, Turull, Rull i Bassa. Els anticapitalistes expressen la seva solidaritat també amb ERC i el PDECat i asseguren que la decisió de Llarena "creua un cop més la línia vermella del respecte a les bases més elements de l'estat de dret i de les garanties democràtiques". 
 18:56 Puigdemont: «L'estat espanyol antidemocràtic és una vergonya per a Europa». Reacció contundent del president a l'exili després de l'empresonament de Turull, Rull, Romeva, Forcadell i Bassa.
Entrades anteriors »
Pep Martí | 3 comentaris
01/01/1970
Les forces independentistes i els "comuns" condemnen la decisió del jutge Llarena mentre els constitucionalistes justifiquen l'ordre de presó contra els cinc dirigents sobiranistes
Oriol March
01/01/1970
Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa, Carme Forcadell i Raül Romeva són enviats a presó després de la compareixença davant del jutge Llarena | Marta Rovira ha decidit marxar d'Espanya per "no viure silenciada"
Inés Arrimadas, fent una ganyota en ple debat d'investidura | Adrià Costa
Toni Vall | 36 comentaris
01/01/1970
«Parlen i tuitegen com si estiguessin sempre en una taverna o en un camp de futbol. Al Parlament fan gestos i ganyotes burletes, com si fossin nens al pati de l'escola»
Jordi Turull, aquest dijous al Parlament | Adrià Costa
01/01/1970
El candidat a la presidència, que viatja aquesta nit cap a Madrid per declarar demà al Suprem, apel·la a la CUP, que no es mou de l'abstenció, per arribar a un acord: "La gent demana unitat" | Dissabte hi ha prevista una segona votació en la qual no està garantida la presència de Turull, a qui Llarena podria empresonar si és encausat per rebel·lió
El tramvia al seu pas per la plaça de Glòries | Adrià Costa
Jordi Bes | 6 comentaris
01/01/1970
Quatre urbanistes i arquitectes que han construït i pensat Barcelona reflexionen a NacióDigital sobre els motius pels quals el projecte ha tornat a encallar com el 2010 | Jordi Hereu, l'alcalde de la consulta de la Diagonal, defensa que requereix un acord de ciutat: "Tirarà endavant segur algun dia quan es donin les condicions"