La tercera edició del cicle «Trencadís literari» torna a unir antropologia i literatura

El cicle de xerrades aplega autors i editors per parlar sobre els aspectes de les seves obres que tenen una relació més propera amb l'etnologia i el viatge

Iolanda Batallé participa al nou Trencadís literari de l'Etnològic
Iolanda Batallé participa al nou Trencadís literari de l'Etnològic | Adrià Costa
07 de març del 2018
Actualitzat a les 10:39h
Molt sovint, la literatura ens ofereix l'oportunitat de viatjar a indrets misteriosos i exòtics, amb creences estranyes i plens d'habitants singulars. Són llocs on podem viure aventures que escapen de la nostra realitat immediata, però on també podem aprendre coses de nosaltres mateixos, per llunyà que ens sembli el punt de referència. De fet, l'antropologia i al literatura tenen molts més punts de contacte dels que ens pensem.

És això, justament, el que pretén evidencia el cicle Trencadís Literari, que enguany arriba a la seva tercera edició, de nou al Museu Etnològic de Cultures del Món. Aquest 2018, el cicle de xerrades aplega autors i també editors disposats a parlar sobre els aspectes de les seves obres que tenen una relació més propera amb l’etnologia i el viatge.

El cicle comença aquest dimecres 7 de març i s'allargarà fins al pròxim 19 d'abril, amb sessions cada dos dijous, amb l'excepció del 15 i 22 de març, que es faran seguides, i de la sessió de Flavia Company, que es farà el dimecres 7 de març. Passaran pel Museu autors com ara la mateixa Company, Carlos Zanón, Xavier Moret i Marc Pastor, a més de l’editora Iolanda Batallé, que ens parlarà sobre Paradisos oceànics, d’Aurora Bertrana.
 
Programa Trencadís 2018
L'illa de l’última veritat (Editorial Proa)
7 de març


El doctor Prendel, greument malalt, decideix explicar a la seva amant el secret que ha guardat tota la vida: li parlarà sobre el lloc on va ser durant els cinc anys en què va estar desaparegut després de naufragar enmig de l’oceà Atlàntic. N’ha fet un gran misteri i mai no ha confirmat ni desmentit les moltes especulacions que es van fer sobre el seu parador. Ara, finalment, se sabrà la veritat.

L’autora: Flavia Company, nascuda a Buenos Aires el 1963, és llicenciada en Filologia Hispànica, a més de traductora, pianista i professora d’escriptura. Ha escrit novel·les en català i castellà com Círculos en acíbar, Saurios en el asfalto,Dame placer, Ni tu ni jo ni ningú, Llum de gel i Melalcor, a més de diversos llibres de contes.
 

Flavia Company Foto: Adrià Costa


Taxi (Editorial Salamandra)
15 de març


Sandino, un ésser malenconiós amb una esposa farta de les seves infidelitats condueix un taxi pels carrers de Barcelona. I, durant una setmana, passarà per barris, places i parcs com una bola de billar que va amunt i avall segons les demandes dels seus clients. Serà una llarga fugida de sí mateix durant la qual s’enfrontarà als molts fantasmes del seu passat i dibuixarà un mapa existencial de la seva vida que és, també, un retrat de la ciutat i dels personatges que l’habiten.

L’autor: Carlos Zanón, va néixer el 1966 a Barcelona. És poeta, novel·lista, guionista, articulista i crític literari però, a més, des d’aquest 2018 dirigeix, BCNegra, la Trobada Internacional de Novel·la Negra de Barcelona. Des que a finals dels anys 80 publiqués els seus primers poemes, ha escrit obres de narrativa com Tarde, mal y nunca, No llames a casa o Yo fui Johnny Thunders, entre d’altres. Ha guanyat nombrosos premis, com el València Negra, el Novelpol o el Dashiell Hammett de la Semana Negra de Gijón. Taxi és la seva nova obra, però ara prepara una novel·la amb el detectiu Pepe Carvalho com a protagonista.
 

Carlos Zanón Foto: Adrià Costa


Grècia, viatge de tardor (Brau Edicions)
22 de març


Xavier Moret va viatjar a Grècia per primera vegada a principis dels anys setanta. Des d’aleshores, hi ha tornat moltes vegades i ha viscut un conjunt d’experiències que ara enfila en un viatge literari que és també una invitació a contemplar el país hel·lènic més enllà de la crisi econòmica. Un relat que ens parla d’història, de mitologia, de cultura, de saviesa i, en definitiva, d’aquesta vida que omple tots els racons del país: de Micenas, Olímpia o Meteora a Santorini, Míkonos, Delos  o Rodas.

L’autor: Xavier Moret, nascut a Barcelona el 1952, és periodista i escriptor. Reporter especialitzat en viatges del diari El Periódico, va ser anteriorment redactor de La Vanguardia i El País. Ha publicat reportatges i llibres de viatges com Amèrica, Amèrica, Bumerang (sobre Austràlia), Europa express o Islàndia.L’illa secreta, entre molts d’altres. A més, però, ha escrit ficcions literàries com L’americà que estimava Moby Dick, El manuscrit perdut, L’impostor sentimental o Qui paga, raja. A Doctor Pearson recrea l’aventura apassionant de l’enginyer nord-americà Frederick Stark Pearson, un dels grans impulsors de l’electrificació de Catalunya.

Paradisos oceànics (Rata Editorial)
5 d'abril


L’edició, el 1930, de Paradisos oceànics, va convertir Aurora Bertrana en una escriptora d'èxit. I és que, en aquest volum, descrivia el món exòtic de les colònies franceses d’ultramar en forma d’un gran reportatge amb imatges de les dones natives de la Polinèsia i descripcions dels costums dels habitants de la zona: des dels matrimonis forçats i la maternitat sense contractes a un concepte més lliure de la sexualitat. I és que, amb les seves paraules, va acostar els i les lectores catalanes a un món fins aleshores remot i perdut.

L’autora: Aurora Bertrana  (1892-1974) era filla de l'escriptor Prudenci Bertrana i de Neus Salazar, va passar la infantesa a Girona, va estudiar música a Barcelona i va ser una pionera en formar part de formacions jazzístiques exclusivament femenines. Tot i que el seu pare no volia en principi que fos escriptora, va escriure novel·les, narrativa breu, literatura per a nens i nenes i llibres de viatge que la van convertir en una destacada cronista dels destins més exòtics.

L’editora: Iolanda Batallé és una professora, editora i escriptora llicenciada en Filologia anglesa i en Ciències de la informació i formada, a més, en direcció d'empreses. Va ser directora de l’Editorial La Galera, dedicada als lectors més joves, i després va llançar segells editorials com Rata, dedicat al públic adult. Xerrada a càrrec de l'editora Iolanda Batallé

Montecristo (Proa)
19 d'abril

Una aventura trepidant protagonitzada per republicans espanyols que han fugit del camp de concentració de Mauthausen. Un pres a punt de morir els ha posat sobre la pista de la mítica espasa de Carlemany i ells comencen a buscar-la a la catedral d'Aquisgrà i al castell de Himmler, on es veuran envoltats de nazis despietats i d’unes espies tan boniques com perilloses...

L’autor: Marc Pastor és un escriptor barceloní nascut el 1977. Forma part de la secció científica del cos dels Mossos d'Esquadra, una activitat que alterna amb l’escriptura de novel·les, bàsicament de gènere negre. Ha publicat obres com La mala dona (sobre la vampira de nens del Raval) o L’any de la plaga.
 

Marc Pastor parlarà de «Montecristo». Foto: Adrià Costa

Arxivat a