La negociació torna a començar

Junts per Catalunya, ERC i la CUP reprenen les converses per desbloquejar la legislatura després de la negativa dels anticapitalistes a investir Jordi Sànchez | Roger Torrent enceta la ronda de contactes amb els grups per proposar nou candidat un cop Puigdemont ha fet el pas al costat i aspira a tenir un paper polític des de Brussel·les

05 de març del 2018
Actualitzat a les 11:35h

Ple del Parlament per restituir Foto: Albert Alemany



"Comença la negociació", assenyalava ahir un alt dirigent del PDECat després de la reunió del consell nacional del partit. "Els paràmetres són nous", ampliava un responsable implicat en les converses consultat per NacióDigital. El pas al costat de Carles Puigdemont, la proposta de Jordi Sànchez com a candidat, la negativa de la CUP a investir-lo i les crítiques de l'antiga Convergència als anticapitalistes han estat els quatre grans hits dels últims dies i obren la nova etapa de la legislatura, encara bloquejada i pendent de la ronda de contactes que obrirà el president del Parlament, Roger Torrent, amb els grups per tal de proposar un nou candidat a la Generalitat.

El primer en trepitjar el despatx de Torrent serà Xavier Domènech, cap de files de Catalunya en Comú Podem. Els "comuns" ja han deixat clar que Sànchez no és el nom adequat si es vol anar cap a una situació de desbloqueig, però no tancarien les portes a un candidat que provingués d'ERC. Malgrat això, els republicans -tot i dir exactament el contrari divendres- van assegurar aquest dissabte que el nom d'Oriol Junqueras no està damunt la taula. Segons fonts de Junts per Catalunya, un dels "problemes" que hi ha en aquesta fase de la negociació és que ERC i la CUP "estan molt lluny".
 

Un llaç groc al Parlament, en una imatge de la setmana passada Foto: Albert Alemany


La candidatura de Puigdemont sosté que aquesta nova fase de converses té un factor clar: Jordi Sànchez és el seu candidat a la Generalitat. L'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) compta amb el suport del seu grup i previsiblement el dels republicans -malgrat els recels i sempre en funció com avanci la negociació per formar Govern, ja dissenyat però pendent de serrells-, però no té el vist-i-plau dels anticapitalistes. La CUP va decidir dissabte que no hi votarà a favor, de manera que això obre un nou escenari: o bé Puigdemont i Toni Comín renuncien a l'acta, o bé Sànchez no seria escollit. El PDECat va carregar ahir durament contra els anticapitalistes, als quals van preguntar: "A qui més volen enviar a la paperera de la història?".

El primer en reunir-se amb Roger Torrent serà Xavier Domènech, de Catalunya en Comú Podem, que no farà costat a Jordi Sànchez

A les vicissituds complexes de la negociació s'hi suma el fet que la candidatura de Sànchez no depèn exclusivament del Parlament, sinó que també està en mans del Tribunal Suprem. El magistrat Pablo Llarena, en cas que es formalitzi la candidatura de l'expresident de l'ANC, haurà de decidir si el deixa sortir de la presó de Soto del Real -on està privat de llibertat preventivament des del 16 d'octubre- per participar en el debat parlamentari. La Moncloa, a banda, ja ha deixat clar que no pensa tolerar "cap farsa", de manera que cal preveure un nou combat legal amb l'Estat. 

Aquesta setmana, a més a més, hi ha previst un ple del Tribunal Constitucional (TC) que ha d'abordar -teòricament- el debat d'investidura. Un dels dubtes que hi ha és si corre el termini de dos mesos previ a noves eleccions automàtiques si no s'ha escollit nou president, i hi ha un recurs d'empara del PSC presentat al TC per resoldre la qüestió. L'informe que els lletrats van presentar a Torrent després que ajornés el debat d'investidura del 30 de gener indicava que encetar una nova ronda de contactes -com la que començarà aquest dilluns- podria equivaldre a fer córrer el calendari.

Pendents (també) de Brussel·les

Puigdemont ja es mira aquesta fase de la negociació en un altre paper, un cop ha renunciat a ser investit pel Parlament. A principis d'aquesta setmana s'havia de posar en marxa l'Espai Lliure de Brussel·les -format pel Consell de la República i l'Assemblea de Representants-, però el calendari està frenat. Les previsions de final de la setmana passada passaven per arrencar aquesta arquitectura institucional a l'exili el dia 10 de març, dissabte, però es fa complicat predir una data amb escenari de desacord a Catalunya. Diumenge hi ha prevista una manifestació de l'ANC per exigir al Govern que desplegui la República i apliqui la llei de transitorietat jurídica.

El calendari de la posada en marxa de l'Espai Lliure de Brussel·les depèn de les maniobres dels partits des de Catalunya

Malgrat això, la legislatura no ha d'anar per la via de la "desobediència" ni de la "unilateralitat", segons assenyalava aquest diumenge la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal. Els nacionalistes centraran els seus esforços en no "cedir al xantatge" de la CUP i en assegurar-se llocs de responsabilitat -econòmica i social- en el futur Govern, que ha de tenir catorze conselleries i una vicepresidència política per a ERC. El calendari de l'equip de Puigdemont ja no s'està complint: la idea era formar aquest executiu durant la primera setmana de març, i ara sembla improbable.

El Parlament, doncs, tornarà avui a mitjans de gener, quan Torrent va fer la primera ronda de contactes per trobar el candidat amb més suports per ser investit. El dirigent d'ERC, que ha estat en l'ull de l'huracà de les crítiques de JxCat per com ha gestionat el debat d'investidura, torna al primer pla. La legislatura, bloquejada, depèn dels resultats d'una negociació que arrenca amb nous paràmetres i un pòsit de desacords.
 

Elsa Artadi, Eduard Pujol i Laura Borràs, la setmana passada al Parlament Foto: Albert Alemany