El PDECat carrega contra la CUP: «A qui més volen enviar a la paperera de la història?»

La coordinadora general del partit, Marta Pascal, assegura que cal un Govern "estable" i ressalta que aquesta no serà la legislatura de la desobediència ni la unilateralitat | Descarta un avançament electoral, en la línia de diverses intervencions a porta tancada durant el consell nacional del PDECat

Marta Pascal i David Bonvehí, durant el consell nacional del PDECat
Marta Pascal i David Bonvehí, durant el consell nacional del PDECat | PDECat
04 de març del 2018
Actualitzat a la 13:36h
La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha llançat una pregunta a la CUP després que els anticapitalistes no avalessin l'opció de Jordi Sànchez com a candidat a la presidència de la Generalitat: "A qui més volen enviar a la paperera de la història?". En aquests termes s'ha expressat després de la reunió extraordinària del consell nacional del PDECat, en la qual s'ha abordat l'estat global de la negociació.

Pascal ha assenyalat que aquesta legislatura no serà la de la desobediència ni la de la unilateralitat, també en resposta als anticapitalistes. Sí que ha volgut deixar clar, en tot cas, que els nacionalistes descarten "de totes totes" l'escenari electoral. En aquesta línia s'han expressat, també, dirigents a porta tancada. "No es pot identificar com a irresponsables les formacions polítiques, en aquests moments" ha ressaltat la dirigent nacionalista, que ha defensat que sigui JxCat qui proposi candidat.

"Som qui va guanyar", ha recalcat la coordinadora general del PDECat, que ha demanat un Govern "estable" de cara a l'actual legislatura, de moment bloquejada. Roger Torrent iniciarà a principis de la setmana vinent una nova ronda de contactes que podria posar en marxa el rellotge de la investidura, actualment parat seguint el criteri dels lletrats del Parlament. "Sànchez representa la pluralitat del sobiranisme", ha insistit.

Reunió extraordinària

El consell nacional del PDECat s'ha reunit de manera extraordinària per abordar l'estat de les negociacions amb ERC i la negativa de la CUP a votar a favor de la investidura de Jordi Sànchez, el candidat ungit per Carles Puigdemont després del pas al costat. Jordi Turull i Josep Rull, consellers del Govern legítim i puntals negociadors de Junts per Catalunya (JxCat), han intervingut davant dels quadres del partit per explicar l'estat de la qüestió. Divendres a la nit, segons fonts consultades per NacióDigital, l'acord amb els republicans estava "tancat" a grans trets, però encara no es pot donar per fet.

La convocatòria del consell nacional neix, en bona mesura, de la demanda d'informació per part dels quadres del partit sobre les converses -en les quals pràcticament no hi participa la direcció executiva- i per la voluntat de la formació de tenir un posicionament sobre el moment polític actual, marcat pel bloqueig de la investidura. També hi ha una certa inquietud sobre la possibilitat que el PDECat perdi la conselleria d'Ensenyament, un escenari que ha estat damunt la taula negociadora en els últims dies.
 

Jordi Turull, conseller de la Presidència, durant el consell nacional del PDECat Foto: PDECat


La reunió ha arrencat, com passa des del mes de novembre, amb crits de llibertat davant la situació d'exili i empresonament de Puigdemont, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Joaquim Forn. Se'ls han reservat quatre llocs simbòlics a primera fila amb un cartell amb el seu nom. El nom del president a l'exili ha estat un dels grans protagonistes de la setmana: el Parlament en va votar la restitució simbòlica -amb una proposta de resolucó acordada entre JxCat, ERC i CUP- i poques hores després va renunciar "provisionalment" a la candidatura a la presidència de la Generalitat.

Negativa a renunciar

La proposta de Sànchez, empresonat a Soto del Real des del 16 d'octubre, no ha convençut els anticapitalistes, que s'abstindran en cas que la seva candidatura arribi a votació. Amb l'actual aritmètica parlamentària, Puigdemont i Toni Comín, conseller de Salut a l'exili i diputat d'ERC, haurien de renunciar a l'acta per tal de garantir la tria de l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) en segona votació.

JxCat, però, va tancar ahir la porta a que això passés. "Si renunciessin estarien aplanant el terreny al plantejament de la Moncloa i estan esbandant l'estat de dret", va argumentar Rull al programa Preguntes Freqüents de TV3. Així doncs, la sortida, segons el dirigent del PDECat, és continuar negociant. "Hem de tornar a seure a negociar i desbloquejar aquesta negociació. Volem parlar amb la CUP i veure quines alternatives hi ha. Podem continuar negociant o no?", va preguntar, dirigint-se als cupaires.
 

Consell nacional extraordinari del PDECat, amb cadires buides per als exiliats i empresonats Foto: PDECat