La CUP rebutja l'acord JxCat-ERC i bloqueja la investidura de Sànchez

Els anticapitalistes repten les altres dues forces a permetre el vot telemàtic a Puigdemont i Comín, ja que els seus quatre diputats s'abstindran i deixaran la majoria absoluta a dos vots | Vidal Aragonés justifica el rebuig a la proposta per la "submissió total a la legalitat espanyola"

Roda de premsa de la CUP després del consell polític
Roda de premsa de la CUP després del consell polític | ACN
03 de març del 2018
Actualitzat el 04 de març a les 10:36h
La CUP ha decidit rebutjar l'acord "autonomista" de JxCat-ERC i no avalarà la proposta de Jordi Sànchez com a president. El consell polític de la formació de l'esquerra independentista ha decidit que els quatre diputats "cupaires" s'abstinguin en un hipotètic debat d'investidura. Si s'acaba celebrant, l'expresident de l'ANC sumaria 64 vots –cal recordar que ni Carles Puigdemont ni Toni Comín, a l'exili, poden votar- mentre que els partits no independentistes en tindrien 65.

Això provocaria que l'expresident de l'ANC no fructifiqués ni en primera volta -necessitaria la majoria absoluta, de 68 diputats- ni en segona -on en tindria prou amb majoria simple, és a dir, 66-. Tot i això el diputat de la CUP Vidal Aragonés ha assenyalat que els anticapitalistes consideren que Puigdemont i Comín haurien de poder votar i que renunciar al vot telemàtic -no previst en el reglament del Parlament- significa acatar el Tribunal Constitucional.

D'aquesta manera, si se'ls hi permetés -amb el risc que la decisió fos recorreguda i, segons el criteri dels lletrats de la cambra, tombada-, Sànchez obtindria 66 vots i, per tant, seria investit. En tot cas, la CUP també mantindria les quatre abstencions si els dos diputats a l'exili renunciessin, cosa que permetria a dos electes entrar i votar, sumant la majoria simple necessària en segona volta.