Iceta apel·la al projecte propi pensant en els ajuntaments: «El PSC no és Ciutadans»

El líder socialista busca frenar "les temptacions de girs estratègics" davant de l'alça del partit taronja en un moment d'"afebliment" del consens catalanista

03 de març del 2018
Actualitzat el 04 de març a les 10:45h

El líder del PSC, Miquel Iceta, al consell nacional d'aquest dissabte Foto: Europa Press


"Cada dia que passa estic més convençut que tenim raó i que els altres, ho sento, estan equivocats". Així ha conclòs Miquel Iceta el primer consell nacional que el PSC celebrat a la seva nova seu del carrer Pallars -batejada com a Casal Socialista Joan Reventós. Ha pronunciat aquestes paraules en el marc d'una crida a "rellançar" política, organitzativa i culturalment el partit ara que celebra el seu 40è aniversari després d'unes eleccions on ha reconegut que, de nou, no es van acomplir els seus objectius. 

El 21-D va ser agredolç pel PSC. Després de l'aliança electoral amb l'antiga Unió de Ramon Espadaler, les enquestes disparaven la seva representació i les expectatives generades eren altes. La crua realitat els va donar 17 diputats. Un més del que tenien la passada legislatura. Per primera vegada des de 1999, es revertia la tendència a la baixa dels socialistes. Però el resultat va ser decebedor per a Iceta. "El nostre paper no resulta suficientment rellevant per marcar la política catalana", ha conclòs el primer secretari en un exercici de detectar els errors comesos.

Mantenir el rumb de cara a les municipals

L'objectiu d'Iceta és, però, frenar en sec qualsevol intent del partit de canviar de rumb. Esbrinar per què molts electors no independentistes no els han dipositat la seva confiança no vol dir, ha advertit, que el partit hagi de virar cap a unes tesis més pròximes al nacionalisme espanyol que, ha reconegut, està en auge. És conscient que hi ha una part de l'electorat socialista que considera que, per evitar fuites, sobretot de cara a les municipals, cap a un Ciutadans que cotitza a l'alça s'ha de fer un gir en aquest sentit. Fa dos anys, ha recordat, era Podem qui es disparava als sondejos i també es va produir un debat sobre si el partit havia d'apropar les seves tesis cap a una esquerra menys institucionalitzada i reaccionària.   

Miquel Iceta: "El PSC no és Ciutadans, és un partit catalanista, federalista i socialista"

"Hem de mantenir l'orientació política del partit. No vol dir que hàgim d'anar cap a Cs. El PSC no és Ciutadans, és un partit catalanista, federalista i socialista, que no és el que defensa Cs", ha insistit Iceta, que no obvia que entre les seves bases també hi ha qui ha viscut amb incomoditat el suport que han donat els socialistes al 155 i la tebior amb la qual s'ha condemnat l'existència de presos polítics. 

"Ha d'estar lluny de nosaltres pretendre emular, copiar o acostar-nos a un plantejament que no és el nostre", ha subratllat Iceta, que s'ha aferrat a les "tres R" que, sota el seu criteri, han de seguir regint el seu full de ruta: "Respecte, reconciliació i reformes".

De les manifestacions espanyolistes i el 155 als indults dels presos polítics

Això no evita, però, que el PSC necessiti fer un anàlisi de per què hi ha votants que han vist "amenaçat el seu sentiment d'identitat" o bé s'hi no ha vist "prou reflectit" en el partit. En els darrers mesos hem pogut veure uns socialistes que tant van apuntar-se a les manifestacions espanyolistes com, en el cas d'Iceta, defensar l'indult dels dirigents independentistes que estan a la presó -un gest que de portes endins calculen que els va costar la pèrdua de 100.000 vots-. Aquests equilibris, admet la cúpula socialista, es paguen cars en un context de polarització que també ha estat el pitjor enemic dels "comuns". 

"La polarització induïda pel debat independentista ha afeblit el consens catalanista i ha afectat a la cohesió del nostre poble", ha alertat Iceta. I això, inevitablement, desperta també "temptacions de girs estratègics" en el si del partit. Poden els socialistes erigir-se en frontissa al Parlament si torna a sortir al carrer de la mà del nacionalisme espanyol que reconeix que ha reaccionat? Poden els socialistes frenar el creixement de Ciutadans si no participa d'actes on s'exhibeixi el compromís d'unitat d'Espanya? És suficient la defensa federalista per fer forat en un context de vot emocional i identitari? El debat està obert a poc més d'un any de les municipals.p