ICV ofereix el seu «bagatge» als «comuns» per implantar-se al territori

Marta Ribas defensa que el pas endavant de Domènech per intentar liderar Podem Catalunya ha de servir per "sumar" i "superar" la lògica de coalicions

02 de març del 2018
Actualitzat a les 12:41h

La coordinadora nacional d'ICV, Marta Ribas, en roda de premsa aquest divendres Foto: Sara González


A l'abril farà un any que va néixer Catalunya en Comú i per celebrar el seu primer aniversari la confluència celebrarà una assemblea organitzativa que ha de servir per greixar tota la maquinària de cara a les eleccions municipals i europees del 2019. ICV vol tenir una incidència clara en aquesta trobada aprofitant que és el partit de la confluència que més implantació territorial té. Precisament per això, la coordinadora nacional dels ecosocialistes, Marta Ribas, ha anunciat que posaran tot el seu "bagatge" i "experiència" per desplegar territorialment els "comuns". Una premissa sobre la qual pivotarà la conferència organitzativa i política que ICV celebrarà el 10 de març al Prat de Lloregat, un dels seus principals bastions.

"ICV som necessaris, som a tot el territori, existim i tenim experiència", ha reivindicat Ribas, que ha diagnosticat que la confluència de Catalunya en Comú ha tingut "mancances" i que precisament per això ells posen "tota la seva generositat" per "fer bé" aquest desplegament a escala municipal i garantir un espai que "re-il·lusioni" la ciutadania.

Marta Ribas: "Sabem què és el territori i què funciona i què no"

El gest dels ecosocialistes, que no posen en dubte que s'ha de superar la lògica de les coalicions, té una lectura en clau interna. La cúpula de Xavier Domènech no vol que la confluència suposi "un simple canvi de nom" de la candidatura dels quadres que fins ara s'han presentat sota les sigles d'ICV. Els ecosocialistes, però, són conscients que són el partit que més musculatura territorial té i no volen que se'ls escapi la possibilitat de liderar aquest procés i mantenir poder local. "Sabem què és el territori i què funciona i què no", ha subratllat Ribas.

Tots els actors de Catalunya en Comú donen per fet que teixir confluències a escala municipal no serà fàcil i que és molt possible que no se segueixi el mateix patró que a nivell nacional. Què vol dir això? Que és possible que algun dels partits que formen part de Catalunya en Comú decideixi no confluir en alguns municipis. 

"Els errors propis" dels mals resultats del 21-D

A la ponència política que es debatrà a la convenció del Prat, ICV valora els mals resultats de les eleccions del 21-D i assegura que, més enllà, de la polarització, cal fixar-se en "els errors propis". Analitzen que les pèrdues es concentren en el cinturó metropolità i en els barris populars tot recordant que en molts d'aquests llocs En Comú Podem va superar el 30% dels vots a les eleccions generals.  

Així doncs, consideren que durant els mesos previs a les eleccions no es va "visibilitzar amb força" la proposta nacional de Catalunya en Comú, que és l'encaix d'una Catalunya amb més autogovern en una Espanya plurinacional. Ha faltat també, asseguren, una "crítica més contundent" del processisme i deixar clar a l'electorat que no aposten ni per la independència ni per la via unilateral. En la diagnosi afegeixen que tampoc es va entendre el trencament del pacte amb el PSC a Barcelona i que ha faltat "coordinació" i "reconeixement" de Catalunya sí que es Pot. 

Domènech per superar la lògica de coalicions

Sobre el fet que el coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, estigui disposat a fer un pas endavant per intentar liderar Podem Catalunya, Ribas ha manifestat "respecte" pel procés del partit lila. Sí ha dit, però, que el més important és que serveixi "per refermar l'aposta de sumar de tot l'espai i de superar la lògica de coalicions".

Després de la renúncia de Carles Puigdemont a ser president de la Generalitat i del fet que hagi assenyalat Jordi Sànchez com a relleu, Ribas ha considerat que "l'empresonament injust" de l'expresident de l'ANC "xoca amb la necessitat d'urgència de tenir un Govern efectiu i útil". No s'ha posicionat sobre el moviment d'ERC de proposar Oriol Junqueras com a candidat, un gest que han reivindicat tant Domènech com la portaveu del partit, Elisenda Alamany. "Sigui qui sigui, aquest no serà el nostre Govern i la nostra majoria", ha sentenciat.