Totes les veus que van amenaçar falsament amb la marxa del Mobile pel procés

Felip VI, el govern espanyol o mitjans de l'Estat van advertir que el context polític posaria en perill la continuïtat del certamen a Barcelona

El Mobile no marxarà de Barcelona
El Mobile no marxarà de Barcelona | José Manuel Gutiérrez
Redacció
02 de març del 2018
Actualitzat a les 14:17h
107.000 assistents, 2.400 empreses i 471 milions d'euros revertits a Barcelona. Les xifres del congrés de telefonia mòbil més important del món -que des de 2006 acull la ciutat comtal- són, sens dubte, un esquer temptador. I aquest és el motiu pel qual, any rere any, el Mobile torna a ser al centre de les pressions polítiques. 

Enguany, han estat diverses les veus que han advertit del risc que l'exposició planti la ciutat catalana. Totes elles han coincidit amb els motius: el tens context polític i la hostilitat en què Felip VI va ser rebut el dia de la inauguració del congrés en la primera visita a Barcelona després del demolidor discurs en què va refermar la brutal actuació policial de l'1-O. Una tesi a la qual també s'hi va abonar bona part de la premsa espanyola.

No és la primera vegada que els organitzadors han de sortir públicament a refermar el seu compromís amb la capital catalana. Els rumors ja van circular quan Ada Colau va accedir a l'alcaldia de Barcelona. Però el fet és que el congrés ha seguit apostant per la ciutat que ha catapultat l'exposició, convertint-la en un referent mundial de la telefonia mòbil. I és que durant els primers anys, el Mobile va anar canviant d'emplaçament a la recerca d'una ciutat que permetés optimitzar la fira. Fins i tot, el congrés -llavors 3GMS World Congress- va passar per Madrid l'any 1995. 

Amb tot, la continuïtat del MWC a Barcelona ja ha estat confirmada. De fet, ja s'han anunciat les dates de l'edició de l'any vinent. Tindrà lloc del 25 al 28 de febrer. L'exposició seguirà apostant pel 5G i l'internet de les coses que, juntament amb la realitat virtual i la realitat augmentada, s'han convertit en pilars d'aquest esdeveniment.

Els organitzadors han valorat molt positivament l'edició d'enguany, que ha repetit les bones xifres de l'edició anterior i només han remarcat que les condicions meteorològiques adverses han fet rebaixar una mica les previsions d'impacte econòmic per algunes cancel·lacions d'última hora. 

Tot plegat, posa en evidència les asseveracions que apuntaven a la marxa del Mobile i que repassem a continuació: 

- Felip VI: En el sopar inaugural del certament, el monarca va presentar el Mobile com un gran èxit de la col·laboració institucional: "La cooperació institucional amb objectius clars i en benefici de tots és una clau evident d'aquest èxit", va afirmar en català donant a entendre que defugir aquesta col·laboració posa en perill el certamen.

- El govern espanyol: l'executiu va titllar "d'irresponsable i sectària" la plantada del president del Parlament, Roger Torrent, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a Felip VI durant la rebuda oficial al monarca amb motiu del sopar de benvinguda. Fonts de l'executiu espanyol van advertir que aquesta plantada, "injusta i mesquina", "posa en risc que Barcelona pugui seguir acollint en el futur un esdeveniment global de tanta importància". Les mateixes fonts van avisar que Barcelona "s'hi juga molt aquests dies" i que caldria estar "tots units i treballant junts" per garantir la permanència del Mobile. El ministre espanyol d’Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, va ser el més explícit en aquest sentit.  “Va ser un gest polític que no tocava i menys encara en una situació tan delicada com la que està el Mobile”, assenyalava el ministre amb relació a les protestes contra Felip VI. Nadal va assegurar que accions com aquesta generen un cert nerviosisme en el Mobile perquè hi ha altres països que el volen. “La situació de l’independentisme a Catalunya fa que altres països i ciutats estiguin buscant localitzar el Mobile allà pensant que poden guanyar”, ha afirmat el ministre. “De risc n’hi ha, ara i des d’abans”, va afegir.

- La premsa espanyola: diversos mitjans s'han fet ressò dels advertiments d'aquests darrers dies abonant-se a la tesi que el compromís del MWC amb Barcelona està en perill. El Confidencial, fins i tot, va publicar que el conseller delegat de l'empresa organitzadora, John Hoffman, havia avisat Colau en una conversa privada que si no hi havia un govern "estable i segur" el Mobile perillaria. Una afirmació que contrasta amb les declaracions de la mateixa alcaldessa que nega que els organitzadors del certamen s'hagin referit al context polític perquè el que els interessa és el correcte funcionament del congrés.
 

MWC 2018 Foto: José Manuel Gutiérrez

Arxivat a