Puigdemont: «Vull tornar a ser president de la Generalitat»

El president assegura que "no hi ha cap llei" que pugui impedir la investidura de Sànchez i no descarta eleccions si la justícia espanyola no ho permet | Considera que el 10 d'octubre va cometre l'"error" de no fer efectiva la República

Carles Puigdemont, entrevistat per RAC1
Carles Puigdemont, entrevistat per RAC1 | ACN
02 de març del 2018
Actualitzat a les 17:12h
Carles Puigdemont va fer aquest dijous un pas al costat que va qualificar de "provisional". Poques hores després, ha deixat clar que "la rendició no forma part del seu diccionari" i que la seva intenció és tornar a ser president de la Generalitat quan sigui possible. Així ho ha assegurat en declaracions a RAC1 després d'haver materialitzat la seva renúncia i d'haver assenyalat Jordi Sànchez com el seu relleu.

"Vull tornar a ser president de la Generalitat", ha assegurat el cap de llista de Junts per Catalunya. I és que aquesta "provisionalitat" a la qual ell fa referència a l'hora de formalitzar la seva renúncia "podria durar 24 hores si el govern d'Espanya respectés les decisions dels ciutadans de Catalunya".

Mentrestant, però, Jordi Sànchez és l'escollit per Puigdemont per recollir el seu testimoni. L'ha triat, ha argumentat, perquè la presidència "correspon" a JxCat i perquè representa una "manera transversal" de fer política. "No hi ha llei a la mà que pugui impedir la investidura de Sànchez", ha sentenciat. Si el jutge no autoritza la investidura de Sànchez, Puigdemont no descarta que tot desemboqui en noves eleccions. Ha esquivat pronunciar-se sobre si donaria suport o no a una investidura de Jordi Turull. "No volem una repetició electoral perquè, si no, ja l'hauríem forçada. Ara bé, si l'Estat ens força a anar a unes eleccions i no deixen que el Parlament triï el seu president de la Generalitat hi haurà un col·lapse institucional", ha dit.

Sobre el fet que Sànchez sigui l'escollit com a relleu i davant dels dubtes expressats per ERC, ha recordat que li correspon a Junts per Catalunya triar el candidat. Puigdemont també ha llançat un missatge a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha demanat una proposta "efectiva, concreta i realitzable" per formar Govern: "La senyora Colau ha comprat el relat del repressor. Té Sànchez tots els drets a presentar-se sí o no?".

"Pronunciaments que faran avergonyir el règim"

Puigdemont ha dibuixat quin ha de ser, a partir d'ara, el full de ruta de la governabilitat de Catalunya: per una banda, el "manteniment del front institucional sota vigilància i restriccions" a Catalunya i el que ha anomenat com a "front democràtic" que garanteixi el "respecte" pel que la gent ha decidit a les urnes. El que no pot ser, ha insistit, és que un partit, el PP, que només té quatre diputats al Parlament estigui comandant la Generalitat. Ha avisat que no deixaran passar "ni un dels abusos" que està fent el govern espanyol en la "violació de drets" i ha augurat que "un dia hi haurà pronunciaments que faran avergonyir el règim"

L'"error" del 10 d'octubre

Puigdemont ha fet referència a les diferents decisions que va prendre durant el mes d'octubre passat. D'entrada, considera que el 10 d'octubre, dia en què va suspendre la declaració d'independència, va cometre un "error". "Hauríem d'haver implementat la República. Crec que hauríem pogut defensar molt bé la posició", ha sentenciat.

En canvi, considera que va fer bé de no convocar eleccions i ha insistit que la proclamació del 27 d'octubre no va ser una "performance". "Si l'estat espanyol s'hagués compromès a aixecar el 155, a treure els Jordis de la presó i a no intervenir les finances de la Generalitat, hauria convocat eleccions", ha assegurat. 

Especialment ha estat contra el paper que va exercir el líder del PSC, Miquel Iceta, durant la mediació entre el Govern i l'executiu de Mariano Rajoy per impedir la DUI. "Iceta ja explicarà el paper que va tenir el 27-O: va ser més a prop de la Moncloa, de la Zarzuela, del 155, del PSOE i de Pérez Rubalcaba, que té l'ànima més negra que el carbó", ha etzibat. Sobre Rubalcaba, ha dit que és una persona "sinistra" que hauria de donar explicacions al Congrés per formular "amenaces".

El refugi de Brussel·les

Puigdemont ha reconegut que no va parlar amb Oriol Junqueras el cap de setmana posterior al 27 d'octubre, però ha assegurat que diverses persones coneixien que volia marxar a l'exili i que no era una decisió "solitària". Ha explicat que va enviar una carta a cadascun dels consellers però que és conscient que "no tots la van rebre" i que va trucar a tots els consellers que van sortir de la presó i ha parlat amb les famílies dels que encara estan empresonats. Això sí, reconeix que no va parlar amb la dona de Junqueras i que és "un error no haver-ho fet".

A Brussel·les, ha dit, viu amb els seus propis recursos i els que li faciliten amics i familiars. "La infraestructura a Brussel·les la paguem de la nostra butxaca i hi ha gent que fa aportacions voluntàries. Ni un euro públic", ha afirmat.

Amb tot, un cop ha renunciat a ser investit, ha advertit que el Parlament haurà d'activar el mecanisme per dotar-lo dels recursos que preveu la llei pels expresidents autonòmics: un equip d'escortes, dotacions econòmiques i el lloguer d'un espai com a oficina. "Tristament, la probabilitat més alta que contemplo és quedar-me molt temps a Brussel·les", ha admès. De la mateixa manera que considera que els dirigents que estan a la presó hi seran durant temps. 

Denúncia a Telecinco pels missatges a Comín

Sobre els polèmics missatges enviats a Toni Comín i esbombats per Telecinco, el president ha volgut deixar clar que denunciaran a la cadena de televisió. "Ens van violar la intimitat. Això no és periodisme, és un crim i trenca totes les normes de l'estat de dret. Passarem a l'atac", ha advertit.  

Puigdemont també ha insinuat que el document "Enfocats" en el qual es basa el jutge Llarena per mantenir la causa per rebel·lió podria haver estat "fabricat" o, si més no, "alterat" pel govern espanyol.