Puigdemont denuncia Espanya a les Nacions Unides per «violació de drets»

El president a l'exili fa un pas al costat i assenyala Jordi Sànchez com a successor al capdavant de la Generalitat autonòmica | Assegura que l'expresident de l'ANC és un home de pau i admet que el camí té "dificultats", degut a la situació d'empresonament .contingutnaciodigital #columnanotigran .noticia h1 { font-size: 46px; line-height: 46px; }

Carles Puigdemont, en el seu missatge des de Brussel·les.
Carles Puigdemont, en el seu missatge des de Brussel·les. | ND
01 de març del 2018
Actualitzat a les 20:16h

El president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont, s'ha dirigit a la ciutadania a través d'un vídeo en el qual ha anunciat que es retira "provisionalment" del càrrec i que proposa Jordi Sànchez com a candidat. Puigdemont, a partir d'ara, es posarà al capdavant del Consell de la República, internacionalitzarà el conflicte. De fet, ja ha presentat una demanda conta Espanya a les Nacions Unides per lesió de drets humans per haver "violat" els seus drets.

El cap de files de Junts per Catalunya ha anunciat que ja s'ha posat en contacte amb el president del Parlament, Roger Torrent, per tal d'anunciar que ha renunciat a la candidatura. Ha avançat, en aquest sentit, que el seu grup plantejarà el nom de Sànchez, tot i que no ha volgut donar per fet que serà escollit. El president a l'exili tenia els vots assegurats de la CUP, però en el cas de l'expresident de l'ANC no està garantit. El consell polític anticapitalista es reunirà aquest dissabte per abordar la situació.

Torrent, segons fonts parlamentàries, encetarà a principis de la setmana vinent els contactes per abordar la nova investidura, que serà complexa perquè Sànchez està tancat a la presó de Soto del Real des del 16 d'octubre. Puigdemont ha anunciat, a banda, que en els propers dies convocarà els diputats al Parlament a Brussel·les per arrencar la singladura del Consell de la República.

Puigdemont ha agraït el suport de Junts per Catalunya, ERC i la CUP a la resolució que reconeix la seva legitimitat i que recorda el mandat de l'1-O, així com també la "il·legítima" aplicació de l'article 155. "Ens toca posar política i defensar la República, així com també denunciar els abusos de l'Estat. Que el món conegui millor una monarquia que ja ha deixat de representar tots els ciutadans", ha indicat el president a l'exili. "Catalunya s'ha guanyat el dret de tenir una República", ha recalcat.
 

Discurs del president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, des de Brussel·les by naciodigital on Scribd



Recta final

La previsió amb la qual treballen els negociadors independentistes passa per anunciar en els propers dies un acord global a l'espera que el consell polític de la CUP de dissabte l'avali. Els anticapitalistes es van incorporar aquesta setmana de nou a les negociacions i abans del ple van intentar que JxCat i ERC reafirmessin el seu suport a la declaració de la independència del 27 d'octubre, però finalment han acabat transaccionant esmenes i arribant a una entesa parlamentària.

Malgrat això, existeixen encara discreàncies rellevants entre les dues formacions, com per exemple el disseny del procés constituent i la recaptació de l'impost de patrimoni. Segons fonts de la negociació, aquest allunyament -Puigdemont vol dirigir políticament el debat constituent, i els republicans no ho volen- podria ajornar uns dies encara l'entesa global, que haurà de ser avalada per la CUP. El consell polític dels anticapitalistes es reunirà aquest dissabte amb una preacord sobre la taula.

Estructura a Brussel·les

Serà des de l'exili on anunciarà quins han de ser els propers passos del procés, que passen per una investidura efectiva al Parlament -el nom proposat serà el de Jordi Sànchez, número dos de JxCat i expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC)- i per posar en marxa l'anomenat Espai Lliure de Brussel·les, una institució privada que tindrà atribucions polítiques i que posarà en marxa aspectes com el procés constituent.

El calendari que la CUP va remetre a la militància passava per la convocatòria de l'anomenada Assemblea de Representants a Bèlgica el dilluns 5 de març, i a partir d'aquí posar en marxa el Consell de la República. Al cap de pocs dies s'hauria de celebrar la investidura efectiva, que tindria complicacions en la mesura que Sànchez està empresonat a Soto del Real des del 16 d'octubre i no podria exercir amb normalitat.

En paral·lel, JxCat i ERC ja tenen molt perfilat un acord per formar Govern que inclourà una vicepresidència política per als republicans. El dubte és qui l'ocuparà: els dos noms que apareixen en totes les travesses internes són els de Marta Rovira, secretària general del partit, i Pere Aragonès, un dels homes forts d'Oriol Junqueras a Economia i que amb tota probabilitat liderarà aquest àmbit de l'executiu.
 

Puigdemont, durant el seu parlament en la manifestació independentista a Brussel·les del desembre. Foto: ACN