El Parlament rebutja subvencionar les escoles que separen nens i nenes

Junts per Catalunya, integrada pel PDECat, vota a favor d'aquesta proposta mentre que el diputat Ramon Espadaler es nega a donar-hi suport i s'ha abstingut | Els grups independentistes, el PSC i els "comuns" tanquen files amb l'escola catalana

01 de març del 2018
Actualitzat a les 18:30h

L'hemicicle del Parlament durant el ple d'aquest dijous Foto: Albert Alemany


El Parlament ha tancat files amb el model d'escola pública catalana, ara amenaçada per la proposta del govern espanyol de fer guanyar terreny al castellà com a llengua vehicular. Però la cambra catalana també ha rebutjat, a proposta dels "comuns", seguir subvencionant les escoles que segreguen per sexe, la majoria d'elles de l'Opus Dei. Junts per Catalunya, integrada pel PDECat, també ha votat a favor d'aquesta proposta abans polèmica entre les seves files. No ho ha fet, però, el diputat i exdirigent d'Unió, Ramon Espadaler, ara integrat en el grup del PSC a l'hemicicle, que finalment s'ha abstingut.

"El Parlament estableix que no es poden destinar diners públics a aquells models educatius que segreguen per sexe", estableix l'article segon de la proposta de resolució presentada per Catalunya en Comú-Podem. Aquesta proposta ha rebut el suport dels 91 diputats que sumen Junts per Catalunya, ERC, PSC, Catalunya en Comú-Podem i la CUP, mentre que ha rebut el vot en contra dels 39 representants de Ciutadans i PP, que defensen que el castellà ha de guanyar terreny a l'escola pública. De fet, aprofitant l'aplicació de l'article 155 que manté suspès l'autogovern de Catalunya, el govern de Mariano Rajoy ha plantejat aprofitar l'obertura de les preinscripcions escolars, que generalment es fan a finals de març, per impulsar el seu objectiu.

Espadaler s'ha abstingut. Ho ha fet, ha argumentat, perquè considera que les famílies "han de tenir dret a escollir l'escolarització dels seus fills". Si Espadaler no ha votat directament en contra és perquè en el mateix apartat es recollia la defensa de l'actual model d'escola pública i el seu model lingüístic, que el dirigent ha deixat clar que sí que hi dona suport.

Un dels acords per formar Govern

De fet, fonts parlamentàries expliquen que Junts per Catalunya havia demanat inicialment que se separés en dos aquest punt, una petició que els "comuns" van declinar per forçar tots els grups a mullar-se sobre aquesta qüestió. Malgrat la petició de la llista encapçalada per Carles Puigdemont, deixar de subvencionar les escoles que segreguen per sexe és un dels acords que s'han posat sobre la taula de negociació de JxCat, ERC i la CUP per garantir la investidura.

Els partits que donen suport al model pedagògic d'immersió lingüística a l'escola han impulsat en els darrers dies iniciatives per visualitzar l'ampli consens que suscita que el català sigui la llengua vehicular d'escolarització, fet que consideren una garantia de "cohesió social" i d'"igualtat d'oportunitats" per a tots els alumnes. Aquest dimecres, la comunitat educativa es va manifestar a les places dels ajuntaments per reivindicar el model d'escola pública catalana.