Les tres preguntes de la multiconsulta de Colau aconsegueixen l'aval ciutadà

Les iniciatives que promouen la consulta sobre l'aigua, la gentrificació i la memòria històrica superen el mínim de 15.000 signatures necessàries, però l'Ajuntament encara les ha de validar

Redacció
01 de març del 2018
Actualitzat a les 14:15h

Gala Pin rep les firmes perquè es facin tres preguntes a la multiconsulta Foto: Europa Press


Les tres iniciatives ciutadanes que volen incloure una pregunta perquè l'Ajuntament la faci als barcelonins durant la multiconsulta que el govern d'Ada Colau preveu celebrar abans que arribi el juliol han lliurat aquest dijous les signatures que han recollit perquè el ple municipal del 23 de març les validi. "És un dia d'alegria per a la democràcia participativa de Barcelona", ha celebrat la regidora de Participació Ciutadana, Gala Pin, la qual ha recordat que, abans del ple, el consistori haurà de validar que cada iniciativa ha aconseguit les 15.000 firmes necessàries per prosperar.

Les signatures recollides per la iniciativa que proposa preguntar sobre la remunicipalització de l'aigua ha gairebé doblat les 15.000 necessàries i ha aconseguit 28.700, sent la iniciativa que ha recollit més de les tres promogudes des de la ciutadania. La que promou una pregunta sobre canviar el nom de la plaça Antonio López pel del jove mort al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca Idrissa Diallo ha aconseguit 17.840, i la que demana que l'Ajuntament compri l'edifici en el qual se situa el Gimnàs Social Sant Pau per crear habitatge públic al Raval ha aconseguit 17.093.

La regidora de Participació, Gala Pin, que ha recollit les signatures, ha destacat en declaracions als mitjans que, després de verificar la validesa de les signatures, el ple municipal de març votarà aquestes preguntes, que després s'inclouran a la "multiconsulta", la celebració de la qual està amenaçada per diversos recursos judicials, si bé el govern defensa que tira endavant. Encara no té data i no se sabrà abans del ple de març, en el qual el govern municipal i l'oposició també podran proposar preguntes.

La portaveu d'Aigua és Vida i de la iniciativa per remunicipalitzar l'aigua Míriam Planas ha advocat per una gestió pública per assegurar que respon als interessos de tots i no només d'uns pocs, i ha criticat que, des que van iniciar la campanya, la multiconsulta ha estat recorreguda perquè empreses i sectors volen evitar debats com aquest, segons ella.

Un dels promotors de la pregunta sobre la plaça Antonio López ha recordat que l'estàtua que se situa a la plaça es retirarà aquest diumenge, però que la seva iniciativa va més enllà i demana canviar el nom pel d'Idrissa Diallo, que "va morir en condicions de desatenció" al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE), fet que ha de generar un debat sobre la Llei d'Estrangeria, que provoca massa morts, adverteix.

El portaveu de la iniciativa del Gimnàs Social Sant Pau, Bernat Rubio, ha explicat que la finca podria albergar 50 pisos de protecció social per combatre la gentrificació de la zona, ja que l'edifici se situa entre el Raval i el mercat de Sant Antoni, un "caramelet dolç", ja que pròximament obrirà reformat.
L'AMB acusa Agbar de sobrevalorar actius
Un informe encarregat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha conclòs que el valor dels actius aportats per Agbar per crear el 2013 l'empresa mixta d'Aigües de Barcelona que subministra aigua a la capital catalana i bona part de l'àrea metropolitana va ser de 129,9 milions d'euros, i no dels 476 milions que es van registrar llavors, un 73% menys. El vicepresident de Medi Ambient de l'AMB, Eloi Badia, considera que s'ha "sobrevalorat" els actius i aquest és un "element molt greu".

L'AMB va encarregar aquest informe –elaborat per Barcelona Regional (BR)- després que el 2016 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) anul·lés la concessió a l'empresa públicoprivada en considerar que l'administració no va justificar suficientment la seva decisió de no convocar un concurs públic, cosa que Agbar va recórrer al Tribunal Suprem (TS) i es resoldrà aquest any, segons l'edil. La valoració dels actius seria necessària tant si s'optés per remunicipalitzar la gestió com per licitar-la de nou, defensa Badia.
Arxivat a