L'independentisme avalarà l'1-O i Puigdemont però aparca la DUI

La resolució transaccionada constata la majoria del 21-D dels partits "favorables a una acció republicana de govern i a la constitució de Catalunya en un estat independent en forma de república" .contingutnaciodigital #columnanotigran .noticia h1 { font-size: 43px; line-height: 45px; }

Els diputats d'ERC Sergi Sabrià i Gerard Gómez del Moral i els de JxCat Eduard Pujol i Gemma Geis, en una junta de portaveus.
Els diputats d'ERC Sergi Sabrià i Gerard Gómez del Moral i els de JxCat Eduard Pujol i Gemma Geis, en una junta de portaveus. | ACN
01 de març del 2018
Actualitzat a les 10:19h
La resolució que aprovarà aquest dijous el Parlament, amb el suport de les tres candidatures independentistes, no inclourà finalment un reconeixement explícit de la declaració d'independència del 27 d'octubre, tal com va avançar NacióDigital. Segons el document transaccional pactat per JxCat, ERC i la CUP a qual ha tingut accés aquest mitjà, però, s'hi "constata que les eleccions del 21-D han ratificat la majoria favorable a les forces independentistes, això és, a les formacions polítiques favorables a una acció republicana de govern i a la constitució de Catalunya en un estat independent en forma de república".

En aquest sentit, s'insta el Parlament i les institucions catalanes a activar els mecanismes necessaris per seguir "construint un nou país just, inclusiu i solidari per a tothom, com ara en matèria de restitució d'allò establert en les lleis i decrets socials i mediambientals aprovats en aquesta cambra en la passada legislatura i suspesos pel Tribunal Constitucional espanyol", així com s'exigeix que "cessin les ingerències del govern de l'Estat davant les instàncies jurisdiccionals i el Tribunal Constitucional que pretenen impedir la materialització d'aquesta voluntat democràtica dels representants del poble de Catalunya, així com la que fou legítimament expressada en el referèndum d'autodeterminació de Catalunya de l'1-O".

Pel que fa la repressió de l'Estat i el 155, la resolució defensa que "els membres del Parlament gaudeixen de les prerrogatives d'inviolabilitat i immunitat parlamentàries les quals han de garantir, respectivament, la lliure formació de la voluntat de la cambra i que no se n'alteri la composició que li ha donat voluntat popular", en relació als presos i exiliats polítics i, per això, reclama posar fi al 155 i a l'empresonament d'electes i defensa la legitimitat de la presidència de Carles Puigdemont. En aquest sentit, el text també "denuncia la deriva autoritària i antidemocràtica de l'estat espanyol que es fa evident en actuacions impròpies al si dels poders executiu i judicial", així com "la repressió generalitzada de l'estat espanyol sobre el moviment republicà català, mitjançant la Causa General contra Catalunya".

La CUP prioritza ressaltar els punts en comú

Sobre aquest acord, el diputat de la CUP Vidal Aragonés ha admès que manté "profundes diferències respecte el que estan plantejant JxCat i ERC", però que s'ha reconegut que era "important" fer aquesta transacció on no s'ha "deixat fora cap dels continguts", sinó que s'ha optat per "reafirmar el que tothom coneix, el resultat electoral del 21-D i que hi ha unes forces que estan per a la construcció de la República". "No ens aturaran ni el TC, ni la Fiscalia, ni PSC, PP i Cs en la seva acció repressiva", ha asseverat igualment i ha destacat que s'ha prioritzat ressaltar els punts en comú de l'independentisme, ja que creu que la història ja donarà la rellevància que es mereix a la declaració d'independència.

La darrera versió del text negociada per l'independentisme, susceptible d'esmenes fins al darrer moment, inclou els següents punts:

"El Parlament de Catalunya:
 
1- Reitera que representa el poble de Catalunya i és l'expressió de la seva voluntat.

2. Constata que les eleccions del 21 de desembre han ratificat la majoria favorable a les forces independentistes, això és, a les formacions polítiques favorables a una acció republicana de govern i a la constitució de Catalunya en un estat independent en forma de república.

2bis. Subratlla que els membres del Parlament gaudeixen de les prerrogatives d'inviolabilitat i immunitat parlamentàries les quals han de garantir, respectivament, la lliure formació de la voluntat de la cambra i que no se n'alteri la composició que li ha donat voluntat popular.

3- Manifesta el rebuig més absolut a l'aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola acordada pel ple del Senat i el govern de l'estat espanyol, així com els seus efectes sobre les institucions democràtiques catalanes, que han vulnerat els drets fonamentals dels catalans i catalanes, restringit les facultats de sobirania de les seves institucions legítimes i cessat els seus i les seves representants escollits democràticament i exigeix, per tant, posar fi a la seva aplicació de manera immediata.

4. Denuncia la deriva autoritària i antidemocràtica de l'estat espanyol que es fa evident en actuacions impròpies al si dels poders executiu i judicial, com ara:
- en el fet que el ministre de Justícia manifesti amb total seguretat el futur processal dels investigats i, més concretament dels diputats investigats, i anticipi la dates i els continguts de les resolucions judicials en una vulneració flagrant de la separació de poders;
- en les pressions i ingerències de l'executiu espanyol al Tribunal Constitucional en ple procés de deliberació sobre l'admissió a tràmit d'un recurs interposat pel mateix govern espanyol contra la resolució del president d'aquest Parlament. Aquestes pressions acaben tenint un reflex en els termes finals de la interlocutòria del mateix Tribunal Constitucional en una actuació sense precedents en la jurisprudència constitucional;
- en resolucions judicials que mantenen en situació de presó preventiva quatre ciutadans. Les opcions ideològiques legítimes i democràtiques assenyalades en aquestes resolucions representen avui, com a mínim, 70 diputats i diputades d'aquesta cambra;
- i impedint que diputats i diputades d'aquesta cambra puguin exercir en plenitud tots els seus drets i deures com a electes d'aquest Parlament.
 
4. bis Denuncia la repressió generalitzada de l'estat espanyol sobre el moviment republicà català, mitjançant la Causa General contra Catalunya que els poders de l'Estat han posat en marxa, vulnerant drets civils i polítics de la ciutadania i dels seus legítims representants, amb la conseqüència de la presó, l'exili i tota mena de mesures penals injustes i antidemocràtiques.

5- Denuncia, com a dipositari de la voluntat del poble de Catalunya, la destitució il·legal i il·legítima del President de la Generalitat i el seu govern mitjançant l'aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola, i proclama la seva la voluntat i el compromís de restaurar la institució de la Presidència de la Generalitat de Catalunya.

6. Constata que el Molt Honorable President Carles Puigdemont i Casamajó:
– fou escollit per la majoria absoluta del Parlament de Catalunya el 10 de gener de 2016 i que va superar una qüestió de confiança el 29 de setembre de 2016;
– ha estat avalat, arran del resultat de les eleccions del 21 de desembre de 2017 (que van configurar una majoria independentista en aquesta cambra), per ser el legítim can­didat del Parlament a la presidència de la Generalitat en aquesta legislatura;
– segueix comptant amb la majoria parlamentària suficient, sorgida de les urnes i revalidada el 21 de desembre, per poder-li ratificar la confiança com a President.
 
6bis. exigeix que cessin les ingerències del govern de l'Estat davant les instàncies jurisdiccionals i el Tribunal Constitucional que pretenen impedir la materialització d'aquesta voluntat democràtica dels representants del poble de Catalunya, així com la que fou legítimament expressada en el referèndum d'autodeterminació de Catalunya de l'1 d'octubre.
 
- determina que aquest Parlament i la seva Presidència activin de manera immediata tots els instruments i procediments escaients per tal de garantir sense restriccions els drets civils i polítics de totes i tots els seus electes, restablir  totes les seves institucions, començant per la seva Presidència, i les seves facultats per a legislar i governar en favor dels drets socials, civils i polítics de tots i totes les catalanes, sense exclusions, construint un nou país just, inclusiu i solidari per a tothom, com ara en matèria de restitució d'allò establert en les lleis i decrets socials i mediambientals aprovats en aquesta cambra en la passada legislatura i suspesos pel Tribunal Constitucional espanyol."