​La rehabilitació del Teatre Arnau prioritzarà conservar l'estructura de fusta

Les obres, a partir del projecte d'H Arquitectes, es preveuen iniciar el primer semestre del 2019

Presentació de la proposta guanyadora per rehabilitar el Teatre Arnau
Presentació de la proposta guanyadora per rehabilitar el Teatre Arnau | ACN
Redacció
28 de febrer del 2018
Actualitzat el 01 de març a les 10:25h
"Boca a Boca", de l'equip d'arquitectes H Arquitectes, és la proposta guanyadora del concurs per a redactar el projecte executiu per a la rehabilitació i adequació del teatre Arnau, al districte de Ciutat Vella. Com han explicat els seus responsables, la proposta prioritzarà la preservació del darrer teatre de barraca de la ciutat i obrirà l'equipament per generar sinergies amb l'espai públic. De fet, fan especial èmfasi en conservar l'estructura de fusta –"l'ànima del teatre Arnau"- i reforçar-la.

El projecte executiu haurà d'estar redactat el gener del 2019 i les obres es preveu que arrenquin el primer semestre del 2019. Al nou teatre Arnau, on podrien cabre uns 200 espectadors, es vol que s'hi puguin crear i exhibir obres de diferents disciplines, com podrien ser la música, la dansa, el teatre o el circ, entre d'altres. A més, haurà d'incloure els vessants de creació, d'exhibició, de formació i de banc de recursos tant tangibles com intangibles.

Roger Tudó, d'H Arquitectes, ha ressaltat que el teatre Arnau és el darrer teatre de barraca i això significa que és "una tipologia constructiva inèdita i és la darrera que queda d'una forma de construir d'una manera ràpida i provisional que es va fer al Paral·lel". Tudó ha explicat que són estructures molt senzilles que recorden a estructures industrials, que per dins estaven habilitats per a fer-hi teatre.

"El nostre objectiu és aconseguir conservar l'estructura que defineix al teatre Arnau que és de fusta i s'enderrocarien altres elements que no són tan característics i els elements nous venen a reforçar l'estructura de fusta que es conservarà", ha dit Tudó, qui ha afegit que quedarà aquesta "memòria i ànima del que havia sigut l'Arnau incrustada dins d'un nou edifici".

Així, la proposta guanyadora prioritzarà la preservació de l'Arnau i la seva intervenció es planteja fent èmfasi en el seu llegat d'interès històric. "Boca a Boca" mantindrà la façana, la boca d'escena, la forma de ferradura de la sala, la barana de l'amfiteatre, i tota l'estructura de fusta. Així, es busca preservar, com s'ha apuntat, els elements importants.

L'edifici mantindrà una disposició que inclou una planta soterrani, una altra de semisoterrani, planta baixa i dues plantes pis, que donaran cabuda al programa funcional que va sorgir del procés participatiu que s'ha dut a terme durant aquest mandat i que compta amb un grup impulsor format per representants de les diferents entitats i col·lectius del teixit cultural i veïnal de la ciutat i, en especial, dels barris de Poble Sec, Raval i Sant Antoni.

L'actuació comportarà deixar l'esquelet de l'antic teatre despullat, sanejar la fusta, afegir connectors metàl·lics, reforços de fusta i formigonar aquells espais entre fusta necessaris per garantir l'estabilitat de l'estructura. Així, es reconstruirà la façana original de l'edifici, recuperant la composició i les portes que s'han anat alterant, però utilitzant la mateixa tècnica mixta fusta-formigó de l'interior de l'edifici (teatre i ateneu).
 

Un detall de la proposta vencedora per al projecte del teatre Arnau. Foto: ACN


Tudó ha apuntat que annex al teatre Arnau hi ha el Cafè Ateneu, "que és la peça s'havia demanat que interactués molt amb la ciutat i el que s'ha fet és reproduir un petit Arnau obert al carrer, la façana reprodueix una boca de teatre". El nou ateneu reprodueix un gest similar al de la ferradura del teatre però encaminat cap al carrer, on una gran boca d'escena a la façana converteix la plaça en el propi escenari i viceversa. Aquest funcionament invertit entre teatre i ateneu configura l'estructura formal principal del projecte.

La proposta també planteja, com ha explicat l'Ajuntament, la millora de la relació entre la part posterior del teatre i la façana de l'edifici d'habitatges enderrocant els cossos annexos de l'equipament. D'aquesta manera, s'allibera un passatge que, quan estigui obert, permetrà una entrada secundària per darrere de la caixa escènica i connectarà el carrer Nou de la Rambla amb l'Ateneu del propi Arnau. Quan l'accés estigui restringit, només permetrà la càrrega i descàrrega i un accés directe per a tècnics i actors.

Respecte als usos que acollirà l'edifici, a les plantes soterrani i semisoterrani els espais de serveis, magatzems, tallers, camerinos, moll de descàrrega, instal·lacions, etc.; a la planta baixa, els accessos i vestíbuls principals, la sala del teatre, l'espai polivalent de l'ateneu, etc.; a les plantes superiors -primera i segona- es troben l'amfiteatre, la sala d'assaig, el centre d'interpretació, administració i altres espais tècnics i de magatzem.

Un teatre que "reviurà"

Toni Ramon, membre del grup impulsor, ha destacat que comença una nova etapa al teatre Arnau amb aquesta vida d'un Arnau que estava molt malalt i que "reviurà amb aquest projecte". També ha explicat que hi ha un teatre Arnau itinerant que és que la gent aprofitarà el temps d'aquestes obres per "anar tastant el nou projecte artístic i donarà pautes a l'equip d'arquitectes de per a què ha de servir aquest edifici".

Ramon ha ressaltat que el teatre Arnau és com un arbre amb tres branques que són "la memòria, les arts escèniques i el territori. Una de les coses que va seduir al jurat és que els espais que plantejava la proposta guanyadora es veien molt promiscus i podien ser utilitzats per qualsevol d'aquestes tres branques que estan molt relacionades".

Per la seva part, la regidora de Participació i Districtes i del districte de Ciutat Vella, Gala Pin, ha dit que amb aquesta proposta del teatre Arnau "es manté el patrimoni de la ciutat i la memòria del Paral·lel".
Arxivat a