Un any de reedicions, conferències i teatre per reivindicar Maria Aurèlia Capmany

La commemoració dels 100 anys del naixement de l'autora abordarà la seva destacada faceta intel·lectual i d'activista cultural

28 de febrer del 2018
Actualitzat a les 17:18h

Foto d'arxiu de M.A. Capmany a Mallorca, amb la gata Melisenda, l'any 1977 Foto: Pilar Aymerich / Meteora


L'Any Maria Aurèlia Capmany ja és en marxa, després de l'estrena oficial d'aquest dimecres al Departament de Cultura. La commemoració se celebrarà aquest 2018 per recordar els cent anys del naixement d'una escriptora que va ser pal de paller de tota una època i que va practicar amb èxit els registres literaris de la novel·la, el teatre, l'assaig o la traducció, sense oblidar la seva faceta com a activista cultural, antifranquista i feminista.

Una figura popular i irrepetible, estranyament bandejada des que va morir, l'any 1991. Potser per això, els actes d'homenatge arriben amb la intenció de recuperar una gran dimensió literària, però també per reivindicar la seva faceta d'intel·lectual i activista, on va destacar per ser una pionera en sectors com ara el del feminisme. Tal com s'ha anunciat, la celebració girarà al voltant d'aquests eixos: el seu paper com a docent, la seva narrativa i obra assagística, l'articulisme i la dramatúrgia.

Al llarg d'aquest 2018 s'han preparat conferències divulgatives, exposicions i actes acadèmics i pedagògics, també diversos espectacles teatrals, una de les peces fonamentals i més singulars de tots els actes: el novembre es podrà veure al TNC Parlàvem d'un somni, la gira Carme Sansa diu i canta Maria Aurèlia Capmany farà parada a l'abril al Cinema Girona i Cartes Impertinents es podrà veure al Teatre Lliure de Gràcia a finals de juny.

Una memòria de publicacions

Com no podia ser d'altra manera, i tal com ha passat amb les commemoracions d'autors com Manuel de Pedrolo, l'Any Maria Aurèlia Capmany arrenca amb diverses publicacions recents sobre l'escriptora, com ara Feliçment, jo sóc una dona publicada per Barcanova el juny de 2017 i per Edicions 62 el darrer setembre i Cartes impertinents, editada per Cossetània edicions i Males Herbes aquest mateix febrer.

En els propers dies hi ha previstes noves publicacions de diverses obres de Capmany. Barcanova publicarà aquest mes de març El malefici de la reina d'Hongria i Cossetània edicions editarà el maig Lo color més blau. També hi ha prevista la publicació de títols com Necessitem morir i Gat negre, mala bèstia i salvatge en una data encara per definir. Per la seva banda, el diari La Vanguardia oferirà la primera setmana de juny el gran clàssic narratiu Un lloc entre els morts.
 

Un moment de la roda de premsa de presentació de l'Any Maria Aurèlia Capmany a la seu del Departament de Cultura Foto: ACN