El PDECat posa en marxa les primàries de Barcelona i tindrà candidat al maig

La federació barcelonina del partit engega la maquinària a l'espera de definir la fórmula i la marca amb la qual es presentarà a les eleccions del 2019

Marta Pascal i Neus Munté, en un consell nacional del PDECat
Marta Pascal i Neus Munté, en un consell nacional del PDECat | Julio Díaz / PDECat
28 de febrer del 2018
Actualitzat a les 19:32h
Les circumstàncies del procés català han fet que, sovint, el PDECat hagi hagut d'ajornar la presa de decisions rellevants en clau interna. Els plans de la direcció, per exemple, passaven per encetar a l'octubre passat les primàries per escollir candidat a Barcelona, però el referèndum i la gestió posterior van frustrar els plans. Segons fonts consultades per NacióDigital, la formació tindrà escollit el cap de cartell al maig. Els plans es faran públics, si no hi ha imprevistos d'última hora, aquest divendres. Hi haurà un mes de campanya a partir de l'abril que desembocarà en la votació definitiva.

El reglament de la tria interna fa mesos que es va aprovar, i una de les especificitats que inclou és que s'hi poden presentar independents. Una de les dirigents més ben posicionades per liderar la llista és Neus Munté, presidenta del PDECat, tot i que al llarg dels últims mesos han aparegut noms com el de Ferran Mascarell, exdelegat del Govern a Madrid, que va arribar a contactar amb empreses de comunicació per preparar la campanya. Xavier Trias, exalcalde i veu respectada dins del partit, va assenyalar en una entrevista en aquest diari que la seva aposta seria Joaquim Forn.

El conseller d'Interior, pres a Estremera, ho tindria complicat des del punt de vista judicial. Tota la cúpula del procés dona per fet que els empresonats acabaran com a mínim inhabilitats, de manera que Forn tindria poc marge per ser cap de cartell. Una altra de les que havia mostrat interès per liderar la llista és Joana Ortega, exvicepresidenta del Govern i exdirigent d'Unió, que està inhabilitada pel 9-N. Santi Vila, que havia ambicionat aquesta responsabilitat, s'ha allunyat de la política -ara està al sector privat- i té obert un procés disciplinari intern al PDECat.

Pendents de la fórmula

Aquest procés de primàries arrencarà sense tenir encara definida la fórmula amb la qual el PDECat es presentarà a les eleccions municipals. Artur Mas, abans d'acomiadar-se de la presidència del partit, tenia la idea de bastir una llista unitària amb ERC per destronar Ada Colau i traslladar la unitat sobiranista -ara pendent de l'acord global per la investidura, la formació de Govern i el full de ruta- a l'Ajuntament de Barcelona. Els dirigents nacionalistes, però, tenen clar que els republicans -amb Alfred Bosch ja escollit com a candidat- no s'hi volen avenir. ERC aspira a l'alcaldia i es refugia en les enquestes -com el baròmetre municipal- per defensar la candidatura de Bosch. El fet d'anar amb llistes separades el 21-D ja indica que l'etapa de Junts pel Sí ha quedat enrere i, de moment, no tornarà.

Sí que existeix la possibilitat que el PDECat acabi bastint una candidatura a l'estil de Junts per Catalunya a les últimes eleccions al Parlament. Una llista, en resum, que podria portar un nom del tipus Junts per Barcelona i que liderés un independent de prestigi i que inclogués dirigents del partit, entre els quals la persona que els afiliats escullin al maig en el procés de primàries. La intenció, en tots els casos, és plantejar un programa de ciutat alternatiu al de Colau i poder tornar a governar, malgrat que les enquestes situen ERC com a competència directa de Barcelona en Comú.
 

Joaquim Forn. Foto: Adrià Costa