Pascal i Cleries comandaran el grup del PDECat al Senat

La coordinadora general de la formació i l'actual portaveu a la cambra alta seran proposats aquest dimecres per Junts per Catalunya

27 de febrer del 2018
Actualitzat el 28 de febrer a les 6:16h

Marta Pascal, durant el consell nacional del PDECat Foto: PDECat


Marta Pascal i Josep Lluís Cleries seran els encarregats de liderar el grup del PDECat al Senat. La coordinadora general del partit i l'actual portaveu a la cambra alta seran nomenats senadors per designació autonòmica pel Parlament a proposta de Junts per Catalunya (JxCat), segons han explicat els responsables del grup durant la reunió mantinguda aquest matí a la cambra catalana. Pascal combinarà la màxima direcció executiva del partit amb la representació del PDECat al Senat.

La dirigent nacionalista, que està investigada al Tribunal Suprem per la seva participació en l'arquitectura del referèndum, va assumir fa un any i mig les regnes de la formació i fa ara el pas a Madrid després de parlar-ho personalment amb Carles Puigdemont. El fet de tenir un escó a la cambra alta li permetrà disposar d'aforament i, de passada, reforçar el paper com a "interlocutora" en el conflicte polític existent entre Catalunya i l'Estat, segons les fonts consultades per NacióDigital.

Al llarg de les últimes setmanes, de fet, Pascal s'ha erigit com a defensora de la posada en marxa d'un Govern "estable" i que operi "dins la legalitat vigent". En una entrevista a La Vanguardia, la coordinadora general del PDECat assenyalava que la solució a la situació actual calia buscar-la en els marges de la Constitució i de l'Estatut. Durant el mes d'octubre, la dirigent nacionalista va apostar per la celebració de noves eleccions en lloc de proclamar simbòlicament la independència, com finalment va fer Puigdemont.

Una de les opcions que l'entorn de Pascal li havia posat sobre la taula durant les últimes setmanes era la d'entrar al nou Govern, però s'ha decidit per anar al Senat. El futur executiu, que JxCat i ERC encara estan discutint però que tenen encarrilat, tindrà la complicada missió de seguir endavant amb el procés català però sense posar-se terminis i descartant la via unilateral de l'anterior legislatura.

Cleries és senador des de principis del 2013, quan el Parlament el va designar després que no repetís com a conseller de Benestar en el segon executiu format per Artur Mas. Forma part de l'ala més socialdemòcrata del PDECat i s'ha caracteritzat en els últims anys per la intenció de fer intervencions dures al Senat contra Mariano Rajoy i els seus ministres. La tasca de coordinació dels diputats i senadors a Madrid depèn de Jordi Xuclà, un dels dirigents més propers a Pascal dins del partit.
 

Josep Lluís Cleries, portaveu del PDECat al Senat Foto: ACN