​Les escoles de Barcelona reservaran 1.000 places per als alumnes més desfavorits

El Consorci d'Educació ofereix 14.001 places de P3 el curs vinent per a una estimació de 12.800 sol·licituds

Redacció
27 de febrer del 2018
Actualitzat a les 16:49h

Alumnes d'una escola de Barcelona, en una imatge d'arxiu Foto: ACN


Les escoles públiques i concertades de Barcelona reservaran 1.000 places per al curs vinent per als alumnes que tinguin necessitats específiques derivades de les situacions socials desfavorides. És una nova mesura que incorpora el Consorci d'Educació de Barcelona per lluitar contar la segregació escolar i busca que els grups escolars ''siguin representatius'' de la composició social del territori.

Així ho ha explicat la vicepresidenta del Consorci, Laia Ortiz, que no ha fixat places concretes a cada escola, sinó que aquest número dependrà de les necessitats de cada zona escolar. Per al curs vinent, Barcelona preveu 12.800 sol·licituds d'escolarització a P3, pels quals ha previst 14.001 places a públiques i concertades, i 5.200 preinscripcions a 1r d'ESO per les quals 5.568 places a instituts.

Per evitar que determinats centres concentrin els alumnes amb més dificultats, d'aprenentatge, però també socioeconòmiques, les escoles públiques i concertades de Barcelona reservaran a partir del curs vinent, i per tant, en el procés de preinscripció que s'ha de dur a terme al mes d'abril, determinades places per a aquest col·lectiu.

Ortiz ha explicat aquesta mesura per frenar la segregació escolar i aconseguir que la composició dels grups siguin una representació del territori on estan ubicats. Per aquest motiu, en cada àrea educativa, coneixent les necessitats establertes i definides amb un treball conjunt amb els serveis socials, les places reservades seran diferents.

Per al curs vinent, es preveuen 1.004 places destinades a aquests alumnes, amb necessitats educatives específiques derivades de situacions socials desfavorides, que se sumen a les 194 places que ja es preveien per a alumnes amb necessitats educatives especials (NEE) acreditades pels EAPs. Són places que, en un primer moment es reservaran a P3 i que de mica en mica aniran guanyant terreny en tots els nivells educatius.

La mesura es pot implantar gràcies a la col·laboració dels serveis socials que permetrà també, una redistribució equitativa a tots els centres de l'àrea d'influència i incidir així en l'impacte que té al desenvolupament dels infants que està molt condicionat a l'entorn socioeconòmic de la família.

Aquesta és la principal novetat del procés de preinscripció escolar a la ciutat de Barcelona. El Consorci preveu que a P3 hi hagi una demanda de 12.800 places i 5.200 a 1r d'ESO, una demanda que creix lleugerament respecte de l'any passat a Infantil, però que és més accentuada a Secundària. Hi haurà doncs 655 places i 24 grups més, 7 addicionals a instituts, els anomenats 'bolets'. Per al curs vinent, es creen dos centres més al districte de Sant Martí, un districte amb molta demanda, l'Institut 22@ i l'Escola Auditori.

Nou sistema d'adscripcions entre Primària i Secundària

Laia Ortiz també ha explicat que s'està treballant per a fer un nou sistema d'adscripcions entre les escoles de Primària i els Instituts per poder garantir una continuïtat pedagògica adient en funció del projecte educatiu de cada centre. Per aquest curs només s'han modificat les adscripcions de 12 instituts i 17 escoles que no eren utilitzades per les famílies, perquè és un treball que s'ha d'anar fent paulatinament. Ortiz ha dit que és un ''procés en transició'' que s'anirà aplicant progressivament amb l'objectiu d'aprofitar millor ''les dinàmiques pedagògiques i la cooperació entre equips''.

Defensa del model d'escola catalana

Ortiz també ha defensat el model d'escola catalana i la immersió lingüística davant la possibilitat que el ministeri pugui interposar una casella per demanar l'escolarització en castellà. Ha recordat però, que la LEC i l'Estatut blinden el model d'escola catalana i també la immersió i ha defensat que seria un ''greu error'' implantar aquest sistema perquè, a més a més de l'impacte pedagògic i d'aprenentatge que podria suposar per a la llengua del país, implicaria una segregació per llengua.

Sense canvis en les puntuacions

Els barems per a la preinscripció escolar que fixa el departament són enguany, els mateixos que l'any passat, després que hagi quedat pendent el decret que havia de modificar els punts per a celíacs o alumnes amb intoleràncies alimentàries. En aquest sentit, dels del Consorci s'ha parat especial atenció aquest curs amb possibles fraus. No s'ha expedientat, de moment, cap professional per falsificar certificats però sí que se n'han descartat alguns de poc concrets que no s'ajustaven al decret vigent.

Per facilitar el procés a les famílies, el Consorci ha engegat una campanya de comunicació intensa amb un vídeo tutorial i una guia en diferents idiomes, i a més, ha obert dues noves oficines d'escolarització a Nou Barris i Sant Andreu, que funcionaran de febrer a setembre, a més d'ampliar la de Ciutat Vella, per tal d'atendre tot tipus de consultes de famílies. Amb aquestes, la ciutat ja té 4 oficines.
Arxivat a