El PSC, sobre la investidura: «Sembla més important el director de TV3 que qui és president»

Els socialistes asseguren que seria un "error polític" situar Jordi Sànchez com a candidat a la presidència de la Generalitat | Catalunya en Comú es posarà en contacte amb la resta de partits per registrar conjuntament una proposta de renovació dels mitjans públics davant del "repartiment de cromos" de JxCat i ERC

La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados
La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados | ACN
27 de febrer del 2018
Actualitzat a la 13:56h
Eva Granados, portaveu parlamentària del PSC, ha indicat aquest dimarts que sembla "més important" qui dirigeix TV3 que no pas qui és el president de la Generalitat, segons es desprèn -en la seva visió- de les negociacions entre Junts per Catalunya i ERC per desbloquejar la legislatura. Granados també ha estat molt crítica amb la possibilitat que Jordi Sànchez sigui proposat com a candidat a la Generalitat.

"Seria un error polític", ha apuntat la dirigent socialista, que ha menystingut la proposta de resolució de Junts per Catalunya a través de la qual es vol reconèixer la figura de Carles Puigdemont. "És un premi de consolació ben petit i ben pobre", ha recalcat Granados, que ha apuntat que es tracta d'una "mera declaració".

Els "comuns", a favor de despolititzar els mitjans públics

Catalunya en Comú Podem assegura que Jordi Sànchez podria desplaçar-se al Parlament per sotmetre's a la investidura, però insisteixen que no seria la millor manera per "desbloquejar" el país. "No deixar-lo presentar [a la cambra] seria trencar un precedent. És possible. Altra cosa és si en termes polítics ens ajuda a sortir del desbloqueig", ha apuntat Elisenda Alamany, portaveu de la formació.
 

Elisenda Alamany i Jéssica Albiach, de Catalunya en Comú Podem, en roda de premsa Foto: Catalunya en Comú Podem


Alamany ha comparegut acompanyada de la diputada Jéssica Albiach, que ha anunciat la voluntat de registrat conjuntament amb tots els partits una proposta per renovar els òrgans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) davant del "repartiment de cromos" que, segons elles, estan duent a terme Junts per Catalunya i ERC durant la negociació per formar Govern i desbloquejar la legislatura.

"Es tracta de restar poder als partits i afavorir la pluralitat", ha recalcat Albiach, que ha indicat que hauria d'existir l'opció de candidatures individuals per tal de presentar-se als òrgans de govern dels mitjans públics catalans.

L'avís del PP

L'independentisme només farà "pessigolles" a l'Estat si presenta un candidat encausat a la investidura, com seria el cas de Jordi Sànchez o de Jordi Turull, les alternatives a Carles Puigdemont que té damunt la taula Junts per Catalunya. Aquest és l'avís que ha llançat aquest dimarts el portaveu del grup parlamentari del PP, Alejandro Fernández, en roda de premsa a la cambra catalana.
 

Alejandro Fernández és el portaveu del PP al Parlament Foto: ACN


Fernández ha reclamat al president del Parlament, Roger Torrent, que obri una ronda de contactes amb tots els partits per tal de formar un "Govern legal" en el període de temps menys breu possible. "Ha de presentar un candidat sense causes pendents amb la justícia", ha recalcat el dirigent del PP, que no ha volgut parlar d'un escenari de noves eleccions convocades pel govern espanyol. "Ens hem de centrar en què hi hagi un executiu el més aviat possible", ha insistit Fernández.

Reconsideració tombada

La mesa del Parlament s'ha reunit aquest dimarts per acabar de definir el funcionament i el contingut del ple que hi ha programat per dijous, el primer de la legislatura i que ha de servir per legitimar el paper de Carles Puigdemont abans que faci un pas al costat i es produeixi una investidura efectiva. Un dels punts calents de la reunió de l'òrgan rector de la cambra ha estat la reconsideració que ha demanat Ciutadans respecte la proposta de resolució de Junts per Catalunya (JxCat), destinada a reconèixer  Puigdemont i a rebutjar l'aplicació de l'article 155 i la repressió a Catalunya des de l'1-O.
 

Reunió de la mesa del Parlament d'aquest dimarts Foto: ACN


La junta de portaveus, que s'ha reunit després de la primera trobada de la mesa, ha valorat la situació. Durant les trobades a porta tancada hi ha hagut crítiques de Ciutadans a la intervenció del president del Parlament, Roger Torrent, davant la judicatura catalana a l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB), i per la plantada a la recepció al rei Felip VI amb motiu del Mobile World Congress (MWC).

En canvi, durant la trobada no s'ha analitzat l'informe dels lletrats sobre la modificació de la llei de Presidència que demanava JxCat i que pretén canviar la norma per permetre la investidura a distància de Puigdemont. Els lletrats, segons fonts parlamentàries, encara no tenen enllestit el document, de manera que no s'ha pogut tractar. La proposta de modificació va ser registrada en solitari pel grup del president a l'exili el 9 de febrer i, davant la possibilitat que Puigdemont s'acabi retirant de la investidura efectiva, és possible que no s'acabi duent a terme.

El paper d'ERC

Malgrat que la presentació i registre va ser "unilateral" i que va causar malestar en plena negociació, ERC votarà a favor de la proposta de resolució de Junts per Catalunya (JxCat) per tal de restituir de manera simbòlica Carles Puigdemont. Així ho ha assegurat el portaveu del grup parlamentari dels republicans, Sergi Sabrià, que també ha indicat que no presentaran esmenes al text, que també rebutja el 155. 
 

Sergi Sabrià, portaveu d'ERC, en roda de premsa Foto: ERC


Sabrià, malgrat tot, ha apuntat que no pensen donar detalls sobre els serrells finals de l'acord global al qual aspiren a arribar les dues formacions a finals d'aquesta setmana o, com a molt, a principis de la vinent. No ha volgut entrar a valorar, per cert, la idoneïtat que JxCat presenti Jordi Sànchez, número dos de Puigdemont a les eleccions del 21 de desembre, de cara a una investidura efectiva en les properes setmanes.

Negociacions en marxa

La trobada de la mesa coincideix amb la recta final de les negociacions entre JxCat, ERC i la CUP per desencallar la legislatura. Les dues primeres formacions estan immerses en la recta final per la investidura, el disseny del pla de Govern i la formació de l'executiu, que ja està avançada. Existeixen encara discrepàncies sobre el procés constituent i el repartiment d'algunes àrees governamentals, però les parts confien que dijous -coincidint amb el ple- ja es podrà donar per feta l'entesa global.

En paral·lel, el sobiranisme ja treballa en un acte a Brussel·les que serveixi per reconèixer la legitimitat de Puigdemont. Dirigents consultats per NacióDigital recalquen que podria ser aquest mateix diumenge, malgrat que el calendari no està tancat.