Mobile World Congress 2018

El secret més ben guardat del Mobile: l'estudi d'impacte econòmic del congrés

La patronal del mòbil, la GSMA, amaga un any més com calcula que la celebració del MWC genera 471 milions d'euros i 13.000 llocs de treball | Colau està a punt d'encarregar la seva anàlisi sobre els beneficis, però també les afectacions i el cost per a les arques municipals

per Jordi Bes Lozano, 27 de febrer de 2018 a les 17:56 |
Uns congressistes caminen davant l'entrada del Mobile i l'hotel Porta Fira | José M. Gutiérrez
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de febrer de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una pluja de milions regarà Barcelona aquesta setmana per la celebració del Mobile World Congress (MWC), segons calculen des de diversos sectors de la ciutat i reprodueixen de forma acrítica molts mitjans de comunicació i polítics. Als bars i restaurants hi cauran fins a 30 milions d'euros. Sumats als locals d'oci nocturn en seran 121. Les pernoctacions reservades a través d'Airbnb en deixaran 40 més. I, en el seu conjunt, el Mobile tindrà un impacte econòmic de 471 milions i suposarà la creació de 13.000 llocs de treball.

L'efecte global és l'estimació que ha informat enguany la GSMA, la patronal mundial del mòbil i organitzadora del congrés, però un any més s'ha negat a mostrar l'estudi i a explicar quin és el mètode per calcular les xifres.


La GSMA difon cada any quin és el benefici global que calcula que té el Mobile per a Barcelona i Catalunya, i fins i tot disposa d'una xifra que és resultat de sumar totes les edicions. Des del 2006, la primera que es va fer a la ciutat, l'impacte hauran estat 4.400 milions i més de 115.000 llocs de treball parcials, segons l'organització. No obstant això, en cap cas desglossa per sectors ni concreta quina metodologia empra per arribar a aquesta conclusió o si és la mateixa des del primer dia. Consultada enguany de nou per NacióDigital, la patronal del mòbil es limita a oferir exactament la mateixa resposta que l'any passat.

L'associació ha tornat a informar que treballa amb una consultoria externa per calcular l'impacte econòmic, però tampoc n'ha revelat el nom ni el mètode ni si aquest és el mateix que s'usa per altres certàmens. Els resultats s'obtenen de la despesa directa i indirecta a la ciutat i Catalunya, i s'estimen "a través d'una metodologia que utilitza inputs quantitatius i qualitatius d'una varietat de fonts", les quals inclouen l'organitzador, els expositors, els assistents, els proveïdors i el govern local, sense estar limitades només a l'esdeveniment, ha reiterat. Per la seva banda, l'Ajuntament de Barcelona disposarà en uns mesos del seu propi estudi sobre l'impacte econòmic i llocs de treball vinculats al Mobile.

 

Dues treballadores informen una assistent del congrés. Foto: José M. Gutiérrez


L'encàrrec és conseqüència d'una petició que es va aprovar el març passat en la comissió municipal d'Hisenda i Economia a instàncies de la CUP, que va reclamar una anàlisi detallada. El llavors segon tinent d'alcalde i responsable d'Empresa, Jaume Collboni, va reivindicar que, més enllà dels treballs temporals, des que Barcelona acull el Mobile s'han generat a la ciutat 11.000 llocs de treball estables i de qualitat vinculats a la tecnologia mòbil, segons dades de la Seguretat Social. El MWC genera beneficis, però encara no existeix una quantificació global que sigui transparent ni que toqui tots els efectes.


L'estudi municipal ha de fer-se amb una metodologia

El govern d'Ada Colau està a punt d'adjudicar el seu estudi sobre el Mobile, que ha tret a concurs per 90.750 euros. Als plecs de condicions es detalla com fer el càlcul sobre els efectes del congrés. A partir de la despesa dels assistents, de l'organització de la cita i dels patrocinadors, s'aplicarà la metodologia estàndard de l'anàlisi econòmica –les Taules Input-Output- per obtenir l'impacte macroeconòmic (directe, indirecte induït). També s'utilitzaran dades dels sectors implicats i es faran entrevistes en profunditat pel que fa a la recerca sobre els llocs de treball. Una de les crítiques més recurrents és que molts són precaris: hi ha feines només per als dies del congrés amb sous de menys de 6 euros l'hora.

Una de les crítiques recurrents al MWC és que genera feines precàries: s'arriben a pagar a menys de 6 euros l'hora

A més d'estudiar els beneficis econòmics i els llocs de treball, es revisaran aspectes que probablement no s'han mirat mai. El consistori vol saber l'impacte sobre el pressupost municipal, o sigui quines despeses representa l'ús de les infraestructures, la neteja i la seguretat, i quin és l'impacte fiscal. També s'analitzarà l'ambiental i sobre el funcionament de la ciutat, com la contaminació atmosfèrica i acústica, l'afectació sobre la mobilitat i l'ocupació de l'espai públic. També vol esbrinar l'impacte mediàtic, en coordinació amb una recerca que ja realitza la Direcció municipal de Promoció de Ciutat, i sobre la marca Barcelona.
 

Un treballador escombra a la Fira on se celebra el Mobile. Foto: José M. Gutiérrez


A més, preveu calcular el llegat de la Mobile World Capital per obtenir quin és el benefici de ser la capital mundial del mòbil: i la dimensió social del projecte, o sigui els programes de fundació Mobile per reduir l'escletxa digital i innovar en reptes socials i capacitació, i el rendiment que en treu la ciutat de l'ecosistema empresarial d'economia digital. Aquest punt interessa especialment al govern de Colau, el qual sosté que la conveniència de preservar el MWC a Barcelona s'explica per qüestions que van molt més enllà dels beneficis que genera per a sectors com els hotels i la restauració.

Colau defensa retenir el congrés perquè fomenta les relacions entre els sectors més innovadors tot l'any

Al govern subratllen que el congrés és important per a la capital catalana per a tota la capacitat que té de teixir relacions tot l'any entre els sectors més innovadors a la ciutat i d'aquests amb els d'altres indrets. És per això que l'estudi també vol analitzar-les, i quin és el rendiment que la ciutat n'obté en camps com la creació d'ocupació i l'evolució a partir de la celebració del Mobile. L'anàlisi municipal busca arribar a un nivell de profunditat inexistent per ara fins i tot pel que fa als aspectes sobre els quals ja se'n disposa alguna dada, com els llocs de treball: desglossar-los per sectors, sexe, contractació per empreses i ens públics/privats, els salaris i la duració del contracte.

 
Un garbuix de dades sobre l'impacte del Mobile
Des de diferents sectors de la ciutat s'han ofert xifres i estimacions sobre els beneficis del Mobile d'aquest any:

- L'impacte global és de 471 milions d'euros i 13.000 llocs de treball parcials, segons la GSMA. Des del 2006, la primera edició del congrés a la ciutat, hauran estat 4.400 milions i més de 115.000 places de feina.

- L'empresa de treball temporal Adecco eleva la creació d'ocupació fins als 15.000 llocs, un 13,6% més que el 2017.

- Airbnb indica que 45.000 persones utilitzen la plataforma per llogar un pis turístic durant el congrés, un 12,5% més, i generen un impacte econòmic de gairebé 40 milions, un 43% superior que l'any passat.

- El Gremi de Restauració de Barcelona calcula la despesa dels congressistes en bars i restaurants durant les quatre nits del MWC en 20 milions, i ho eleva a 30 milions si se sumen els àpats de dies previs i posteriors.

- La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) preveu que els locals dedicats a la restauració i l'oci nocturn facturin 121 milions, un 4,5% més, i la creació de 5.000 llocs de feina en el sector.
 

Assistents al Mobile World Congress Foto: José M. Gutiérrez

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació