MWC 2018

La bretxa de gènere també castiga la dona al Mobile

El congrés mundial del mòbil no aconsegueix superar el 25% de dones, i les entitats socials denuncien que es tracta d'una xifra baixa i amb unes desigualtats evidents en línia amb el sector

| 04/03/2018 a les 12:20h
Especial: 8 de març: vaga feminista
Arxivat a: Tecnologia, MWC, Mobile World Congress, Mobile World Congress 2018, tecnologia, dones, dona, MWC 2018, Mobile, 8 de març
Les dones no arriben al 25% de les assistents al MWC. | Jose M. Gutiérrez
La diferència que hi ha entre el nombre d'homes i dones en el món de la ciència i de la tecnologia -i que també trobarà eco a la vaga feminista de dijous- s'ha fet notori a crits aquests dies a Barcelona. Malgrat que és una tendència que molt a poc a poc es va revertint -així els agrada recordar-ho des de l'organització del Mobile World Congress (MWC), la cita més important del mòbil-, aquesta encara queda lluny de ser equitativa.

I és que només una quarta part dels assistents d'aquest congrés són dones. Aquesta és la xifra de congressistes que participen al MWC provinents d'empreses tecnològiques. L'altra cara de la moneda, més polèmica i criticada, és la seva presència, també al congrés, però entre estands, mostradors i lluint vestits d'oriental o sevillana.


Aquest any, i agafant l'estela de l'any passat, el congrés s'ha tornat a plantejar el repte d'incrementar l'assistència de les dones. Segons va anunciar el seu vicepresident, Michael O'Hara, l'objectiu era que aquestes fossin més del 25% del total d'assistents, però finalment no s'hi ha arribat. Un percentatge que era modest per part de l'organització, ja que només se situava tres punts percentuals per sobre de les dades de la passada edició. En total, poc més de 20.000 dones.
 

Una de les hostesses del Mobile World Congress. Foto: Jose M. Gutiérrez


Davant d'aquesta situació, però, la quantitat de directives i alts càrrecs continua sent molt baixa, un fet que aquest any ja es va fer evident abans de començar, al sopar de gala que es va fer diumenge al Palau de la Música. A la taula presidencial, només l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, abanderava la quota femenina. 
  També és notòria la baixa quantitat de dones congressistes a les festes privades a l'entorn del Mobile. Tal com es reflecteix en la crònica que NacióDigital va fer, després d'assistir en un d'aquests esdeveniments, costa trobar-ne, i moltes amb qui es pot parlar són "de companyia". Al Mobile es produeix un fet poc habitual: "La fila de dones per anar al lavabo és més curta que la dels homes".

La dona en el món tecnològic

El nombre de dones del Mobile, però, pot haver tocat, també, el sostre que hi ha actualment al sector. Segons l'anàlisi de la Revista Española de Investigaciones Sociológicas "Las mujeres en el mercado de trabajo de las tecnologías", les dones ocupades no arriben a ser una de cada quatre. Concretament, el percentatge és del 23,8%, un nombre molt similar al del Mobile. Així mateix, i segons ha explicat a NacióDigital la membre de la Societat Catalana de la Tecnologia Núria Salan, la mitjana de la implantació de la dona en aquest sector ronda el 27%, tot i que distribuïdes de forma poc equitativa en les diferents àrees. 

De fet, les dones escassegen sobretot en l'àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). "És on hi ha una presència més dèbil de dones", ha assegurat Salan, que atribueix aquesta bretxa de gènere a l'educació. Segons ella, caldria que la motivació cap al sector de la ciència i de la tecnologia comencés ja des de primària, amb millors enfocaments per part de l'entorn dels nens i nenes, sobretot quan són petits: "Els adolescents ja han triat, i a les nenes moltes vegades se les aparta de l'opció tecnològica als 10 anys". 

El 40% en quatre anys?

Aquesta voluntat de canvi s'analitza també des de les empreses que exhibeixen les seves novetats tecnològiques al Mobile. Durant els últims anys, empreses de renom han demanat estudis sobre com augmentar la presència de la dona en el seu sí. Les solucions màgiques, però, queden lluny de mostrar el camí a seguir. L'ideal, ha explicat Salan, seria que les dones arribessin a ser un 40% de la plantilla, i que això s'aconseguís en un termini de quatre anys. Segons la membre de la Societat Catalana de Tecnologia, però, aquests percentatges només podrien arribar a aconseguir-se si es fixa la vista en els propers deu anys. 
 

Les dones no arriben al 25% de les assistents al MWC. Foto: Jose M. Gutiérrez


La crítica social reivindica la dona 

No es pot dir que la presència de la dona en el context general del Mobile no sigui elevada. La seva situació, però, ha tornat a ser més destacada darrere dels mostradors que entre els congressistes. Un fet que no deixa de suscitar crítiques per part d'algunes entitats i associacions. A més, a això se suma la desigualtat salarial que porta que, en alguns casos, elles puguin arribar a cobrar menys de la meitat que els homes. 

La crítica social en aquest sentit s'ha fet des del Mobile Social Congress, que organitza Setem Catalunya, i que denuncia models de producció i consum injustos, que fomenten les desigualtats. Segons han explicat fonts de Setem a NacióDigital, l'objectiu ha estat obrir un espai de debat sobre la indústria electrònica i els seus impactes, i el paper que hi tenen les dones. Sovint, han precisat, aquestes es troben "silenciades i invisibilitzades". Les organitzacions socials, doncs, també han aprofitat el Mobile com a altaveu d'una crítica que ressonarà amb força durant els propers dies: el 8 de març es planta just una setmana després.

Autocrítica i cerca de solucions

Conscients de la situació, des de l'organització del MWC es promou, des de fa uns anys, el programa Women4tech. Aquest tira endavant iniciatives per ajudar a reduir les desigualtats en l'àmbit tecnològic, amb diferents activitats on les veus femenines i masculines es van alternant de manera paritària, per tractar els diferents aspectes que envolten el congrés. 

A part, també s'ha organitzat la 4a edició de la Women in Mobile, una iniciativa que lluita per la visibilitat de les dones en la indústria de la tecnologia mòbil, i que ha comptat amb ponents de Google, AVA i Blablacar, i expertes de Sage, Lobster, Booking i Mya Systems, entre d'altres, que han debatut i explicat com treballen en algunes de les principals plataformes tecnològiques. Un acte on el 100% de les ponents han estat dones, i que destaca per esdevenir una agenda off del Mobile. 

La cursa per equiparar el nombre de dones i homes en llocs com el MWC és, no obstant, llarga i de resistència. I també ho és el treball constant de dignificació de les feines que rodegen el congrés. El fet que la majoria d'hostesses siguin dones, amb un perfil i característiques determinades, obre la porta a diferents lectures. Una altra anàlisi, en què s'hauria de posar el focus d'atenció en els sous i les condicions laborals.
 

Una de les hostesses del Mobile World Congress. Foto: Jose M. Gutiérrez

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

I si a les dones no els agraden les STEM?
Quin pais!, 04/03/2018 a les 14:28
+18
-0
"Igual capacitat" no es el mateix que "igual interès". De fet, hi ha diferents estudis que mostren com els països més igualitaris tenen molta més asimetria en els sectors STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics) que als països menys igualitaris.

Aixi, a païssos molt igualitaris i on les dones gaudeixen de una robusta protecció social com ara els escandinaus, les dones representen el 20% dels sectors STEM, mentre que a llocs amb poca protecció social i discriminació activa com ara Albania, el EAU o Turquia les dones son el 44% dels STEM.

Una de les explicacions es que, als llocs on les dones poden triar allò que més s'estimen, busquen carreres d'acord amb les seves fortaleses i interessos i això n'aparta moltes de les STEM, mentre que a d'altres llocs on la pressió es més forta, les dones busquen sortides en carreres on tindran més llibertat (per exemple, per la possibilitat d'emigrar com a traballadores qualificades) i les STEM es converteixen en un recrus amb molta demanda.

Mentre em MWC tingui a verue amb la tecnologia, el que cal esperar, mirant la realitat, es que hi hagi poques dones que triin aquestes carreres i per tant hi hagi poques dones en aquest sector i al MWC per extensió.

No per que algú les obligui o els barri elaaps, sino, precisament, per que quan ningú no les obliga i poden dedicar-se a coses que s'estimen més, no trïen les STEM.
S'hauria de prohibir a les dones que estudiessin medicina?
Andreu_p, 04/03/2018 a les 14:43
+17
-0
A veure: Abans, ara, aquí i arreu del món, els estudis de mestre, d'infermer, de metge, d'advocat o jutge està dominat per dones.
Els estudis d'enginyeria i de carreres tecnològiques està dominat per homes.
Perquè?
No li busqueu masclismes perquè passa igual a Suècia que al Marroc. És perquè homes i dones no som al 100% iguals. No son ni millors ni pitjors cap d'aquestes carreres. Però n'hi ha unes que les dones no hi tenen tanta afició/capacitat i altres que els homes no hi tenen tanta afició/capacitat. NO PASSA RES!

Al congrés de mòbils hi ha i hi haurà sempre menys dones que homes, com a tema tecnològic que és. I sempre dels sempres haurem de suportar aquesta absurda protesta? Als congressos de temes d'ensenyament hi ha moltes més dones que homes. Hem de plorar i protestar perquè hi ha menys homes? no. Seria absurd! Als congressos de medicina cada vegada hi ha més dones (els responsables son gent gran i en aquestes edats, en metges, encara hi ha més homes que dones, però en edats joves, el 75% son dones). Haurem de fer quota d'homes per això també. Absurd.
No entenc com es poden fer protestes sobre bases tan absurdes.

Quin nivell de raonament!
Anònim, 04/03/2018 a les 14:55
+16
-0
S'hi posa "que les dones arribessin a ser un 40% de la plantilla".

Com ho farem, això? la opció de tecnologia de FP i Universitat les dones no s'hi apunten. Voluntàriament. Tenen altres preferències. No us n'havíeu adonat que físicament i psíquicament dones i homes (majoritàriament) son diferents?
Quan contractes a algú per la teva empresa tecnològica, poques dones hi volen apuntar-se. No hi tenen tan interès.

Com ho farem per tenir un 40% en plantilla? obligarem a les dones que estudiïn carreres tècniques encara que elles no vulguin?
Prohibirem als homes que estudiïn carreres tècniques?
Obligarem a les empreses que acceptin dones que hagin estudiat de infermera o advocada perquè desenvolupin programari tècnic de mòbil?
Haurem d'acceptar dones que tinguin un nivell molt inferior perquè sinó no arribem al 40%?

Paral·lelament, haurem d'imposar un 40% d'homes a les escoles a fer de mestres? i d'infermers? i de metges? i d'advocats?
Serà més feliç aquest món? Serà més eficient aquesta societat?
Què vol dir "castiga la dona"?
Anònim, 04/03/2018 a les 15:58
+22
-0
Que potser alguna dona ha anat a inscriure's al congrés i li han dit "Ui, no vosté és dona, no pot participar al congrés"?
El llenguatge és important per manipular
Secuira, 04/03/2018 a les 19:30
+9
-1
Al de les 15:58:
T'ho explico: que dir que "les dones no tenen tan interès en el congrés" no les deixen com a víctimes, per això s'ha de dir "castiga a la dona" i amb això la gent que no mira més enllà dels nassos es creu que hi han uns homes pèrfids que castiguen a les dones a no poder participar del congrés.
Igualtat!!!
Txe G, 04/03/2018 a les 21:01
+8
-0
El següent que sigui el Construmat!
Que contin les dones que hi van. Que hi vagin més si o si.
Encara que a la gran majoría no els hi interessi. Encara que no tinguin ni idea. Que hi vagin o que dirigeixin una gran constructora.
L'important és igualar encara que sigui a la força o absurdament.
P.D: I que l'autobús nocturn de BCN em pari a mi, com a home, també quan sóc més a prop de casa.
a les dones no els agrada la tecnologia
Jaume I, 04/03/2018 a les 21:13
+5
-0
a les dones no els agrada la tecnologia. A més sovint les dones que constantment reivindiquen que no hi ha prou dones a enginyeria no són generalment enginyeres. Deixeu a la gent treballar en el que més els vingui de gust. Pesades!
El que faltava
Anònim, 05/03/2018 a les 01:11
+9
-0
Pq no feu un article sobre les poques dones que hi ha a alta mar pescant?
O les poques dones que treballan a la construccio?
No interessa?
Els hi cal un xic de mates
Anònim, 05/03/2018 a les 09:05
+5
-0
Les feministes no entenen de matemàtiques.
Com que les aficions i capacitats sectorials d'homes i dones son diferents, en algunes activitats hi ha sempre més homes i en altres hi ha sempre més dones.
Si tenen la obsessió que en llocs tecnològics hi hagin més dones, les hauran d'arrancar d'altres sectors ja que no hi ha més dones que les que hi ha, i per tant, deixaran altres sectors amb "dèficit" de dones.

No se'ls hi havia ni ocorregut, això!
Les dones de la Cup
Anònim, 05/03/2018 a les 09:49
+2
-0
Donat que la Cup nomès parla en femení,potser caldrà dir-li Cap dona al poder(donde no trenquen tot)

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Elisenda Paluzie, aquest dissabte a la seu de l'ANC | Sara González
Sara González
01/01/1970
La professora d'Economia de la UB s'imposa amb claredat en el procés de tria del secretariat seguida de Joan Canadell i David Minoves | Adrià Alsina queda en sisè lloc, just després de Pep Cruanyes i David Fernández
Carles Puigdemont embarcant cap a Ginebra | Twitter
Rajoy necessita el PNB per desencallar els pressupostos | EP
Roger Pi de Cabanyes | 1 comentari
01/01/1970
El president espanyol confia que els nacionalistes bascos li aplanin el final de legislatura tot i el 155 | Uns comptes aprovats forçarien Rivera a retornar a la casella de la governabilitat i donarien un nou impuls al PP per encarar les eleccions autonòmiques i locals
El Valle de los Caídos | Europa Press
Pep Martí | 8 comentaris
01/01/1970
El president de la Conferència Episcopal, Ricardo Blázquez, es posiciona a favor de les famílies de les víctimes enterrades a Cuelgamuros
Albert Botran a la plaça de Sant Felip Neri de Barcelona amb les ferides del bombardeig de gener del 38 | Adrià Costa Rifà
Ferran Casas | 5 comentaris
01/01/1970
El dirigent de la CUP afirma que el focus ara no cal posar-lo tant sobre la força que és té sinó en "com s'usa" la que es té | Admet que la unilateralitat pot "no agradar en abstracte" però ha fet avançar el republicanisme i per això "no es qüestiona l'1-O" | L'exdiputat creu que per avançar "cal el conflicte obert" i que la negociació només arribarà "després de donar molts maldecaps" a l'Estat
L'exdiputada i dirigent de MES Magda Casamitjana. | Adrià Costa
Roger Tugas | 25 comentaris
01/01/1970
L'exdiputada de MES defensa que no es pot abandonar el president i el conseller, però demana investir un candidat alternatiu a Sànchez sense dependre de la CUP | La membre de la candidatura d'ERC reclama ampliar la base social i avisa que desobeint només es fa "mal als presos, els exiliats i la mateixa gent de Catalunya"