Fredor institucional i cridòria per rebre Felip VI al Mobile

Torrent i Colau eviten les reverències amb el monarca, que escolta com milers de barcelonins protesten per la seva presència | El rei es limita a destacar que el certamen és un "èxit" per la col·laboració institucional, l'alcaldessa fa un elogi de la llibertat d'expressió i el president del Parlament ni aplaudeix el cap de l'estat

Felip VI saludant l'alcaldessa de l'Hospitalet
Felip VI saludant l'alcaldessa de l'Hospitalet | Casa Reial
25 de febrer del 2018
Actualitzat el 26 de febrer a la 13:53h
El rei Felip VI s'està començant a acostumar a no ser precisament ben rebut en les visites oficials a Catalunya. En la seva darrera presència, en motiu de la manifestació de repulsa als atemptats del 17 d'agost a Barcelona, el monarca espanyol ja va ser fortament escridassat i molts representants institucionals van fer notar el seu malestar. Aquest diumenge, en motiu del sopar de gala del Mobile World Congress, al Palau de la Musica, l'ambient ha estat encara més advers. Ni el president del Parlament, Roger Torrent, ni l'alcaldessa, Ada Colau, l'han volgut rebre en un acte, l'anomenat besamanos, que és presentat sempre com una mostra de d'obediència i estima al cap de l'estat.

Sí que hi eren la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, que ha entrat amb ell, el delegat del govern espanyol, Enric Millo, el ministre d'Energia, Álvaro Nadal, el president de la Cambra, Miquel Valls, i l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, entre d'altres autoritats. Només arribar, Felip VI ha saludat el cap dels Mossos, Ferran López -que va rellevar el major Josep Lluís Trapero-, fet que la casa del rei ha volgut destacar. Els discursos han evitat, però, el conflicte de fons.
 Al carrer, milers de persones protestaven, repicant cassoles i amb xiulets, contra la seva visita i per fer evident el malestar d'una majoria de catalans amb la situació política que es viu al país i una repressió que ell va animar sense miraments al seu discurs del 3 d'octubre.

Fredor màxima amb Torrent

Al menjador de gala que s'ha habilitat a la platea del Palau de la Música Felip VI seia al costat de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i just davant de Colau, Torrent i el ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital Álvaro Nadal. Al sopar ofert per l'organització del congrés de mòbils, que obre portes aquest dilluns i fins dijous, Felip VI hi ha entrat de bracet de l'alcaldessa Colau. A la sala ja hi era Torrent, amb qui ni tant sols s'han buscat amb la mirada. Segons que han explicat fonts de presidència de la cambra a NacióDigital en acabar el sopar, durant tot l'àpat no s'han saludat ni han mantingut cap conversa.
 

Ada Colau i Roger Torrent al sopar de gala del MWC, on han compartit taula amb el rei


El discurs de benvinguda l'ha fet l'alcaldessa Colau, que ha evitat entrar en polèmiques després que hagués considerat un acte "de vassallatge impropi del segle XXI" el besamanos. Només una lleu referència a la "llibertat d'expressió" i a Barcelona com a "ciutat de pau" es podien interpretar en clau de conflicte polític. El monarca ha posat l'accent en l'èxit del Mobile presentant-lo com un gran èxit de la col·laboració institucional: "La cooperació institucional amb objectius clars i en benefici de tots és una clau evident d'aquest èxit", ha afirmat en català. Qui ho vulgui, pot entendre que defugir aquesta col·laboració en la línia del que reclama el poder central posa en perill el certamen. La Moncloa ho havia dit hores abans.

En acabar el discurs del rei l'alcaldessa l'ha aplaudit. No així el president del Parlament, que ha mantingut el seu posat seriós, si més no fins que la premsa ha estat convidada a sortir de la sala de concerts del Palau. Felip VI ha abandonat el primer el recinte. Ho ha fet enmig d'una sonora cridòria i mentre des d'un balcó proper sonava l'himne republicà i es proferien crits republicans i independentistes. Cada visita, un Vietnam.
Arxivat a