L'Estat avisa que investir un encausat evidenciaria una «nul·la voluntat de diàleg»

Méndez de Vigo assegura que l'aplicació del 155 no permet canviar el model escolar d'una comunitat

23 de febrer del 2018
Actualitzat el 24 de febrer a les 8:26h

Íñigo Méndez de Vigo. Foto: Europa Press


El govern espanyol ha avisat avui que si el Parlament de Catalunya elegeix algú que està encausat indicarà que la seva voluntat de diàleg és "nul·la". Així s'ha expressat el ministre portaveu Íñigo Méndez de Vigo al ser preguntat, després del consell de ministres, sobre els possibles candidats alternatius a Carles Puigdemont. Ha assegurat que investir algú que pot tenir problemes judicials, "que no estan creats pel govern, sinó que són fruit de decisions de jutges", no és la millor idea. Però ha dit tot seguit: "No li faré l'alineació a l'atre equip, però espero que ho tinguin en compte".

El ministre ha explicitat que el govern aplaudeix les dades del CEO que assenyalen una pèrdua del suport a la independència. Així ho ha dit el ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, qui ha dit que "no  sorprèn" el que mostra l'enquesta. La raó, segons ell, és la situació política que viu Catalunya, que considera "valleinclanesca", subratllant la decisió de l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel de marxar a Suïssa. Ho ha comentat ena quests termes: "La dirigent anticapitalista en el país capitalista per excel·lència".

Méndez de Vigo ha dit que l'enquesta del CIS es va fer abans de la marxa de Gabriel a Ginebra: "Imaginis si es fes ara". El portaveu ha furgat en les contradiccions entre els dirigents sobiranistes, al·ludint a les declaracions de l'expresident Artur Mas definint la declaració d'independència de "simbòlica". El portaveu ha afegit que avui molts catalans se senten "enganyats" pels líders sobiranistes.  

Fissures sobre la llengua

El ministre no ha volgut concretar els passos següents que farà el govern espanyol per a la introducció del castellà com a llengua vehicular a l'escola. Ha recordat que la preinscripció s'ha ajornat fins al mes d'abril i que l'executiu estudiarà el tema amb detall per garantir que es respectin els drets de tothom. Méndez de Vigo ha negat que amb l'aplicació  del 155 no es pot modificar un sistema educatiu transferit a una comunitat autònoma.

El portaveu ha recordat la sentència recent del TC que anul·la la part de la LOMCE que obligava la Generalitat a pagar les classes en castellà. Una resolució que dificulta l'objectiu del PP d'escometre contra la immersió. El líder dels populars catalans, Xavier García Albiol, va admetre aquesta setmana les dificultats que suposa la resolució del TC. Alhora, va anunciar que iniciaria converses amb les forces no sobiranistes per engegar alguna iniciativa en favor de la introducció del castellà. H ha fissures al si del PP sobre la llengua. Fa uns dies, mentre Méndez de Vigo afirmava que l'executiu no pot canviar el model escolar d''una comunitat, la secretària general María Dolores de Cospedal el pressionava dient que s'han d'assegurar els drets del castellà.    

El consell de ministres ha estat presidit aquest divendres per la vicepresidenta Sáenz de Santamaría ja que Mariano rajoy es troba en la cimera de caps d'estat i de govern de la Unió Europea a Brussel·les. Precisament, Méndez de Vigo ha destacat l'elecció del ministre Luis de Guindos com a vicepresident del Banc Central Europeu. Ha aprofitat per referir-se a l'actuació de partits de l'oposició, que han intentat "torpedinar" l'elecció.