Raül Garrigasait, Premi Òmnium a la Millor novel·la en català per «Els estranys»

La primera edició del guardó, dotat amb 20.000 euros per l'autor i 5.000 per l'editorial, ha comptat com a finalistes amb "Els fills de Llacuna Park", de Maria Guasch, i "Robinson", de Vicenç Pagès Jordà

Raül Garrigasait, guanyador del primer Premi Òmnium
Raül Garrigasait, guanyador del primer Premi Òmnium | Esteve Plantada
23 de febrer del 2018
Actualitzat a la 13:20h
La primera guanyadora del Premi Òmnium és la novel·la Els estranys, de Raül Garrigasait. El guardó "neix de la necessitat imperiosa de fer que augmenti el prestigi de la literatura catalana" i s'ha creat a imatge dels grans premis literaris de prestigi que hi ha a d'altres literatures punteres del món, com són el Premi Goncourt de novel·la en francès, el Man Booker en anglès o l'Strega en italià. El premi és el més ben dotat a obra ja publicada, amb 20.000 euros per al guardonat i 5.000 euros per a l'editorial, en concepte de promoció.

Durant la proclamació del veredicte en roda de premsa, Marcel Mauri ha volgut tenir un record per al president de l'entitat, Jordi Cuixart, i ha recordat que va ser ell, amb el seu entusiasme personal, qui va impulsar la creació del premi. Mauri també s'ha referit al "retrocés preocupant" de la llibertat d'expressió que es viu a l'estat espanyol. "La crítica sempre és legítima, mai la censura. I la censura és una forma de repressió", ha reblat Mauri.

El jurat ha destacat que l'obra compta amb un "humor refinat, una estructura sàviament travada, un estil elegant i depurat, i que és una novel·la que crea un univers personal". Per la seva banda, l'autor ha expressat que rebre el guardó implica un doble honor. "Primer, un honor literari, perquè compartir el fet de ser finalista amb dues novel·les excel·lents ja és un privilegi. En segon lloc, un honor cívic. Òmnium treballa per la cultura i els drets civils en un moment d'autoritarisme creixent".

L'obra vencedora, "no exactament una novel·la històrica"

El solsoní Raül Garrigasait ha aconseguit la fita de ser el primer nom del palmarès amb Els estranys, una obra que "no és exactament una novel·la històrica". Com ell mateix explicava, "darrere de la novel·la històrica hi ha la voluntat de reconstruir el passat amb certa vocació d'antiquari". Aquesta novel·la, però, no ho pretén: "ni és didàctica, ni té vocació d'antiquari. Els personatges parlen el solsoní del meu pare, no pas el del segle XIX, perquè fer-ho no tindria cap mena de sentit". Tampoc fa una divisió moral entre bons i dolents. "D'alguna manera, el carlisme era una revolta visceral contra un Estat que s'estava creant".

A través d'una gran varietat de registres, Garrigasait aconsegueix teixir a la novel·la un to harmònic i perfectament mesurat, amb una comicitat que es va combinant amb els aspectes tràgics. L'obra ens situa l'any 1837, en plena guerra carlina, i ens explica com un jove prussià travessa els Pirineus per lluitar a favor de l'Ordre, i com això serà l'excusa perfecta per a què esclatin convencions, estranyaments, xocs culturals, irònics i humans i un ampli ventall de bona literatura.

Vicenç Pagès Jordà i Maria Guasch, els altres candidats
 
El premi ha comptat amb tres candidats de luxe: Els estranys, de Raul Garrigasait, finalment premiat; Els fills de Llacuna Park, de Maria Guasch; i Robinson, de Vicenç Pagès Jordà. El jurat ha tingut en compte la capacitat de crear una obra ben escrita, amb un estil propi, ben travada argumentalment i amb una atmosfera que li doni unitat i caràcter.

El procediment del premi funciona a partir de dues fases. En la primera, un comitè de selecció fa una tria entre totes les novel·les publicades. A partir d'aquesta tria, un jurat independent, format per professionals de prestigi dins l'àmbit acadèmic i la crítica literària, escull la millor novel·la de l’any. En aquesta primera edició, el comitè de selecció està format per Carme Fenoll, bibliotecària; Olga Federico i Mireia Perelló, llibreteres; i Bernat Puigtobella, crític literari.

Primers tres finalistes del Premi Òmnium Foto: Òmnium