Els Mossos detenen 14 persones dels CDR que s'havien encadenat al TSJC

La policia catalana ha desallotjat els activistes, sense que s'hagin produït càrregues o incidents més enllà d'alguns moments puntuals de tensió i cridòria generalitzada

Els Mossos, desallotjant les persones que bloquejaven el TSJC
Els Mossos, desallotjant les persones que bloquejaven el TSJC | Sergi Ambudio
23 de febrer del 2018
Actualitzat a les 16:41h
Els CDR han reprès la resistència pacífica al carrer aquest divendres. Convocatòries de bon matí, una manifestació fantasma a plaça Sant Jaume i una concentració davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya amb una desena d'activistes encadenats a les portes. Aquests han estat els ingredients del retorn a escena dels Comitès de Defensa de la República. Els Mossos d'Esquadra han detingut 14 persones durant el desallotjament dels manifestants, aplegats al passeig de Lluís Companys per denunciar "la repressió de l'Estat". La concentració ha començat cap a les vuit del matí.

Els detinguts han estat traslladats a la comissaria de la travessera de les Corts. Els mateixos CDR han convocat una concentració en aquest punt a les 12 del migdia per demanar el seu alliberament. Els Mossos atribueixen les detencions al procediment habitual en desallotjaments. Ara per ara no descarten més detencions un cop es revisin imatges de les càmeres. La policia ha aconseguit desbloquejar la porta del palau de justícia cap a les nou del matí.

Durant aquest matí fred de divendres s'han viscut diversos moments de tensió entre els Mossos d'Esquadra i els manifestants. Els concentrats han cridat a favor del Major dels Mossos Josep Lluís Trapero, que declarava paral·lelament davant l'Audiència Nacional, han exigit la "llibertat dels presos polítics", han entonat consignes ja tradicionals com "els carrers seran sempre nostres" i "fora, les forces d'ocupació" i han mostrat la seva solidaritat amb la cupaire Anna Gabriel, exiliada a Suïssa des de fa tot just una setmana.

Mobilització sorpresa

La iniciativa ha estat una mobilització sorpresa feta a primera hora del matí. La convocatòria oficial citava els activistes dels CDR i tots aquells ciutadans disposats a manifestar-se a les vuit del matí a la plaça Sant Jaume. Un grup ha sortit mitja hora abans des de la plaça Catalunya, on s'havia convocat un esmorzar previ, i s'ha dirigit a les portes de l'alt tribunal català per bloquejar-lo i denunciar la repressió de l'Estat. Abans, un altre grup ja s'havia encadenat a les portes del TSJC.

Els Mossos han començat a desallotjar els manifestants poc després. Els membres del CDR han ofert resistència pacífica i passiva i no hi ha hagut incidents en el seu desallotjament, més enllà d'algun concentrat que la policia ha hagut de carregar a pes entre tres o quatre. La munió de gent responia amb cridòria quan els agents havien de fer un ús major de la força.
  

Mossos desallotjant alguns dels manifestants Foto: Sergi Ambudio

 

Els mossos, desallotjant les persones que bloquegen el TSJC Foto: Sergi Ambudio


Pel que fa als últims desallotjats, que estaven lligats amb cadenes als turmells, la policia catalana els ha traslladat al lateral de l'edifici, on els ha identificat. Això ha provocat que, des del CDR, s'hagi tornat a fer una convocatòria d'assentada popular. Ara ja al mig del carrer i s'hagi demanat que ningú es mogués. 

Poc abans de les nou del matí els diputats de Junts per Catalunya Francesc Dalmases i la CUP Maria Sirvent s'han personat al passeig i han demanat parlar amb el cap de l'operatiu de la policia catalana, mentre que els Mossos han avisat per megafonia que calia obrir la via i que una nova intervenció era "imminent". Els diputats independentistes han demanat calma i han remarcat que la resistència havia de ser pacífica en tot moment. Membres del CDR han instat a no moure's de la via fins que no s'alliberin els detinguts. Poc després de les 10.15, però, el carrer s'ha pogut reobrir al trànsit.

   

A l'inici de la concentració s'ha llegit un manifest que remarcava que l'objectiu vital era criticar l'elevat nombre de polítics, però també mestres alcaldes i regidors, entre d'altres, que s'han vist obligats a anar a declarar per la causa general contra l'independentisme. Una "repressió", asseguren, que ha implicat fins a 900 persones.

Aquest divendres, els membres del CDR han decidit "trencar les cadenes de la repressió de l'Estat", coincidint amb el 23-F i la declaració de l'excap els Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, que ha estat citat a l'Audiència Nacional per declarar per un nou delicte de sedició vinculat a l'actuació del cos el passat 1-O.
 La concentració oficial de la plaça de Sant Jaume, doncs, esdevenia una "manifestació fantasma", han explicat, i la ciutadania que s'hi havia aplegat, s'ha acabat traslladant a les portes del TSJC. Les proclames més comuns que s'han escoltat són "els carrers seran sempre nostres", "fora, fora, fora, la justícia espanyola" o "no us mereixeu la senyera que porteu" -en referència als Mossos-, tot i que també  hi ha hagut crits en favor de Trapero i en defensa de l'actuació de l'1-O.
  Segons els manifestants, que han remarcat en diverses ocasions que són "gent de pau", la voluntat era denunciar que "no hi ha justícia, ni democràcia", i que actualment l'estat espanyol segueix tòniques "feixistes". A més, han lamentat que Trapero hagi de comparèixer davant de la jutge Carmen Lamela "només per complir amb la voluntat del poble de Catalunya expressada a les urnes". 
 
 

Els CDR es manifesten davant del TSJC, coincidint amb el 23-F. Foto: Sergi Ambudio.

 

Concentrats davant del TSJC. Foto: Sergi Ambudio.

 

Membres del CDR a plaça Catalunya aquest divendres. Foto: Sergi Ambudio.

Arxivat a