La reaparició de Trapero

La declaració del major dels Mossos a l'Audiència Nacional, els CDR, les tensions a la recta final per l'acord d'investidura i l'escac a la llibertat d'expressió a l'estat espanyol, protagonistes d'aquest divendres

23 de febrer del 2018
Actualitzat a les 8:36h

El major dels Mossos Josep Lluís Trapero reapareix aquest matí per declarar davant la jutge Carmen Lamela, a l'Audiència Nacional, acusat de sedició. Qui va ser una de les figures clau -juntament amb el conseller Joaquim Forn, ara a la presó- en la gestió dels atemptats de l'estiu a Barcelona i Cambrils, viu ara una persecució judicial pel paper de la policia catalana durant l'1 d'octubre i s'ha fabricat als mitjans estatals un context incriminatori. Serà el tercer cara a cara de Trapero amb Lamela. Una hipotètica presó preventiva faria créixer la indignació en el moviment independentista, però la Fiscalia, d'entrada, no preveu demanar presó provisional per a l'excap de la policia catalana. 

La declaració del major dels Mossos tancarà una setmana marcada per les compareixences de dirigents independentistes davant la justícia espanyola. La pressió judicial contra l'independentisme no s'atura i va frenar a principis de setmana les negociacions entre Junts per Catalunya i ERC per la investidura. Ahir a la tarda, la definició de l'estructura del Govern tensionava les converses, però totes dues formacions apunten que l'acord arribarà la setmana vinent. Està descartat, en qualsevol cas, una investidura al Parlament, tal com vam avançar a NacióDigital. Avui al matí els CDR han convocat una concentració a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per mostrar la seva indignació per la repressió dels poders de l'Estat i que ha tingut com a acció sorpresa l'encadenament de centenars de persones al TSJC. Pot ser l'inici d'una nova fase de mobilitzacions, també més contundents.

Dilluns torna El Despertador i ho farà en el seu format habitual. Serà la setmana del Mobile i és molt possible que també de les concrecions de la investidura. Cada dilluns ens hi posem amb una cançó proposada pels lectors que, si pot ser, tingui a veure amb l'actualitat. Envieu els vostres suggeriments contestant aquest correu o a [email protected]. Bon cap de setmana!

Aquí teniu deu notícies i opinions per començar el dia ben informats: 


- L'estructura del Govern tensiona la recta final de les negociacions; crònica de Joan Serra Carné, Roger Tugas i Oriol March.


- El nou Govern tindrà 14 conselleries i recuperarà l'aparell exterior de la Generalitat; per Roger Tugas i Oriol March.


- OPINIÓ «Ser sobiranista avui dia»; l'article d'opinió de la portaveu d'Elisenda Alamany.  

- La Fiscalia no preveu demanar presó provisional per a Trapero.

- LA VEU DE NACIÓ «La censura no pot ser una opció»; l'article d'opinió d'Esteve Plantada.

- Amnistia Internacional, sobre l'1-O: «Es va utilitzar força excessiva contra manifestants pacífics»; per Bernat Surroca.

- Brussel·les haurà de pronunciar-se sobre l’estat de la llibertat d’expressió a Espanya.

- UN SENYOR DE BARCELONA La ciutat dels hospitals i dels metges; crònica de Toni Vall.


- Els problemes econòmics de TV3 provoquen la cancel·lació d'«El foraster». 

- OPINIÓ «Egunkaria, 15 anys»; l'article d'opinió de Jordi Creus.
 

Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 

Fes clic aquí per subscriure't-hi