Les il·lustracions de Paco Mir, un talent més enllà del teatre

El llibre "¿De qué color soy?" és el darrer guanyador del premi Apel·les Mestres, un àlbum il·lustrat que resol amb enginy el significat del color "carn"

Paco Mir, amb el llibre guanyador del premi Apel·les Mestres
Paco Mir, amb el llibre guanyador del premi Apel·les Mestres | ACN
22 de febrer del 2018
Actualitzat a la 13:26h
Porta més de vint anys com a il·lustrador, malgrat que el coneixem com a actor, un de les tres rodes que fa girar El Tricicle. Però Paco Mir compta una llarga trajectòria en la vinyeta i l'art de dibuixar, que ara es veu reconeguda com a flamant guanyador de la XXXVII edició del premi Destino Infantil – Apel·les Mestres. L'obra guanyadora, ¿De qué color soy?, és un llibre il·lustrat dirigit als petits lectors, una història divertida que resol amb enginy el significat del color "carn".
 
"La meva intenció és divertit i distreure –explica Mir–, però és evident que el llibre conté una reflexió", com també conté "un joc amb el llenguatge" que farà gaudir –i aprendre– els més menuts. Un àmbit que no és nou per a l'autor, que rememora els seus inicis en el món de la il·lustració al TBO, justament amb unes vinyetes adreçades per a nens. En aquest sentit, el còmic afegeix una singularitat a una obra d'aquestes característiques, perquè hi ha pocs llibres que parlin del tema del color de la pell, i encara molts menys, que ho facin des del "jo".
 
"La idea va sorgir com un repte", detalla el còmic i il·lustrador. "En aquest cas, la idea era quants colors trobava per poder jugar". I, així, anar omplint de contingut una història de descoberta, amb els jocs de paraules que s'associen a cada color. "El procediment és similar al del Tricicle, quan vas treballant gags sobre un mateix tema", afegeix. Roig de ràbia o vergonya, blanc de por, negre d'enuig, entre molts d'altres colors on podrem descobrir el secret del "color carn" i un camaleó amagat.
 
L'il·lustrador, un "petit déu"

"Quan dibuixes ets una mena de déu petit on ningú et diu què has de fer, ni hi ha cap editor que et digui que has de canviar comes o lletres", explica, mentre afegeix que té com a referents en l'àmbit de la il·lustració a noms tan il·lustres com Sempé, Quino o Cesc. Mir ha estat humorista gràfic durant més de vint anys en publicacions com TBO, Diari de Barcelona o El Periódico. A més de les recopilacions de la seva feina a El Jueves, ha publicat No es tan fàcil, Menudo viento, El monumento a la cometa i Ya me quejo yo por ti.
 
El premi, dotat amb 4.500 euros, ha estat concedit per un jurat format per Care Santos, Jesús Gabán, Fernando Valverde, Lary León i Marta Vilagut. Enguany, la Fundación ATESMEDIA, que participa per onzena vegada consecutiva com a membre del jurat, realitzarà una edició especial de 14.500 exemplars de l'àlbum, que seran distribuïts als nens hospitalitats de més de 180 centres d'arreu de l'Estat. L'entrega del llibre, es farà en la safata de l'esmorzar dels nens ingressats, durant la propera diada de Sant Jordi.